Potrjeno je, da je igralec storil samomor. Foto: EPA
Potrjeno je, da je igralec storil samomor. Foto: EPA

Čeprav je zvezdnik odkrito spregovoril o svoji odvisnosti od mamil in alkohola, z javnostjo (še) ni bil pripravljen deliti, da trpi za parkinsonovo boleznijo. Vdova Susan Schneider pa je v izjavi za javnost razkrila moževe težave in pri tem poudarila, da je ostal trezen in se pogumno bojeval s svojimi strahovi.

"Robin je velik del svojega življenja posvetil drugim. Bodisi je zabaval milijone z nastopi na odru, v filmih in na televiziji, spodbujal naše vojake bodisi tolažil bolnega otroka - želel je le, da bi se smejali in da nas ne bi bilo tako strah," je zapisala. Prav to veselje, ki ga je prinesel svetu, je, poleg treh otrok, njegova največja zapuščina, je še dodala Susan.

Williams je bil v zgodnjem stadiju parkinsonove bolezni, vendar ni jasno, ali je začel zdravljenje, saj je Schneiderjeva dvoumno zapisala: "Upamo, da bo Robinova tragična smrt spodbudila druge, da bodo poiskali pomoč in podporo, ki ju potrebujejo za bitko, s katero se spopadajo, in da jih bo tako manj strah."

Zdravila za bolezen ni
Parkinsonova bolezen je degenerativna, počasi napredujoča bolezen osrednjega živčevja. Vzrok zanjo ni znan, prav tako ni zdravila, vendar pa se lahko veliko naredi pri lajšanju simptomov, predvsem v zgodnjih stadijih. Ključna značilnost bolezni je propadanje dopaminskih nevronov, zaradi česar se pri bolnikih med drugim pojavijo tresenje, upočasnjenost gibov, motnje ravnotežja in spanja, številni imajo težave pri komuniciranju, pojavljajo se tudi depresija, tesnobnost, bolečine in utrujenost.

Običajno se bolezen pojavi po 60. letu, desetina bolnikov pa zboli še pred svojim 50. letom. Po svetu je okoli 6,3 milijona bolnikov z boleznijo, od tega 1,2 milijona v Evropi.

O tem je bil govor v sredo v Odmevih.

Čez 10 let zdravila za bolezni možganov
Čez 10 let zdravila za bolezni možganov