Ponosni princ Felipe je pokazal, kako dolga je njegova drugorojenka. Foto: EPA
Ponosni princ Felipe je pokazal, kako dolga je njegova drugorojenka. Foto: EPA
Princesa Letizia in princ Felipe
Odhod Letizie v bolnišnico so pospremili številni fotografi. Foto: EPA

Deklica se je 29. aprila zjutraj rodila v prestižni madridski bolnišnici Ruber, kamor je 34-letno Letizio pospremil njen mož. Punčko, ki je ob rojstvu tehtala 3,3 kilograma in merila 50 centimerov, so poimenovali Sofia - ime si bo "delila" z babico, Felipejevo materjo kraljico Sofio.

Sofia je tretja v vrsti za prestol
Kraljeva družina je medijem novico o rojstvu princeske sporočila kar s SMS-jem, novinarji in fotografi pa so pred tem nekaj dni dežurali pred bolnišico. Izvorne celice iz njene popkovine pa bodo poslali v eno špansko in eno evropsko banko, saj zdravniki upajo, da bodo s pomočjo izvornih celic nekoč lahko pozdravili različne bolezni. Novorojenka je za očetom in sestrico Leonor, rojeno 31. oktobra 2005, tretja v vrsti za španski prestol.

Špance je že skrbelo
Letizia Ortiz, nekdanja novinarka, in 39-letni princ Felipe sta se poročila maja 2004. Španci so nato napeto čakali, kdaj bo princesa, ki je enkrat že bila poročena, zanosila. Ker se to ni zgodilo takoj, se začeli namigovati, da ima princesa psihične težave ali anoreksijo. Španska ustava trenutno dovoljuje sesti princesam na prestol le, če nimajo bratov. Če bi Leonor in Sofia dobili brata, bi bil on drugi v vrsti za prestol za svojim očetom Felipejem. Tudi Felipe je na enak način "prehitel" svoji starejši sestri Eleno in Cristino.

Socialisti hočejo spremembe
Vladajoči španski socialisti si že nekaj časa prizadevajo, da bi ustavo spremenili tako, da bi na prestol avtomatsko sedel prvorojenec, ne glede na spol. Premier Zapatero sicer pravi, da se s spremembo ne mudi, dokler princ Felipe ne nasledi svojega očeta Juana Carlosa. Španska kraljeva družina je v Španiji zelo priljubljena.