Princ William in Kate Middleton sta zaroko (precej nepričakovano) razglasila novembra, teden pozneje pa je kraljeva hiša sporočila še datum poroke. Foto: EPA
Princ William in Kate Middleton sta zaroko (precej nepričakovano) razglasila novembra, teden pozneje pa je kraljeva hiša sporočila še datum poroke. Foto: EPA
Spominki ob poroki
Poroka Williama in Kate je tudi dogodek leta za trgovce - vsak si namreč želi pristaviti svoj lonček pri prodaji najrazličnejših predmetov z njuno podobo. Foto: Reuters

28-letni bodoči britanski kralj je nalogo svoje priče zaupal dve leti mlajšemu bratu Harryju, Middletonova pa je izbrala sestro Philippo (Pippo). Pri obredu bodo sodelovali tudi otroci njunih prijateljev in sorodnikov - sedemletna lady Louise Windsor (hči Williamovega strica Edwarda in njegove žene Sophie), osemletna hči vikonta Linleyja (Williamovega bratranca Davida Armstrong-Jonesa) Margarita, triletna Williamova krščenka in hči njegovih tesnih prijateljev Grace van Cutsem, mala Eliza Lopes, vnukinja Williamove mačehe Camille Parker-Bowles, 10-letni sin prinčevega tajnika Billy Lowther Pinkerton ter Williamov krščenec Tom Pettifer, ki je sin njegove nekdanje varuške.

Ameriška komičarka Ellen DeGeneres je pred dnevi presenetila svoje gledalce, ko jim je "zaupala", da je prejela pismo, v katerem ji je Rodoslovno društvo Nove Anglije sporočilo, da sta s Kate Middleton sestrični v 15. kolenu.

Druge kraljeve družine že obveščene o poroki
Znano je, da bo kraljevska poroka leta (in morda celo desetletja) potekala v petek, 29. aprila letos, v Westminstrski katedrali v Londonu. Bodoči kraljevi par bo poročil londonski nadškof, poroke pa se bo predvidoma udeležila vsa evropska modra kri - britanska kraljeva družina je namreč drugim kraljevim hišam po Evropi že poslala uradno sporočilo, naj si v svojem družabnem koledarčku rezervirajo omenjeni datum.

Bodoča princesa Catherine (naziv ji bo pripadel ob poroki) se je z vso vnemo lotila priprav na poroko, kar pomeni tudi, da je pustila svojo službo v družinskem podjetju, ki se ukvarja s poštno dostavo pripomočkov za zabave. Tudi po poroki se bo posvečala le svojemu možu in skrbi za hišo ter morebitne otroke.

Elizabeta jima je podarila predporočno darilo
84-letna kraljica Elizabeta II. pa je Williama in Kate že pred poroko razveselila z darilom - dala jima je namreč dovoljenje, da se jima še dve leti po poroki ne bo treba udeleževati najrazličnejših kraljevih slovesnosti, tako da se bosta lahko posvetila le drug drugemu. Kraljica se namreč boji, da bi pretirano zanimanje javnosti zanju lahko uničilo njuno ljubezen, kot se je to zgodilo s princem Charlesom in Diano.

Katinih staršev pred poroko noče spoznati
Kot smo že poročali, bo William tudi kot poročeni mož še naprej ostal član kraljevih letalskih sil na severu Walesa, Kate pa bo živela z njim kot žena in gospodinja. Odpravila se bosta sicer na nekaj uradnih obiskov po svetu, a to bo vse, kar kraljica pričakuje od njiju. "To je najlepše poročno darilo, kar jima ga je lahko dala. Kraljica se zaveda ogromnega pritiska, ki se s poroko zgrne na prestolonaslednika," pišejo britanski mediji. Kljub temu pa pri eni stvari ne želi popustiti - Katine starše, Carole in Michaela Middleton, bo spoznala šele na dan poroke.