Princ se je marca 2006 udeležil urjenja britanskih vojakov na Cipru. Foto: EPA
Princ se je marca 2006 udeležil urjenja britanskih vojakov na Cipru. Foto: EPA
Princ Harry
Princ Harry je za očetom in bratom tretji kandidat za kraljevi prestol, a so mu prav tako kot Charlesu in Williamu vedno za petami paparaci. Foto: Reuters

Harry, ki bo septembra dopolnil šele 23 let, se bo udeležil treninga, ki naj bi ga pripravil na tisto, kar ga kot vojaka čaka v Iraku. Harryjev polk Blues and Royals odhaja v Irak aprila, so poročali časopisi. Tiskovni predstavnik Clarence Housa, kjer živijo princ Charles, njegova žena Camilla ter princa William in Harry, za zdaj novice o Harryjevem odhodu v Irak še ni potrdil.

Britanski vojaški uradniki so v preteklih dneh že omenili, da je v načrtu Harryjevo sodelovanje v vseh operacijah, o njegovi prisotnosti na konfliktnem območju pa bodo še razmislili, saj bi Harry lahko postal "specifična trača" napadalcev.

Namesto ponočevanja trd trening
Harry in drugi člani njegovega polka bodo ta teden začeli vojaško usposabljanje Skupine za operativni trening in svetovanje, katerega se sicer udeležujejo le vojaki, ki odhajajo na vojna območja. Del dvodnevnega treninga je tudi učenje arabščine - Harry bo torej kmalu znal povedati nekaj preprostih stavkov v arabščini. Vojaki bodo spoznali navade domačinov in se učili o preživetju v ekstremnih razmerah. Harry, ki so ga britanski tabloidi večkrat označili za "divjega", saj se je že kot mladoletnik dobro spoznal z alkoholom in mehkimi drogami, je v nekem intervjuju ob svojem 21. rojstnem dnevu poudaril, da se nikakor ne namerava izogibati "akciji".

Princ William ne sme z njim
V polku Blues and Royals je tudi 25-letni princ William, a on na vojno območje ne sme, saj je za princem Charlesom drugi v vrsti za prestol Velike Britanije. Med falklandsko vojno leta 1982 se je na jugu Atlantskega oceana bojeval stric obeh princev. Princ Andrew je v vojni med Argentino in Veliko Britanijo vozil helikopter. Britansko ministrstvo za obrambo je te dni sporočilo, da je v vojni v Iraku od leta 2003 umrlo britanskih vojakov.