V incident sta bila vpletena Louis Tomlinson in Zayn Malik (skrajno levo na fotografiji). Foto: Reuters
V incident sta bila vpletena Louis Tomlinson in Zayn Malik (skrajno levo na fotografiji). Foto: Reuters
One Direction
Številni se sprašujejo, koliko časa bo skupina sploh še ostala v "enem kosu". Foto: EPA
Justin Bieber
Fantje iz skupine One Direction gredo pri "spreminjanju" svoje osebnostne znamke po poteh Justina Bieberja in Miley Cyrus. Foto: Reuters

"Tu sva, zapuščava Peru. Prižgiva džojnt. Srečen dan," pravi glas, ki ga pripisujejo 22-letnemu Tomlinsonu, na posnetku, medtem ko leto mlajši Malik prižiga zavito cigareto, za katero so se pojavila ugibanja, da naj bi šlo za marihuano. Neposrečena šala ali nepazljivi dogodek je povzročil precejšnje razburjenje med njihovimi oboževalci. Po poročanju britanske spletne strani Independent naj bi oboževalci celo trgali in zažigali vstopnice za prihajajoče koncerte skupine.

To je prvi večji spodrsljaj članov skupine, ki je od začetka kariere leta 2010 na britanskem resničnostnem šovu X Factor v skupno blagajno prinesla več kot 70 milijonov evrov samo na račun sponzorskih pogodb. Med njimi je večina takšnih, katerim bi povezava fantov z nedovoljenimi substancami prinesla škodo za ugled njihove tržne znamke.

A po drugi strani gre za novo stopnjo v evoluciji deške skupine - stopnjo, katero sta prestala že najstniška idola Miley Cyrus in Justin Bieber. "To jim pomaga pri izgradnji kredibilnosti," je dejal za Independent strokovnjak za odnose z javnostjo Mark Borkowski.

Posledice, ki bi lahko nastale ...
Za zdaj se še ne ve, ali so posnetek na splet spravili kar člani skupine oz. njihova ekipa ali je tja prišel po nesreči. Strokovnjaki ocenjujejo, da je za njih trenutno največja težava, če se v zadevo vplete policija. "Obsodba bi lahko vplivala na pridobivanje potovalnih vizumov v ZDA," je še dodal Borkowski.

Tim Ingham, urednik revije Music Week, je dogodek primerjal z aretacijo nekdanjih najstniških idolov S Club 7 leta 2001, ki so jih ujeli z marihuano na West Endu. Skupina je izdala javno opravičilo, a njihov ugled se je raztreščil na prafaktorje. "Ljudje zdaj gledajo na kajenje trave kot na neškodljivo," je dodal Ingham.