Princ Harry si želi v Afganistan. Foto: EPA
Princ Harry si želi v Afganistan. Foto: EPA

Buckinghamska palača je danes potrdila, da bo 27-letnik prihodnja dva meseca preživel v mornariški vojaški bazi El Centro, ki je blizu mehiške meje. Zanimivo pa je, da so na tej lokaciji tudi posneli film Top Gun s Tomom Cruisom v glavni vlogi.

Tam se bo udeležil urjenja, imenovanega Exercise Crimson Eagle, ki je zadnja faza urjenja za pilota bojnega helikopterja apache, ki jih uporabljajo v Afganistanu.

Princ Harry, ki se sicer že od aprila uri na apacheju, bo imel skupaj z drugimi 19 kolegi iz britanske vojske v ZDA prvič priložnost, da se preizkusi v streljanju z bojnim strelivom.

Poveljnik Peter Bullen je dejal, da bodo tako princ kot drugih 19 britanskih pilotov lahko v prostem času odšli tudi v Las Vegas na lastne stroške, ne bodo pa smeli prečkati mehiške meje. Neki drugi vojaški poveljnik je zatrdil, da bodo princa obravnavali tako kot druge vojaške pilote, piše britanski Telegraph.

Princ želi v Afganistan
Ko se bo Harryju leta 2012 izobraževanje končalo, bi ga lahko vojska poslala kamor koli, a je princ izrazil željo, da želi oditi na vojaško služenje v Afganistan. Služenje so mu že pred časom odobrili vodilni v britanskih oboroženih silah in njegova babica, kraljica Elizabeta II.

Britanec je med letoma 2007 in 2008 že služil v Afganistanu. Deset tednov je namreč služil kot nadzornik poletov in usmerjal letala, ki so bombardirala talibanske cilje. Takrat se je njegovo služenje na hitro končalo, saj so tuje spletne strani kršile prepoved poročanja o njegovem služenju.