Kraljica Elizabeta II. praznuje. Foto: epa
Kraljica Elizabeta II. praznuje. Foto: epa
Princ Charles ali princ William? Britanci menijo, da bi bil slednji boljši kralj.
Kdo bo nasledil prestol? Foto: epa
V londonskem Hyde Parku so kraljičin rojstni dan počastili s streljanjem s topovi.

Kljub rojstnemu dnevu pa ni bila obkrožena s svojimi otroki, saj je princ Charles trenutno na medenih tednih s svojo ženo Camillo, princ Andrew in princesa Ana pa se mudita na potovanju v tujini.

Malo odmevov na rojstni dan
Sicer okoli kraljičinega rojstnega dneva v Veliki Britaniji ni bilo velikega vznemirjenja, saj se po tradiciji, ki jo je vzpostavila kraljica Viktorija, rojstni dan kralja oziroma kraljice praznuje drugo soboto v juniju. Ta dan se povezuje tudi z rdečo barvo - te barve je kraljičina zastava.

"Pravi" rojstni dan kraljice, ki se je rodila kot Elizabeth Alexandra Mary Windsor, so tako na primer na radiu BBC zaznamovali tako, da so ob sedmi uri zjutraj predvajali britansko himno.

Kdo je Elizabeta II.?
Elizabeta II. je prvi otrok vojvodinje in vojvoda Yorškega, kasneje kralja Jurija VI. in kraljice Elizabete. Leta 1947 se je poročila s polkovnikom Mountbattnom, sinom grškega princa, ki ga danes poznamo kot princa Filipa, pet let kasneje pa so jo okronali kot Elizabeto II.

V zakonu s princem Filipom so se rodili štirje otroci - prestolonaslednik princ Charles (1948), princesa Ana (1950) ter princa Andrew (1960) in Edvard (1964).

Kraljevi škandali
Sicer so občutki Britancev do kraljeve družine mešani. Čeprav jo spoštujejo in so ponosni na zgodovino kraljevine, se pogosto zgražajo nad življenjskim slogom predvsem mlajših generacij modre krvi.

Velike škandale je povzročal že princ Charles, najprej z ločitvijo od priljubljene princese Diane, pred kratkim pa s poroko z dolgoletno ljubico Camillo Parker Bowles. V rumenem tisku pa se zadnje čase pojavljajo slike mladega princa Harryja, Charlesovega sina, ki se rad zabava - pri tem pa rad spije kako pivo preveč.

Zaradi sorazmerne neomadeževanosti je zato večina Britancev prepričana, da bi bil najprimernejši naslednik kraljice Elizabete II. Charlesov starejši sin, priljubljeni princ William.