'Najboljši igralec našega časa?' se na naslovnici revije Esquire sprašujejo ob sliki Sama Worthingtona. Foto: Esquire
'Najboljši igralec našega časa?' se na naslovnici revije Esquire sprašujejo ob sliki Sama Worthingtona. Foto: Esquire
Kot Jake Sully v Avatarju - s svojim modrim 'avatarjem' v ozadju. Foto: EPA
Sprejemanje napotkov Jamesa Camerona, ki zna z Avatarjem ponoviti svojo oskarjevsko bero Titanika. Foto: EPA
Z rojakinjo Abbie Cornish v filmu Somersault, ki je bil pred štirimi leti na Ljubljanskem filmskem festivalu glavni nagrajenec. Foto: IMDB

S temi besedami je namreč Sam Worthington, ta hip najbolj vroča roba iz Avstralije, prepričeval Jamesa Camerona, da je pravi za glavno vlogo v najnovejšem kinospektaklu.
33-letnemu igralcu, ki smo ga pri nas spoznali že na Liffu nagrajenemu filmu Somersault (2004), se s prepričevanjem pravzaprav ni bilo treba pretegniti. Worthington je bil Cameronova prva izbira za vlogo Jaka Sullyja v Avatarju.
"James Cameron mi je telefoniral, ko sem ravno zajtrkoval," pripoveduje Sam. "Vprašal me je, 'Hočeš delati z mano?', jaz pa sem mu odgovoril: 'Skrajni čas, da si vprašal! A večje vprašanje je, če hočeš ti delati z mano.’ Pa je rekel: 'Jap. Kako hitro lahko prideš?', jaz pa: 'Potrebujem en teden. Moram popraviti zavore na avtu.' Zasmejal se je in rekel, to je moj fant."
Akcijska serija
Cameronova izbira se je izkazala za pravilno. Avstralcu uspe v sicer dokaj enoplasten scenarij vdihniti nekaj prepričljivosti, karizme in prepotrebne človeške globine (in uravnoteženja modrih možicev). "Upam, da k likom, ki jih igram, doprinesem več kompleksnosti kot Jean-Claude Van Damme. Pa brez zamere," je direkten Avstralec, ki je na dobri (slabi?) poti, da postane nov prototip akcijskega igralca.
Lani smo ga namreč videli že v Terminatorju: Odrešitev (po besedah kritikov je bila edina svetla točka filma ravno Worthington), letos pa bo upodobil Perzeja v rimejku filma Spopad Titanov.
Pustil šolo, postal igralec
In kdo sploh je novi ljubljenec občinstva, deklet in kritikov ter ponos Avstralije (je letošnji dobitnik GQ-jeve nagrade za moškega leta v Avstraliji)? Samuel Henry J. "Sam" Worthington se je rodil 2. avgusta 1976 v Godalmingu v Angliji, nato pa se še kot otrok preselil v deželo "tam spodaj". Pri 17 letih je pustil šolo in se začel preživljati z delom na gradbiščih in s podobnimi ne ravno zvezdniškimi opravili.
19 let mu je bilo in je delal kot polagalec opek, ko je odšel na avdicijo v Nacionalni inštitut dramske umetnosti (NIDA) in bil sprejet. Po diplomi je svojo igralsko pot začel v gledališču, sledile pa so vloge v celi vrsti avstralskih filmov in TV-serij. Za vlogo v Bootmen (2000) je bil nominiran za najboljšega igralca Avstralskega filmskega inštituta, 4 leta pozneje pa to nagrado naposled tudi osvojil za kompleksno vlogo skritega homoseksualca v Somersaultu.
Prodor v Hollywood
Worthingtonova mednarodna kariera se je začela leta 2000, ko je gostoval v eni od epizod ameriške serije JAG, sledile pa so manjše vloge v filmih Hartova vojna (2002) in The Great Raid (2005). Po upokojitvi Piercea Brosnana iz "službe njenega visočanstva" pa je bil tudi v ožjem izboru za novega Jamesa Bonda. Letos bo predstavil še dva filma: akcijsko dramo The Debt s Helen Mirren in romantično dramo Last Night s Keiro Knightley.
Težko bi rekli, da ga je slava pokvarila. Pri 30 letih se je zazrl v ogledalo in spoznal, da mu njegovo življenje ne ugaja. Prodal je večino svoje lastnine in ostalo mu je le okoli 2.000 dolarjev. S tem denarjem je kupil avto in nekaj časa živel v njem. "Bilo je, kot da bi na računalniku pristisnil control-alt-delete," razlaga Worthington. In potem je prišel Avatar.
Producenti in filmski studiji pa ga še vedno ne prestrašijo: "Nikdar ne čutim pritiska kakšnega tipa v obleki, ki bi mi grozil: 'Če bo to polomija, boš ti kriv,' ker bi mu odvrnil: Ti si me najel, kreten!"
Pa tudi do zvezdnikov, ki živijo, da bi bili v soju žarometov, nima posebej dobrega mnenja: "O, a ni kul? Tako kul je biti igralec! Tako kul je imeti svoj obraz na avtobusu. To je sranje. Sovražim take ljudi." In dodaja: "Nisem si zadal, da bi bil slaven. Če bi hotel to, bi šel na Big Brotherja."
Kakor koli že, nonšalantni Worthington se bo moral sprijazniti, da slaven zdaj je, Hollywood pa ga je po Heathu Ledgerju, Russlu Crowu, Hughu Jackmanu in Simonu Bakerju že sprejel za novega najljubšega Avstralca v mestu angelov.
No, morda pa bo moral Worthington vseeno kmalu spet razmisliti o prodaji imetja in selitvi v avto.