Da je knjiga predčasno
Da je knjiga predčasno "ušla" na police v nekaterih knjigarnah v Španiji, je prodaji zgolj koristilo, menijo poznavalci in tako namigujejo, da je takšen "spodrsljaj" ob tako poostreni varnosti in tako skrbno načrtovanih promocijskih dejavnostih le težko naključje. Urednik stanovske revije The Bookseller Philip Jones je za BBC poudaril: "Če bi knjiga v javnost pricurljala pred, na primer, tremi tedni, bi to prodaji gotovo škodilo, saj bi se do dejanske izdaje zanimanje zanjo že poleglo. Ker pa se je to zgodilo le pet dni prej, ko je bila promocija na vrhuncu in je Harry že bil na vseh naslovnicah, je to le še prililo olja na ogenj." Foto: Reuters

V promocijskem nastopu v oddaji Stephena Colberta The Late Show na ameriški televizijski mreži CBS je tako Harry znova udaril po medijih, ki da so izjavo o pobijanju talibanov iztrgali iz konteksta in jo senzacionalistično potvorili. Colbertu je med drugim zaupal, da je predčasna objava Rezerve na španskem trgu zanj predstavljala "težke trenutke", saj so si britanski mediji, ki so prevedli le izbrane delčke knjige, znova privoščili "namerno iztrgati izjave iz konteksta", sam pa je lahko le čakal, da bo knjiga dejansko izšla in da si bodo bralci lahko ustvarili svoje mnenje.

Zmotilo ga je predvsem povzemanje izseka, ko govori o svoji vojaški misiji v Afganistanu. "Brez dvoma je najnevarnejša laž, ki so jo zapisali, da sem se hvalil o številu ljudi, ki sem jih ubil v Afganistanu," je dejal in dodal: "Če bi kdaj koga slišal, da se o takšni stvari hvali, bi bil jezen. To je laž."

"Obračanje mojih besed je zelo nevarno za mojo družino"

"Zelo je problematično in skrb vzbujajoče, da si to lahko privoščijo. Moje besede niso nevarne, ampak obračanje mojih besed pa je zelo nevarno za mojo družino," je še zatrdil in dodal, da je v knjigi zgolj želel biti iskren glede svojega delovanja v Afganistanu in dati vojnim veteranom možnost, da se o tem pogovarjajo brez sramu. "Moj cilj in moja želja, ko sem to podrobnost delil, je bila zmanjšanje števila samomorov (med nekdanjimi vojaki, op. a.)," je zagotovil.

BBC na svoji spletni strani medtem brez kakršne koli sodbe bralcem ponudi celoten izsek, v katerem Harry opisuje svoji dve misiji v Helmandu, kjer je deloval: "Ni bila statistika tista, ki me je navdajala s ponosom, a me tega tudi ni bilo sram. Ko sem bil vržem v vročico in zmedo bitke, nisem razmišljal o tistih 25 kot o ljudeh. Ne moreš ubijati ljudi, če jih vidiš kot ljudi. /.../ V resnici ne moreš škodovati ljudem, če jih vidiš kot ljudi. Oni so bili le šahovske figure, umaknjene s šahovnice. Le slabi fantje, odstranjeni, preden bi ubili dobre fante."

Danska izdaja knjige Rezerva. Foto: Reuters
Danska izdaja knjige Rezerva. Foto: Reuters

Jezni (nekdanji) vojaki

Kot so že poročali, je ravno Harryjeva interpretacija 25 talibanov kot "šahovskih figur" ob dejstvu, da je navedel številko, razjezila predstavnike britanske vojske. Medtem ko uradnega komentarja izjav sicer vojska ni dala, pa so nekdanji oz. upokojeni oficirji za britanske medije kritizirali predvsem način, kako je Harry govoril o talibanih. Nekdanji polkovnik Richard Kemp, ki je sodeloval na britanskih misijah v Afganistanu, je tako za BBC dejal, da je skrb vzbujajoč predvsem izraz "šahovske figure", saj so take izjave lahko voda na mlin "sovražniku" oz. njegovi propagandi, zmotilo pa ga je tudi navajanje številke: "Ne vrezujemo si črtic na puškina kopita. Nikoli si jih nismo."

V The Late Show je Harry ob tem zatrdil, da si Buckinghamska palača ob pomoči tabloidov prizadeva "spodkopati" njegovo avtobiografijo, saj je članom njegove družine "neprijetno" in so "prestrašeni" zaradi vsebine v knjigi.

Britanski mediji te dni res podrobno analizirajo vsako besedo, zapisano na 416 straneh knjige Spare, ki je uradno izšla v torek, pet dni prej pa "pomotoma" (da je šlo za dejansko pomoto, je glede na poostreno varnost malo verjetno) za kratek čas že pristala na policah nekaterih španskih knjigarn. V recenzijah do mlajšega sina kralja Karla III. po večini niso najbolj prijazni.

Medtem ko je videti, da želi Harry s knjigo vreči temno senco predvsem na oba simbola monarhije, kralja in prestolonaslednika oz. očeta Karla in brata Williama, več recenzentov ugotavlja, da sploh Karel v knjigi izpade všečen starček, ki se sprehaja po gradovih v copatih, telovadi v spodnjicah in obožuje klasike, sploh Shakespearja. Foto: EPA
Medtem ko je videti, da želi Harry s knjigo vreči temno senco predvsem na oba simbola monarhije, kralja in prestolonaslednika oz. očeta Karla in brata Williama, več recenzentov ugotavlja, da sploh Karel v knjigi izpade všečen starček, ki se sprehaja po gradovih v copatih, telovadi v spodnjicah in obožuje klasike, sploh Shakespearja. Foto: EPA

"Najdaljše jezno pijansko sporočilo"

BBC-jev poročevalec o kraljevskih temah Sean Coughlan tako piše, da je Rezerva "najbolj nenavadna knjiga, ki jo je kdaj napisal kakšen član kraljeve družine", nadaljuje pa še ostreje: "Avtobiografija princa Harryja, Rezerva, je deloma spoved, deloma izliv besa, deloma ljubezensko pismo. Na trenutke se zdi kot najdaljše jezno pijansko sporočilo, ki je bilo kdaj poslano."

Recenzentka britanskega Guardiana Charlotte Higgins pa pravi, da zapisano v knjigi "izmenično vzbuja pomilovanje in frustracije", zaradi česar je "neobičajno zanimiva", a obenem "absurdna". Higgins se obregne tudi ob Harryjev nenehni odpor oz. obsedenost s tabloidi ("Sam pravi, da ne bere prav dosti, a očitno je, da zagrizeno prebere prav vsako vrstico, ki jo tabloidi zapišejo o njem."), pri tem pa poudarja, da je tudi knjiga sama napisana na podobno "tabloiden način", s čimer namigne predvsem na najbolj senzacionalistične izseke (npr. o tem, kako je izgubil nedolžnost na trati za nekim pubom, o uživanju mamil in o "zmrznjenem penisu").

Pomanjkanje stika z realnostjo

Veliko recenzij poudarja tudi Harryjevo pomanjkanje stika z realnostjo, ki ga sicer na trenutke tudi sam izpostavlja oz. priznava, a kaj ko v oči bodejo predvsem deli, iz katerih je jasno razvidno, da se mu o njegovi privilegiranosti sploh ne sanja – na primer, ko govori o svojih "izletih" v Afriko, ali pa o spominu na šolske dni na Etonu, ko je v sobi s prijatelji kadil travo, pred vrati pa so stražili policisti in tako skrbeli, da ga ni pri tem nihče dobil.

Predvsem pa ob spremljanju britanskih medijev bralec dobi občutek, da imajo zgodb o Harryju, Meghan, kraljevi družini ter vsej drami, ki se očitno dogaja za zaprtimi vrati, vsi, z novinarji in drugimi poznavalci na čelu, že dovolj. Razen bralcev, očitno.

Samo na Otoku so v prvem dnevu prodali več kot 400.000 izvodov knjige, s čimer se je Rezerva tam že uvrstila na vrh lestvice najbolj prodajanih neleposlovnih knjig vseh časov, poroča Reuters. "Vedno smo vedeli, da se bo knjiga dobro prodajala, a vse skupaj je preseglo tudi najbolj nora pričakovanja," je za agencijo dejal direktor prodaje v založniški hiši Penguin Random House, Larry Finlay in dodal: "Kolikor vem, so se bolje prodajale zgolj knjige o tistem drugem Harryju." Pri tem je seveda imel v mislih knjige o Harryju Potterju.