Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je na svoji spletni strani objavil časnik Daily Mail, je princ umaknil tožbo le nekaj ur pred rokom, ki ga je postavilo sodišče za oddajo sodne dokumentacije. Harryju grozi, da bo moral kriti okoli 250.000 funtov (291.000 evrov) stroškov, ki so časniku nastali zaradi tožbe.

Mail on Sunday je februarja 2022 poročal o Harryjevem pravnem sporu z notranjim ministrstvom glede spremenjene ureditve varovanja princa na račun države, potem ko je nehal opravljati uradne kraljeve dolžnosti in se s soprogo Meghan preselil v ZDA.

V tej dolgoletni tožbi zaradi obrekovanja je princ trdil, da je članek lažno navajal, da se je lagal in skušal cinično manipulirati z javnim mnenjem.

V naslovu je Mail on Sunday zapisal, da je Harry "skušal ohraniti svojo pravno bitko z britansko vlado glede varovanja skrivnost", njegovi odvetniki pa so trdili, da je članek "napad na njegovo poštenost in integriteto".

Pri časniku so temu argumentu oporekali, češ da je članek izražal "iskreno mnenje" in ni povzročil "resne škode" Harryjevemu ugledu, poroča BBC.

Harryjeva odvetniška ekipa je skušala doseči zunajsodno poravnavo, kar je sodnik zavrnil.

Potem ko je princ Harry tožbo umaknil, je predstavnik zakoncev Sussex dejal, da se bo Harry raje osredotočil na varnost svoje družine in pravdanje z notranjim ministrstvom.

"Njegov fokus ostajata ta primer in varnost njegove družine, ne pa ti pravni postopki, ki dajejo neskončno platformo starim lažnim navedbam Maila," je izjavil.

Decembra lani je sodišče potrdilo, da je bil 39-letni princ Harry žrtev vdora v telefon in mu prisodilo 140.600 funtov (približno 163.000 evrov) odškodnine. Sodnik je potrdil, da so vdore v telefone princa in njegovih znancev najverjetneje pozorno nadzirali zaposleni pri časopisni skupini Mirror.