Za Lakerse je igral sedem let, zato je bil močno razočaran, ko so ga prodali Mavericksom v teksaški Dallas, kjer se je povsem izgubil. Foto: Reuters
Za Lakerse je igral sedem let, zato je bil močno razočaran, ko so ga prodali Mavericksom v teksaški Dallas, kjer se je povsem izgubil. Foto: Reuters
Lamar Odom
Novinarji in paparaci so mu bili ves čas za petami. Foto: Reuters
Lamar Odom
S klanom Kardashian na podelitvi nagrad Teen Choice leta 2010. Foto: Reuters
Lamar Odom
Bolnišnica Sunrise Hospital v Las Vegasu, kjer mu skušajo pomagati. Foto: Reuters
Lamar Odom
Na svetovnem prvenstvu leta 2010 je bil član ameriške reprezentance. Foto: Reuters

35-letni nekdanji igralec Los Angeles Lakersov je od torka v bolnišnici v Las Vegasu, kamor so ga pripeljali, potem ko so ga nezavestnega našli v eni izmed javnih hiš v Nevadi. Policija je potrdila, da je Odom, sicer še vedno mož ameriške televizijske starlete Khloe Kardashian, v bordelu užival številne snovi, med drugim kokain in zeliščno viagro, ki močno zniža krvni tlak, vzel pa naj bi tudi najmanj deset tablet za izboljšanje spolne vzdržljivosti.

Khloe ves čas ob njem
Ameriški mediji poročajo, da je njegovo zdravstveno stanje kritično in da je verjetno utrpel trajne poškodbe različnih organov. Zdravniki naj bi dejali, da ima 50 odstotkov možnosti za preživetje. Ključnih bo naslednjih 48 ur, ne izključujejo pa trajnih poškodb možganov, jeter in pljuč. Ob njegovi postelji je ves čas Khloe, s katero sta ločitveni postopek sicer končala julija, a sodnik njunega zakona še ni razveljavil, tako da je uradno še vedno njegova žena. Prav Khloe naj bi odločala o prihodnjih zdravstvenih potezah za svojega odtujenega moža. "Nima napisane oporoke, zato mora Khloe sprejemati odločitve. Razumljivo, da je popolnoma izgubljena," je dejal neimenovani vir.

Kot je to pri Kardashianovih običajno, tudi v Las Vegas Khloe ni prišla sama, ampak jo spremljata mati Kris Jenner in sestra Kim Kardashian West. Družina bi se morala prav ta konec tedna zbrati na zabavi pred prihodom drugega otroka Kim in njenega moža Kanyeja Westa, ki pričakujeta fantka. Glavna organizatorka je bila Khloe, a zabava je zaradi Lamarjevega stanja odpovedana. Ob njegovi bolniški postelji ga je obiskal tudi nekdanji soigralec iz Jezernikov Kobe Bryant, nekateri drugi košarkarji pa so se nanj spomnili prek družbenih omrežij. Lamar je bil vedno ljubljenec občinstva, žalbesede o njem ni našel niti nihče izmed soigralcev.

"Bil je boljši človek kot košarkar"
"Vse jutro sem molil za svojega dobrega prijatelja in velikega igralca Jezernikov Lamarja Odoma. Bog mu bo pomagal iz tega," je tvitnil legendarni Earvin "Magic" Johnson in dodal: "Mnogi ljudje se ne zavedajo, da je bil Lamar boljši človek kot košarkarski igralec." Odom je bil član Lakersov v obdobju 2004-2011, v letih 2009 in 2010 je z njimi osvojil dva šampionska prstana, nazadnje pa je v sezoni 2012-13 igral za mestne tekmece Clipperse. Zdaj ni bil več član nobene ekipe.

Khloe mu je skušala pomagati, a ni ji uspelo
Odom je bil vrsto let uveljavljen košarkar, življenje pa se mu je obrnilo na glavo, ko je leta 2009 spoznal Khloe Kardashian, članico najbolj razvitega ameriškega klana zabavne industrije. Po hitri romanci sta se ob prisotnosti kamer in televizijskega kanala E! poročila, od takrat pa so bili Odomu paparaci in kamere stalno za petami. Večkrat se je pojavil v resničnosti seriji Keeping Up With the Kardashians, zakonca pa sta dobila tudi svojo serijo Khloe and Lamar. Kljub ljubezni, ki sta jo izražala drug drugemu, je Khloe leta 2013 vložila vlogo za ločitev, kot razlog pa navedla nepremostljive razlike.

Jasno je bilo, da jo je Lamar večkrat prevaral, že takrat pa je imel težave z mamili. A čeprav so se njune poti razšle, je Khloe večkrat poudarila, da bo za vedno ostal v njenem srcu: "Nikoli, nikoli ne bom nehala ljubiti Lamarja. Z njim sem bila obsedena, ampak na zdrav način. Bil je moj mož in želim si, da bi bil še vedno," je dejala nedavno. Ves čas ga je klicala "Lam-Lam".

Tudi v šovu je večkrat dejala, da jo skrbi zanj, posebej po tem, ko je junija letos pri komaj 37 letih umrl njegov najboljši prijatelj Jamie Sangouthai, s katerim sta se poznala že iz srednje šole, skupaj vodila posle, bil pa je tudi Lamarjeva poročna priča.

Ves čas na robu zakona
Njegova hospitalizacija je tako le še en korak v njegovem življenju, polnem vzponov in padcev, slave in porazov, uspehov in žalosti. Bil je stari znanec opravljivih rubrik in črnih kronik. Pred dvema letoma so ga ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola, zaradi česar je bil obsojen na pogojno kazen treh let, pogosto se je namigovalo tudi na njegovo odvisnost od kokaina, kar pa nikoli ni bilo javno objavljeno. Sam je priznal le, da uživa marihuano. V sezoni 2000-2001 je bil 208 cm visoki košarkar tudi suspendiran, ker je zaradi kajenja marihuane kršil NBA-jeva pravila.

"Pokopal sem že veliko ljudi"
Polno tragedij je tudi njegovo družinsko življenje. Leta 2011 so umorili njegovega 24-letnega bratranca, dan po pogrebu pa je bil Lamar udeležen v prometni nesreči, ko je njegov avtomobil trčil v motorno kolo, ki ga je vozil neki 15-letnik. Odom je takrat spregovoril tudi o svojem težavnem otroštvu, saj je mati izgubila boj z rakom na črevesju, ko mu je bilo vsega 12 let, z očetom pa je bil povsem odtujen, saj je bil odvisnik od heroina. Lamarja je tako vzgajala babica, zato ga je njena smrt leta 2004 močno prizadela. Z očetom sta se leta pozneje spravila, tako da je tudi on ob njem v bolnišnici, prav tako kot njegova dva otroka.

Z nekdanjim dekletom Lizo Morales ima namreč dva potomca, Destiny in Lamarja Jr., tretjega otroka, Jaydena, pa sta leta 2006 izgubila zaradi sindroma smrti v zibki. Takrat je Odom resno začel razmišljati, da bi košarkarsko žogo pospravil v omaro, naslednjo sezono pa je imel v garderobi ves čas obešeno majico s fotografijo umrlega sinčka. "Zapustilo me je tudi več tet in prijateljev, tako da sem dojel, da je smrt vedno v moji bližini. Pokopal sem že veliko bližnjih," je iskreno dejal lani.

Ko so ga avgusta na ulicah Los Angelesa znova zasledovale kamere, pa se je obrnil k snemalcu in v kamero zabrusil vse, kar si misli o medijih: "Diskreditirali ste me, me spravili na tla, mi vzeli vse. A tega ne boste več počeli. Žal mi je za vse, ki me poznajo in me podpirajo, a to je to. Pes bo ugriznil nazaj."