Heathu je mala Matilda pomenila vse. V zadnjih tednih pred smrtjo naj bi bil depresiven, ker ni bil z njo toliko, kot bi si želel. Foto: Reuters
Heathu je mala Matilda pomenila vse. V zadnjih tednih pred smrtjo naj bi bil depresiven, ker ni bil z njo toliko, kot bi si želel. Foto: Reuters
Heath Ledger in Michelle Williams
Čeprav sta se Heath in Michelle septembra razšla, naj bi se še vedno ljubila. Williamsova naj bi bila po smrti svojega bivšega popolnoma uničena. Foto: Reuters
Heath Ledger v Vitezovi usodi
Leta 2003, v času, ko je Heath napisal oporoko, je mladi in obetavni igralec ravno začenjal svojo hollywoodsko kariero. Kup oboževalk in pozornost javnosti mu je prinesla vloga v filmu Vitezova usoda. Foto: EPA

V njej je 22. januarja tragično preminuli 28-letni zvezdnik vse svoje imetje zapustil staršem in sestri Kate. Oporoko je shranil v svoji rodni Avstraliji aprila leta 2003.

Hčerka Matilda Rose, ki je igralcu pomenila vse, se mu je rodila leta 2005 v zvezi z Williamsovo, a oporoke Ledger ni nikdar obnovil.

Za Matildo bo poskrbljeno
Kljub temu je igralčeva družina hitro dala vedeti, da je Matilda njihova prva prioriteta in da bo za dveletno deklico kot tudi za njeno mamo, 26-letno igralko Williamsovo, poskrbljeno.

"Matilda je naša absolutna prioriteta in Michelle je del naše družine," je povedal v izjavi Heathov oče Kim Ledger, ki se je po smrti svojega sina znašel v nehvaležni vlogi predstavnika za stike z javnostjo. "Za njiju bo poskrbljeno in tako bi Heath tudi želel."

Ledgerjeva zastopnica je po razkritju vsebine oporoke hitro zatrla vsakršna ugibanja, da bi Williamsova in Matilda ostali praznih rok. "Mediji jemljejo zgodbo iz konteksta in špekulirajo, da to pomeni, da ne bo poskrbljeno za Matildo in Michelle. Hočem biti zelo jasna, da nič od tega ne bi moglo biti dlje od resnice."

Od toyote do posesti na dveh celinah
Vrsta dokumentov, vloženih na sodišču na Manhattnu (Ledger je po selitvi iz Avstralije živel v New Yorku), je razkrila, da je imel nesrečni igralec ob nastanku oporoke manj kot 145.000 dolarjev newyorškega premoženja, med drugim 25.000 dolarjev vredno toyoto prius in 20.000 dolarjev v pohištvu in inventarju.

Oporoka torej ne zajema njegovega poznejšega premoženja, vključno z delnicami, posestjo v Avstraliji in vrstno hišo v Brooklynu, ki jo je Ledger nekoč delil z Williamsovo. Igralčev odvetnik je sodnika prosil, naj dokumente zaradi zasebnosti zapečati.

Tragičen konec
Nadarjeni oskarjevski nominiranec, ki bo za vedno ostal v spominu kot Ennis Del Mar v grenki gejevski ljubezenski drami Gora Brokeback, je Williamsovo spoznal prav na snemanju tega filma. Še istega leta se jima je rodila Matilda, oba pa so nominirali za oskarja.

Septembra lani sta se igralca, ki sta veljala za popoln par, presenetljivo razšla. Mediji so namigovali, da zaradi njegove zasvojenosti.

Ledgerja so našli mrtvega v njegovem stanovanju na Manhattnu. Vzrok smrti je bila akutna zastrupitev zaradi mešanice zdravil na recept, med njimi pomirjevala, uspavala in antidepresivi.

Igralec naj bi v zadnjih dnevih bolehal za pljučnico, že več mesecev pa se je bojeval s kronično nespečnostjo. Bil naj bi tudi depresiven zaradi razhoda z Michelle in zato, ker je premalo časa preživel s hčerko.

K. S.