Justin Trudeau ne skriva svoje tetovaže krokarja na levem bicepsu. Foto: AP
Justin Trudeau ne skriva svoje tetovaže krokarja na levem bicepsu. Foto: AP
Deček z naslovnice. Foto: MacLean's
S soprogo Sophie Gregoire, nekdanjo sošolko pokojnega brata Michela. Foto: Reuters
Matthew McConaughey ali Justin Trudeau? Foto: Reuters
Selfi s premierjem. Foto: Reuters
V dobrodelnem boksarskem obračunu je Trudeau ugnal konservativnega senatorja Patricka Brazeauja. Foto: AP

Popolnoma resna kanadska revija MacLean's je celo objavila primerjalno infografiko, v kateri ugotavljajo, da oba Justina povezujejo urejena pričeska, "jezik", lep zunanji videz, tetovaže, eksperimentiranje z marihuano in uspehi pri damah.

Trudeau, najstarejši sin nekdanjega premierja Pierra Trudeauja, ki je Kanado od leta 1968 vodil skoraj neprekinjeno 15 let, gre nedvomno po poteh svojega pokojnega očeta. Pierre Trudeau, pokojni že od leta 2000, velja za "očeta moderne Kanade", mnogi pa so ga zaradi liberalne politike in intelekta označevali za kanadskega Jimmyja Carterja.

Čeprav je Pierre Trudeau veljal za študioznega, resnega politika in deloholika, je imel kar nekaj uspeha pri nežnejšem spolu. Dalj časa je bil v zvezi z igralko in pevko Barbro Streisand, nekaj časa z zvezdnico Supermana Margot Kidder, 13 let pa je bil poročen z igralko, fotografinjo, hosteso in rock grupijko Margaret Sinclair, s katero sta si bila povsem nezdružljiva.

V zakonu so se paru rodili trije sinovi - prvorojenec Justin, Alexandre in najmlajši Michel, ki pa je umrl pri 23 letih v nesreči pri smučanju.

Zdi se, da je bila Justinu Trudeauju politika položena v zibko - leta 1972, ko mu je bilo le štiri mesece, je že bil na državniški večerji v Ottawi z ameriškim predsednikom Richardom Nixonom, ki je izrekel preroško zdravico. "Rad bi nazdravil bodočemu premieru Kanade: Justinu Pierru Trudeauju!" 43 let pozneje je taisti Justin Pierre svojo kandidaturo naznanil na rojstni dan svojega pokojnega brata. Sprva mu ni kazalo najbolje - v anketah je vse do zadnjega zaostajal na tretjem mestu, kritiki so mu očitali mladost, neizkušenost in celo lep videz.

A nazadnje je po letih konservativne Harperjeve vladavine, ki je Kanado potisnil v militantnejše vode, pretehtala želja po spremembah in Kanada je dobila svojega drugega najmlajšega premierja.

Za mirovništvo in uzakonitev marihuane
In nihče ne bi mogel biti bolj drugačen od 56-letnega Stephena Harperja kot Trudeau. Mladi politični superzvezdnik se je zavezal, da bo Kanadi povrnil liberalni sloves in že napovedal novo politiko, temelječo na okoljevarstvu, enakosti za vse in mirovništvu. Trudeau se od začetka kampanje ni skušal taktično pomikati proti sredini, ampak se javno razglaša za feminista, zagovornika splava in se zavzema za takojšnjo legalizacijo marihuane (med kampanjo je tudi priznal, da občasno kadi kanabis). Napovedal je tudi konec davčnim olajšavam za najbogatejše, umik kanadskih vojaških sil iz Sirije in Iraka in povečal kvoto prebežnikov, ki bi jih bila pripravljena sprejeti Kanada.

In potem so tu še tiste trivialnejše zanimivosti, zaradi katerih je postavni politik valovitih kostanjevih las tako priljubljen model za naslovnice, tračarske revije in - ne nazadnje, nežnejši spol. V nasprotju z očetom se je Justin pred vstopom v politiko rad preizkušal v številnih poklicih - delal je kot učitelj, kot trener skokov z elastiko, v inženirstvu in v okoljski geografiji. Leta 2007 je celo zaigral vojnega heroja v filmu Velika vojna (The Great War) o kanadski vlogi v prvi svetovni vojni.

O tetovaži krokarja
A najbolj je opozoril nase, ko se je leta 2012 na dobrodelnem obračunu pomeril v boksarskem ringu proti konservativnemu senatorju Patricku Brazeauju. Ni treba poudarjati, da je slavil atletski liberalec, pri tem pa pozornim opazovalcem ni ostala skrita njegova tetovaža na levem bicepsu. BBC se v popolnoma resnem prispevku zdaj sprašuje celo, ali je Justin Trudeau edini tetovirani svetovni voditelj.

43-letnika krasi slika Zemlje znotraj barvne indijanske tetovaže krokarja, simbola plemena Haida s severozahoda države, ki je leta 1976 Trudeujevemu očetu podelila častno članstvo. Za Haide je krokar simbol ustvarjalnosti in najvišjega božanstva, med znanimi s podobno motiviko pa lahko, denim,o izpostavimo tudi rockerja Anthonyja Kiedisa iz Red Hot Chili Peppers.

Trudeau si je dal tetovažo Zemlje izdelati pri 23 letih, 15 let pozneje, leta 2012, pa je podobo dodatno obdal s tetovažo krokarja.

Tetovirani kralji
In čeprav se BBC ne more domisliti nobenega drugega svetovnega voditelja s tetovažo, pa jih zgodovina pozna kar nekaj. Ruski car Nikolaj II. je imel na roki tetovažo zmaja, jugoslovanski kralj Aleksander orjaškega orla čez prsi, danski kralj Frederick IX. pa je imel iz svojih vojaških dni številne mornariške tetovaže.

Britanska kralja Jurij V. in Edvard VII. sta imela v čast svojih romanj v Jeruzalem na rokah tetovažo jeruzalemskega križa, nekdanji britanski premier Winston Churchill sidro, pri ameriških predsednikih pa si je dal Teddy Roosevelt tetovirati družinski grb, James Polk kitajsko pismenko, Andrew Jackson pa tomahavk.

Je pa Trudeau, ki, zlasti ko si nadene bel kavbojski klobuk, močno spominja na Matthewa McConaugheyja, verjetno tudi edini svetovni voditelj, ki ima za seboj nastop v striptizu. Šlo je sicer za dobrodelni dogodek iz leta 2011, Trudeau pa je za svoje delno razgaljenje (do spodnje majice) zbral 1.900 dolarjev - in navdušen aplavz občinstva na galaprireditvi What a Girl Wants, na kateri so zbirali sredstva za raziskave jetrnih obolenj.

Kljub spretnemu koketiranju z množicami pa Trudeau že več kot desetletje ostaja zvest samo eni ženski - Sophie Gregoire, s katero imata tri otroke, osemletnega Xaviera Jamesa, šestletno Ello-Grace Margaret in leto dni starega Hadriena. Justin in Sophie se poznata še iz rosnega otroštva, ko je bila ona sošolka Justinovega mlajšega brata Michela. Leta 2003 sta se ponovno srečala, se zaljubila in se leta 2005 poročila.