Med drugim je princ Harry 20 mesecev od septembra 2012 preživel v Afganistanu kot pomočnik pilota vojaškega helikopterja apache. Foto: Reuters
Med drugim je princ Harry 20 mesecev od septembra 2012 preživel v Afganistanu kot pomočnik pilota vojaškega helikopterja apache. Foto: Reuters

Tik pred koncem služenja bo 30-letni princ maja še obiskal Novo Zelandijo, so sporočili iz Kensingtonske palače. Kot so še povedali, je bila za Harryja odločitev, da zapusti britansko vojsko, težka, je pa "izredno srečen", da je imel možnost tovrstne izkušnje.

Novozelandski premier John Key je ob napovedi prinčevega obiska dejal, da bo to za Harryja prvi obisk Nove Zelandije, kjer si bodo zelo prizadevali, da mu bodo pokazali kar največ dežele kivijev.

Harryjev brat princ William je Novo Zelandijo in Avstralijo obiskal lani v spremstvu soproge, vojvodine Cambriške in princa Georgea. To je bila za malega princa prva pot v tujino.

Vojaško službo princa Harryja je še najbolj zaznamovalo njegovo preživljanje časa v Afganistanu. Po vrnitvi januarja 2013 je princ delil svoje izkušnje, dvignil pa je kar nekaj prahu s svojimi izjavami. Med drugim je na vprašanje, ali je ubil kakšnega sovražnika, dejal: "Da, mnogi so bili ... Naša eskadrilja je zelo dejavna, vsi veliko streljamo. Streljamo takrat, ko je treba, in vzamemo življenje zato, da rešimo življenje. Če kakšni slabi ljudje želijo škoditi našim fantom, jih moramo izključiti iz igre."