Alexis z bratom Davidom in sestro Rosanno. Foto: Reuters
Alexis z bratom Davidom in sestro Rosanno. Foto: Reuters
alexis arquette
Pred smrtjo naj bi dejala, da v onstranstvu spol ni pomemben. Foto: AP

"S tem ko smo spremljali njeno življenje transseksualke, smo se veliko naučili o pravem pogumu. Hkrati smo odkrili edino vredno resnico - da je ljubezen vse." Alexis je bila leta 1969 v Los Angelesu rojena kot Robert Arquette, v zabavni industriji pa je bila že od malih nog.

Preboj ji je uspel leta 1989, ko je v vlogi transseksualke Georgette nastopila v filmu Last Exit to Brooklyn. Za vlogo v filmu se je sicer potegovala Patricia Arquette, sestra Alexis pa ji je bila večno hvaležna, da jo je vzela s seboj na avdicijo.

Igrala je tudi v filmih, kot so Pulp Fiction, Chuckyjeva nevesta, Poročiva se (The Wedding Singer) in Pa ne že spet ti! (Blended). Njena preobrazba iz moškega v žensko pa je bila leta 2007 prikazana v dokumentarnem filmu Alexis Arquette: She's My Brother.

Borka za pravice transseksualcev
"Čeprav je bilo v filmski industriji malo vlog za transseksualce, je Alexis vseeno zavrnila tiste, ki so bile stereotipne ali ponižujoče,"
so dodali v izjavi. "Vedno je bila borka za pravice ter enakopravnost transseksualcev." Družina je ob njeni smrti prosila za zasebnost, vse morebitne donacije pa želijo usmeriti v podporo skupnosti LGBTQ, poroča The Guardian.

Že v dnevih pred smrtjo naj bi omenjala odhod v onstranstvo. "Dejala je, da je tam, kamor odhaja, samo en spol. Da smo na drugi strani vsi svobodni. Umrla je obkrožena z ljubeznijo in glasbo, ki jo je imela resnično rada."

"Hvaležni smo, da smo bili lahko ob njej med njenimi zadnjimi trenutki. Hvala ti za vse, Alexis, radi te imamo," so v izjavi sklenili Rosanna, Richmond, Patricia in David Arquette.