Beverly Hills nekoč ... in Beverly Hills danes. Foto:
Beverly Hills nekoč ... in Beverly Hills danes. Foto:

V zadnjem času so producenti tako od mrtvih obudili uspešnici iz 90. let: Beverly Hills in Melrose Place. Obe seriji so zapakirali v še privlačnejši, modernejši paket, povprečni letnik igralcev pa se je znižal na 1990.
Ob mladi krvi so se v nanizanko vrnili tudi nekateri stari znani obrazi, ki so v zadnjem desetletju od uknitve obeh serij bolj ali manj životarili v marginalnih TV-vlogah.
Dolga zgodovina reciklaže
A fenomen TV-reanimacije nikakor ni nov. Naše babice je v 60. letih tako navduševala črno-bela limonada (prva "žajfnica" sploh) Mestece Peyton, posneta po istoimenskem filmu. 20 let kasneje so srečo poskušali s precej manj uspešno nanizanko Mestece Peyton: Naslednja generacija.
Sledi še slikovni pregled, v katerega se sploh ne bomo trudili vključiti vseh spinoffov še živečih serij, kakršni sta, denimo, franšizi Na kraju zločina (CSI) in Zakon in red.

Mestece Peyton.
V 70. letih je gospodinje po vsem svetu pred male zaslone prikoval Dallas. Še do lani je bila filmska različica še kako 'na mizi'. Tudi igralska zasedba je bila že postavljena: John Travolta bi bil filmski Larry Hagman, družbo pa bi mu delali vsi od Jennifer Lopez do Shirley MacLaine. A režiser Robert Luketic, ki stoji tudi za Blondinko s Harvarda, se spopada z vrsto težav (uradni izraz: kreativne razlike), tako da je veliko vprašanje, ali bodo Dallas res kdaj posnel.
Superheroji in stripovski junaki so hvaležen material za reciklažo. Prvega Supermana so posneli že leta 1941, od takrat dalje pa je junaški možakar v pajkicah in ogrinjalu oživel že najmanj 20-krat. Najbolj slavna različica je bila tista filmska z nadaljevanji s Christopherjem Reevom, v zadnjih letih pa je Hollywood postregel tudi z dvema serijama: najprej je bil Superman oz. Clark Kent Dean Cain (Lois in Clark, 1993-1997), zdaj pa spremljamo dogodivščine mladega Kenta v mladinski seriji Smallville.
Čarlijevi angelčki so bili ena večjih TV-uspešnic 70. let, v katerih je blestela pred kratkim umrla Farrah Fawcett. V letih 2000 in 2003 smo dobili filmski različici z Drew Barrymore, Lucy Liu in Cameron Diaz.
V 80. letih smo imeli Miami Vice z Donom Johnsonom in Philipom Michaelom Thomasom v vlogah detektivskega para iz Miamija. Leta 2006 je Michael Mann postregel s filmsko različico s Colinom Farrellom in Jamiejem Foxxom. Foto: EPA
Dosjeji X (1993-2002) so se vpisali med kultne TV-izdelke, Davida Duchovnyja in Gillian Anderson pa povzdignili med zvezde. Baza oboževalcev je bila ogromna in bilo je le vprašanje časa, kdaj bomo dobili še film. Ta je luč sveta ugledal lani, z isto igralsko postavo, a če so nanizanko hvalili vsi kritiki, so film Dosjeji X: Hočem verjeti - raztrgali. Foto: EPA
Če že govorimo o kultnem - malo kateri TV-izdelek si je priboril status Twin Peaksa (1990-1991), bizarne mojstrovine Davida Lyncha in Marka Frosta, ki sta ji bili zaradi slabega termina in padca gledanosti žal usojeni le dve sezoni. A Lynch je Lauro Palmer in druščino v podobni igralski zasedbi obudil že naslednje leto v filmu Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj. Navdušenje je bilo manjše, a vsak oboževalec Twin Peaksa in Lyncha vam bo povedal, da je DVD v njegovi stalni zbirki. Film si lahko nostalgiki ogledate tudi v nedeljo v ljubljanskem Kinodvoru.
Zveste oboževalce si je prislužila tudi precej drzna (vsaj za svojo ciljno skupino) vampirska serija Buffy, izganjalka vampirjev (1997-2003) s Sarah Michelle Gellar v glavni vlogi. Zdaj so vzniknile govorice o filmski različici, a mnogi igralci imajo zadržke. Prepričati naj bi se jih baje dalo le, če bo tudi tokrat za volanom briljantni Joss Whedon. Foto: EPA
John Stamos, ki je v priljubljeni humoristični seriji Polna hiša (Full House) med letoma 1987 in 1995 igral strica Jesseja, zdaj pravi, da 'se poigrava z idejo o filmski različici' nanizanke. A tokrat brez dvojčic Olsen. Stamos ima v glavi tudi tri igralce: Jamesa Franca kot strica Jesseja, Steva Carella kot Dannyja Tannerja in Tracyja Morgana kot Joeyja Gladstona.
Humoristično serijo Odbita rodbina (Arrested Development, 2003-2006) imajo mnogi za enega vrhuncev ameriške televizije vseh časov. Zato so oboževalci in kritiki s toliko večjim razočaranjem sprejeli novico o ukinitvi po treh sezonah. Upanje jim je vlil končni citat gostujočega Rona Howarda, ki liku Jasona Batemana v zadnji epizodi reče: 'Ne, ne vidim, da bi koncept deloval kot serija. Morda film.' Film s povsem enako zasedbo naj bi ugledal luč sveta prihodnje leto.
Če je nekaj tako uspešno in postavlja smernice, kot jih je serija Seks v mestu (1998-2004), nekakšna biblija samskih žensk okoli 40. leta, se postavlja dilema, ali zadevo 'pokvariti' s filmom. Za avtorja Michaela Patricka Kinga dileme ni bilo - film mora biti. Lani smo doživeli premiero Seksa v mestu z vrnitvijo vseh štirih dam s Sarah Jessico Parker na čelu. Rezultat? Veliko razočaranje. V štirih letih so se samozavestne, samozadostne in emancipirane ženske očitno spremenile v po zakonu hrepeneče matere in - iskreno - cmere. Foto: EPA
Spinoff pomeni vzeti lik iz neke serije in ga umestiti v novo. Prijatelji (1994-2004) so kot skupek različnih likov delovali enkratno. Ko pa so ustvarjalci vzeli iz te čarobne zmesi Joeyja (Matt Le Blanc) in mu podelili svojo serijo, Joey (2004-2006), je bil rezultat - no, precej porazen. Še vedno pa govorice, da naj bi bila v delu filmska različica Prijateljev, kar ne potihnejo.
Na zdravje (1982-1993) je bila tako uspešna humoristična TV-serija, da je takoj po padcu zadnjega reza dobila spinoff - Frasier (1993-2004) s Kelseyjem Grammerjem v glavni vlogi je za mnoge še boljši od izvirnika in ostaja nepozaben.
Eden uspešnejših spinoffov je po petih izjemnih sezonah končana serija Boston Legal (2004-2008), ki jo je TV-čarovnik David E. Kelley izpeljal iz prav tako odvetniške Prakse (1997-2004). Ohranil je nekaj stranskih likov in gostujočih igralcev, v ospredje pa postavil karizmatičnega Jamesa Spaderja v vlogi Allana Shora, enega najizvirnejših TV-odvetnikov sploh.
Beverly Hills 90210 je med letoma 1990 in 2000 postavljal nove mejnike TV-serij. Danes je serija daleč stran od kakovostnega presežka, a kot otroci nismo zamudili niti enega dela prigod srednješolcev na elitni Beverly Hills High. A vseh 10 sezon, kot kaže, ni bilo dovolj in lani smo dobili prenovljeno različico, naslovljeno le 90210. Poštna koda ostaja ista, moda precej bolj šik, liki precej mlajši (in še bolj popolni). Od starih znancev so se zaenkrat v serijo vrnili Jennie Garth (Kelly), Joe E. Tata (Nat) in Tori Spelling (Donna).
In zdaj imamo še novi Melrose Place. Izvirni je naše večere pestril med letoma 1992 in 1999, deset let po zadnji epizodi pa je pred nami že nova različica. In če se je novi Beverly kar prijel med gledalci, pa so napovednik za Melrose kritiki in gledalci že raztrgali. Tudi tu se je ohranil le del prvotne zasedbe, med drugimi Michael in Sidney. Novinka je Ashley Simpson, kar za serijo prav tako ni ravno usluga. Foto: EPA