10 let sta potrebovala, da sta princa spregovorila o svoji tragično preminuli mami. Foto: AP
10 let sta potrebovala, da sta princa spregovorila o svoji tragično preminuli mami. Foto: AP
Diana z malim Harryjem
Diana se je trudila princa obvarovati pred vsemi pastmi javnega življenja. Foto: Reuters
Kartice z Dianino podobo
Diana je bila priljubljena na obeh straneh Atlantika in je uživala zvezdniški status. Foto: Reuters
William in Kate
Angleži so obsedeni s kraljevo družino. Princa Williama in Kate Middleton so tako mnogi že videli poročena, a par se je pred kratkim razšel. Foto: Reuters

Dokumentarec bodo predvajali ob desetletnici Dianine smrti. "V zadnjih desetih letih čutim, kot da je vedno tu," je dejal 22-letni Harry NBC-jevemu voditelju Mattu Lauerju. 24-letni William je o mamini smrti povedal, da ne mine niti dan, ko ne bi pomislil nanjo. "Kar koli se je že zgodilo v tistem predoru, nihče ne bo nikdar vedel. In prepričan sem, da bodo ljudje vedno mislili na to ... Jaz se ne bom nikdar nehal spraševati o tem," je dodal mlajši princ.

Megakoncert za mamin rojstni dan
Dokumentarec, posnet v kraljevi palači, bodo predvajali 1. julija, ko bosta princa na londonskemu stadionu Wembley organizirala veliki koncert, ki bo proslavil 46. rojstni dan njune nadvse priljubljene mame. Diana se je rada družila z zvezdniki iz sveta šovbiznisa - med njenimi najboljšimi prijatelji je bil, recimo, tudi Elton John.

Poleg vsesplošne prevzetosti nad Dianinim zasebnim življenjem in njenim napetim odnosom s kraljevo družino, v katero se je poročila, je bila princesa znana tudi po svojem dobrodelnem delu.

William je bil star 14 let in Harry 12, ko se je avto s princeso Diano in njenim spremljevalcem Dodijem Fayedom med begom pred paparaci zaletel v pariški predor Pont de l'Alma.

Diana se je leta 1992 razšla z očetom mladih princev in dedičem angleške krone, princem Charlesom, od katerega se je uradno ločila štiri leta pozneje.

Oba princa sta zdaj častnika v britanski vojski. Njuni pestri družabni življenji, kamor sodi tudi Williamova zveza z zdaj že nekdanjim dekletom Kate Middleton, in Harryjevi škandali, povezani z nočnimi klubi in divjimi zabavami, sta v Veliki Britaniji pod budnim očesom medijev.

Pobožna želja - normalnost
Glede na njun visoki položaj oba priznavata, da popolnoma "normalno" življenje ni mogoče. "Znotraj najinega zasebnega življenja in znotraj določenih drugih delov življenja si želiva biti čim bolj normalna, kar se da," je povedal Harry. "Težko je, ker do določene mere ne bova nikdar normalna."

William, katerega razhod od Kate Middleton je pristal na naslovnicah vseh britanskih medijev, meni, da je vzdrževanje razmerij zaradi svojega kraljevega položaja težko. "Nočem biti ljubljen samo zaradi tistega, kar sem. Nočem lizunskih ljudi okoli sebe."

O sanjskih službah
Njegov mlajši brat je dodal, da je njunim prijateljem prav tako težko kot njima, saj morajo prenašati veliko, kar se tiče princev. William se je strinjal: "Z nama pride veliko bremena, zaupajte mi, veliko bremena."

Na vprašanje, kaj bi bili njuni sanjski službi, če ne bi bila kronani glavi, je William odgovoril, da bi bil rad pilot helikopterja ali bi delal za Združene narode, Harry pa je dejal, da bi rad živel v Afriki in delal kot vodič v safariju.

K. S.