Pamela, najbolj znana po vlogi C. J. Parker v seriji Obalna straža, je redna gostja dobrodelnih prireditev in (v zadnjih letih) modnih dogodkov. Foto: EPA
Pamela, najbolj znana po vlogi C. J. Parker v seriji Obalna straža, je redna gostja dobrodelnih prireditev in (v zadnjih letih) modnih dogodkov. Foto: EPA

Kanadska igralka in goreča zagovornica pravic živali že vrsto let deluje v mednarodni organizaciji za zaščito živali PETA. Zdaj pa je Pameli očitno prekipelo, saj je po poročanju tiskovne agencije AP v soboto poslala protestno pismo premierju Stephenu Harperju, njegovo vsebino pa razkrila na tiskovni konferenci. Na njej je lov na tjulnje označila za nacionalno sramoto in poudarila, da je glas dvignila zato, ker je to čas, "ko so oči vsega sveta uprte v Kanado".

"Uničenje območij za razmnoževanje bo imelo resne posledice za celotno populacijo. Brez ledu bodo bile samice prisiljene rojevati svoje mladiče v vodi," je zapisala Pamela v pismu, ki ga je podpisalo več kot 50.000 podpornikov, ki si prizadevajo, da se letni lov za vedno konča.

Tjulnji v nevarnosti
Lov na tjulnje v deželi javorja sicer velja za najbolj razširjenega na svetu, saj od sredine novembra do sredine maja v vodah okoli Nove Fundlandije in polotoka Labradorja ubijejo v povprečju 275.000 tjulnjev.

Toda menja so deljena. Zagovorniki pravic živali so prepričani, da je lovljenje tjulnjev kruto in slabo nadzorovano ter da prinaša majhen delež prihodkov v državno blagajno. A lovci se z njimi ne strinjajo. Trdijo, da je lov omejen, človeški in predstavlja vir dohodka za skupnosti na obrobju.