Le mesec dni pred poroko z Jackie je John v Franciji srečal mlado Švedinjo Gunillo Von Post, ki ga je popolnoma omrežila. Foto:
Le mesec dni pred poroko z Jackie je John v Franciji srečal mlado Švedinjo Gunillo Von Post, ki ga je popolnoma omrežila. Foto:
Jackie in John Kennedy
Jacqueline (Jackie) Bouvier in John Kennedy sta se poročila 12. septembra leta 1953.

John F. Kennedy je bil gotovo ameriški predsednik, ki se je v zgodovino vpisal s številnimi ločnicami. Bil je najmlajši izvoljen predsednik ZDA, bil je do zdaj edini rimskokatoliški predsednik, prvi predsednik, ki se je rodil v 20. stoletju, edini, ki je prejel Pulitzerjevo nagrado, zadnji, ki je umrl med mandatom, in zadnji, ki je bil izvoljen neposredno iz senata ZDA. Pri starosti 46 let in 177 dni pa je bil tudi najmlajši predsednik ZDA, ki je umrl (leta 1963 ga je v Dallasu ustrelil Lee Harvey Oswald).

Z Gunillo sta se spoznala le mesec pred njegovo poroko
Kennedy, ki je bil znan kot velik zapeljivec, je ženskam znal pihati na dušo. Njegova romantična duša se kaže v enajstih na roko napisanih ljubezenskih pismih in treh telegramih, ki jih je poslal le mesec dni pred poroko z Jackie Bouvier Švedinji Gunilli von Post, s katero sta bila v zvezi dobri dve leti. Gunillo je celo povabil na križarjenje po Sredozemlju, kar pa jima je preprečila njegova operacija hrbta. V pismu je izrazil obžalovanje zaradi tega in jo povabil v ZDA.

Gunilla in John sta se spoznala avgusta 1953, mesec dni pred poroko z Jackie. Gunilla, ki je bila ob prvem srečanju z Johnom stara 21 let (John pa 36), je razkrila, da sta z Johnom celo prvo noč preplesala, se poljubljala in strastno objemala.

Pisma zdaj na dražbi
Gunilla je še priznala, da sta se z Johnom leta 1955 (torej dve leti po poroki z Jackie) skrivno srečala na nekem švedskem dvoru. "Tisti teden je bil najlepši v mojem življenju in nihče mi ne more vzeti tega spomina," je dejala Gunilla, ki je zdaj pripravljena pisma prodati na dražbi.

Kot še pišejo svetovni mediji, so po strastnem tednu sledila pisma, v katerih je John nakazal, da bi lahko njuna zveza škodila njegovi politični karieri. Strokovnjaki vrednost ljubezenskih pisem ocenjujejo na okoli 100.000 ameriških dolarjev.