Mlada starleta Lindsay Lohan v enem svojih neslavnih stanj. Foto:
Mlada starleta Lindsay Lohan v enem svojih neslavnih stanj. Foto:
Gary Dourdan
Zadnji primer zvezdnika, ki je zaradi mamil noč preživel na policijski postaji: Gary Dourdan.
Heath Ledger
Januarja letos je svet šokirala novica o smrti nadarjenega igralca Heatha Ledgerja, za katerega je bila usodna mešanica antidepresivov, uspaval in pomirjeval.
Brad Renfro
Boj z mamili je izgubil tudi nekdanji otroški zvezdnik Brad Renfro - potem ko so nesrečnega mladeniča že večkrat prijeli zaradi mamil, si je januarja vbrizgal prevelik odmerek heroina.
Kate Moss
Britanska supermanekenka Kate Moss je izgubila veliko pogodb, ko je na dan prišla njena zasvojenost s s kokainom.
Kirsten Dunst
Mlada zvezdnica Kirsten Dunst v opotekajočem se stanju. Kirsten je šla nedavno na zdravljenje od mamil.

Kot kaže, v Hollywoodu nihče ne more ostati dolgo popolnoma prizemljen - govorimo le o "mestu angelov" in očitno se vsi na zvezdniškem nebu želijo z opojnimi substancami še približati krilatim zavetnikom mesta. Žal se jim premnogi - tudi tisti, ki so videti "tako pri sebi" - pridružijo za vedno.
Samo letos so tako mamila oziroma tablete vzela dva mlada talenta - 26-letnega zvezdnika Klienta Brada Renfra in le teden dni pozneje še 28-letnega oskarjevskega nominiranca Heatha Ledgerja.
Zvezdnik CSI-ja z izborom mamil
Prejšnji teden so oboževalci Garyja Dourdana dobili zgovoren odgovor na to, zakaj temnopoltemu igralcu niso podaljšali pogodbe pri seriji Na kraju zločina: Las Vegas, čeprav je bil njegov lik Warricka Browna izjemno priljubljen že od začetka te forenzične nanizanke pred sedmimi leti.
A da življenje pogosto posnema umetnost (Warrick ima v seriji težave z mamili) in da za Garyjevim seksi, vedno napol priprtim pogledom stoji več kot le poza, se je izkazalo, ko so igralca policisti v Palm Springsu našli spečega v njegovem avtomobilu ob robu ceste, pri sebi pa je imel heroin, kokain, ekstazi in zdravila na recept. Njegovi sodelavci so pozneje povedali, da jih že dalj časa skrbi za Dourdana, ki tone spiralno navzdol v prepad.
Čakalna vrsta za rehabilitacijske centre
Zveni znano? V Hollywoodu so skoraj vsi na nečem - zvezdniki neodvisnih filmov odkrito priznavajo, da za navdih radi zvijejo kak džoint, zbirališče bogatih in slavnih Chateau Marmont v srcu Hollywooda slovi po svojih dekadentnih zabavah, kjer se mize ob pladnjih kaviarja in najdražjega šampanjca šibijo tudi od kupčkov kokaina, velike zvezde, dan za dnem na očeh javnosti, pa čustvene nevroze zdravijo z zdravili na recept.
Vsak teden tabloidi poročajo o novem zvenečem imenu, ki je vstopilo v eno izmed luksuznih klinik za odvajanje, ki nam počasi že začenjajo zveneti domače: Cirque Lodge v Utahu, Promises v Malibuju ... Lindsay Lohan, Britney Spears, Eva Mendes, Robert Downey jr. ...
Mamila vzela premnoge
Skrb vzbujajoč dolg seznam, ki ga žal prekaša le še eden: seznam zvezdnikov, ki so jih mamila pokončala - od ikon zlate dobe Holywooda, kot so Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Judy Garland in Elvis Presley, prek rocklegend 70. let (Janis Joplin, Jimmi Hendrix, Jim Morrison, Sid Vicious ...), do obetavnih talentov 80. in 90. let (River Phoenix, John Belushi) ter najbolj nedavnih primerov Anne Nicole Smith, Renfra in Ledgerja.

Od Clooneyja in Brada ...
Razmere so tako resne, da so jih izpostavili celo v posebnem poročilu Združenih narodov, ki je obravnaval škodljiv vpliv zvezdniške narkomanske kulture na mladino.
Supermanekenka Kate Moss na naslovnicah med snifanjem kokaina. Priznanje spoštovanega oskarjevca Georgea Clooneyja, da je v preteklosti "na debelo eksperimentiral z mamili". Dolga zgodovina zlorab substanc veteranskega igralca Dennisa Hopperja. A kaj bi drugega pričakovali od zvezde Golih v sedlu, filma, ki je poosebljal seks, svobodo in seks - mantra 70. let?
Hugh Laurie je odkrito priznal, da se je za vlogo s tabletami zasvojenega doktorja Housa pripravljal z - eksperimentiranjem z vikodinom, kaj pa drugega! Hollywoodska družinska človeka številka ena Brad in Angelina? Njemu se zadevanje ne zdi "nič takega", če z njim ne škoduješ drugim, ona je nekoč preizkusila vse od kokaina do heroina. Policijsko sliko ob aretaciji nekdanje otroške zvezdnice Lindsey Lohan danes uporabljajo za oglasno kampanjo proti vožnji pod vplivom.
... Do Downeyja in Amy
Robert Downey jr. je šel od oskarjevskega nominiranca in najobetavnejšega igralca svoje generacije do zadetka, ki je omamljen vdiral v tuje hiše in se tam onesvestil. Šele v zadnjih letih se je spravil k sebi.
Da o veliki grammyjevski zmagovalki Amy Winehouse in izgubljenemu talentu Petu Dohertyju sploh ne govorimo. O tem, koliko časa jima še ostaja, v Veliki Britaniji celo pobirajo stave.

Sledi le strnjen pregled nekaterih najbolj znanih primerov zvezdnikov, ki svoje navade niso dovolj uspešno skrili pred javnostjo. Igralci, pevci in manekenke v ne najbolj glamurozni luči, ki so jih mamila (za zdaj) stala predvsem dostojanstva in noči za zapahi. Neprijetna resnica je, da prostora v fotozgodbi preprosto ni dovolj za vse tiste, ki so mamilom podlegli, in množice tistih, ki so šli na zdravljenje zaradi alkoholizma.
Težko pa je reči, kako uspešna ta zdravljenja so. Navsezadnje je celo tak mojster človeške psihe kot Sigmund podlegel mamilom.
Kaja Sajovic





















41-letnemu zvezdniku tudi pri nas priljubljene serije Na kraju zločina Garyju Dourdanu bo sodišče najverjetneje naložilo obvezno odvajanje. A ob tem, da so v Dourdanovem avtomobilu našli tako različno zbirko narkotikov (od ekstazija in tablet na recept do heroina), bo zdravljenje dolgotrajno in vprašanje, kako uspešno. Gary je svojo službo pri seriji medtem že izgubil.
Tudi pod navidezno popolnostjo se skriva temačna preteklost. 32-letna Angelina, danes vzorna mama in predana filantropka, se ravno v teh dneh sopada s pojavom posnetka iz svoje burne preteklosti, na katerem si vbrizgava mamila. Znana je tudi njena izjava, da je preizkusila vse od kokaina do heroina. Tudi njen dragi, 44-letni Brad Pitt, ni tako nedolžen, kot se zdi. Tudi Brad je zaužil že veliko, njegova izjava, da z jemanjem mamil ni nič narobe, če s tem ne prizadeneš nikogar, pa je požela kar precej zgražanja.
24-letna Britanka Amy Winehouse je ena izmed tistih, za katere se bojimo, da bo svoj neizmerni talent vrgla skozi okno, ker ima mamila preprosto raje od česar koli drugega. Bi lahko kaj drugega pričakovali od dekleta, ki je zaslovelo z uspešnico Rehab, v kateri prepeva, da noče iti na zdravljenje? Amy je bila ta teden ravno aretirana zaradi incidenta z mamili, kar pa je njen še najmanjši problem. Pevka se že leta bojuje z depresijo, anoreksijo in zasvojenostjo z mamili, zaradi katere je odpovedala že nešteto koncertov. Heroin, ekstazi, kokain, ketamin, alkohol ... Ni substance, ki jo Winehousova ne bi zlorabila.
Danes 44-letna Whitney Houston je nekoč sodila med najmogočnejše pevske dive. Konec 90. let in po poroki s pevskim kolegom Bobbyjem Brownom pa se je začela njena pot navzdol. Do leta 2000 ni več zmogla odpeti pesmi do konca, nenehno je zamujala, bila videti kot okostnjak in obtožena posedovanja mamil. Leta 2002 je v intervjuju z ugledno ameriško novinarko Diane Sawyer postregla z zdaj razvpito izjavo: 'Razčistimo nekaj. Crack je cenen. Zalužim dosti preveč, da bi kadila crack.' Leta 2004 je Whitney le odšla na zdravljenje, a mamilom znova podlegla. Leta 2006 se je ločila od Bobbyja, zdaj pa naj bi bilo njeno stanje boljše. Da jemanje mamil ne škodi nikomur razen tistim, ki jih jemljejo? Hmmm. Pred nekaj dnevi je 15-letna hčerka Bobbyja in Whitney v omami skušala vzeti življenje najprej svoji mami, nato pa še sebi.
O padli popprincesi Britney Spears je bilo slišano in zapisano že tako rekoč vse. 26-letnica, ki je bila nekoč idol množice deklic in ki ji je lastna mama dovolila povečati oprsje pri 16 letih, se danes bojuje z manično depresijo in zasvojenostjo z mamili, zaradi katere se je že večkrat zdravila.
Robert Downey jr. je potreboval skoraj deset aretacij zaradi posedovanj mamil, propadlo kariero in uničena razmerja z dekleti od Sarah Jessice Parker do Caliste Flockhart, da se je spravil k sebi. Od zgodnjih 90. let je bil danes 43-letni oskarjevski nominiranec, ki velja za enega najbolj nadarjenih igralcev svoje generacije, stalni portretiranec na losangeleških policijskih postajah. Odvisnosti od heroina in kokaina se je le rešil in danes je Robert srečno poročen z žensko, ki mu je takoj povedala, da z njim 'ne bo plesala mamilarskega plesa', kariero pa je oživil z že zdaj megauspešnim, primerno naslovljenim Iron Manom (Železni človek).
31-letni irski igralec Colin Ferrell, ki slovi po svojem razvratnem življenju plejboja, se je leta 2005 prostovoljno prijavil v center za zdravljenje odvisnosti zaradi svoje zasvojenosti z rekreativnimi mamili in protibolečinskimi tabletami. Danes naj bi bilo njegovo stanje boljše in se redno udeležuje sestankov anonimnih zasvojencev. Rekli pa bi, da 'anonimni' za Colina ne velja.
Svoj prvi poljub je dobila od Brada Pitta, ko je kot 12-letnica igrala v Intervjuju z vampirjem. A svet slavnih je v svoje pasti potegnil tudi 26-letno Kirsten Dunst, ki je šla februarja letos po novici o smrti Heatha Ledgerja na zdravljenje odvisnosti od mamil. Njena žurerska narava jo je med drugim stala razmerja z nekdanjim fantom, precej bolj treznim in prizemljenim igralcem Jakom Gyllenhallom.
Drew Barrymore, najmlajša članica slovite igralske dinastije Barrymorov, je pri rosnih šestih letih zaslovela z vlogo v Vesoljčku E. T. Stranski produkt njene nenadne slave? Drew je pri devetih začela kaditi cigarete, pri enajstih piti alkohol, pri dvanajstih kaditi marihuano in pri trinajstih snifati kokain. Pri trinajstih je bila že prvič v centru za odvajanje, kamor se je vrnila leto pozneje. Svoje težavno obdobje je danes 33-letna in ozdravljena zvezdnica iskreno opisala v avtobiografiji Little Girl Lost (Majhna izgubljena deklica).
Kate Moss je pri 34 letih med najuspešnejšimi in najbolj zaželenimi supermanekenkami. A britanski tablidi so že dalj časa trdili, da se - kot žal mnoge v njenem poslu - vdaja kokainu. Ugibanja so meso postala, ko so jo paparaci septembra 2005 slikali pri snifanju kokaina na snemanju plošče Babyshablesov, v katerih poje njen zdaj že nekdanji ljubimec in znani zasvojenec Pete Doherty. Po objavi slik je sledil škandal, Kate je izgubila precej manekenskih pogodb, nazadnje pa šla na zdravljenje. Ko Petu ni uspelo opraviti zdravljenja, ga je Kate pustila, danes pa je ponovno v samem modnem vrhu.
Danes je Dennis Hopper pri 71 letih že igralski veteran, a v svojih mlajših letih pa vse do 80. let je bil zvezdnik kultnega filma Goli v sedlu hud zasvojenec z mamili. Stvar je šla že tako daleč, da naj bi na dan posnifal 3 grame kokaina, ki jih je poplaknil s 30 pivi, marihuano in koktejli Cuba libre. Leta 1983 je šel na zdravljenje, ki je bilo, kot kaže, uspešno.
48-letni britanski igralec Hugh Laurie v priljubljeni seriji House (popolnoma neprimerno prevedene Zdravnikova vest) igra s protibolečinskimi tabletami vikodinom zasvojenega ciničnega doktorja Housa. V nedavnem intervjuju je priznal, da se je na vlogo pripravljal tako, da je tudi sam eksperimentiral z vikodinom. Ne priporoča.
Komaj 21 let je nekdanji otroški zvezdnici, danes pa zvezdi stalnici hollywoodske žurerske scene in naslovnic rumenih medijev Lindsey Lohan, pa ima za seboj že seksvideo, dve aretaciji zaradi vožnje pod vplivom mamil in zaradi posedovanja le-teh, članstvo pri anonimnih alkoholikih in - resno zasvojenost s substancami. V zadnjih letih je šla na zdravljenje, a zaleže bolj malo. Lindsey je v nebo vpijajoč vzgled za starše otroških zvezdnikov, kako NE ravnati s svojim otrokom, saj je znano, da je imelo dekle precej težav s svojim nasilnim očetom, ki je del hčerkinega otroštva preživel v zaporu.
Na tej policijski fotografiji je Mischa Barton, 22-letna zvezdnica serije The O. C., ki s jo lanskega decembra aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola, pri sebi pa je imela tudi zalogo marihuane. Mischa je v O. C.-ju igrala popolno bogataško dekle, ki konča tragično - po eksperimentiranju z alkoholom in mamili umre v avtomobilski nesreči.
34-letna seksi igralka Eva Mendes je vedno veljala za poosebljen zdrav življenjski slog in nikdar ni zahajala v tiste zloglasne hollywoodske nočne klube. A januarja letos je njene oboževalce presunila novica, da se je prostovoljno prijavila v center za zdravljenje odvisnosti. 'Eva je zadnje leto trdo delala in je prišla do pozitivne odločitve, da si vzame nekaj hudo potrebnega prostega časa, da proaktivno razčisti z nekaterimi osebnimi stvarmi, za katere se ji je zdelo, da čeprav niso kritične, zaslužijo profesionalno pomoč,' je v izjavi za javnost zapisal njen predstavnik. Foto: EPA
29-letni britanski glasbenik Pete Doherty, ki velja za enega najboj nadarjenih (kolikokrat smo to že slišali ...), je eden najbolj zloglasnih zvezdnikov, ki zlorabljajo substance. Zaradi mamil je ogrozil svojo kariero, zaradi njih se je končala njegova zveza s Kate Moss ... Aretirali so ga že tolikokrat, da ne šteje več: vožnja pod vplivom, kraja avtomobila, vožnja s potečenim vozniškim ... Pete je priznal jemanje crack kokaina, heroina, kanabisa in ketamina. Vpliv mamil na njegovo življenje je že dosegel tako hudo stopnjo, da je v svojih mlajših letih delal kot moška prostitutka in preprodajalec mamil, da si je plačeval svojo uničujočo razvado.
Težave z mamili 43-letne vdove Kurta Cobaina Courtney Love so znane vsem. Že v času Kurtovega življenja se je par vdajal različnim substancam, od njegove smrti pa je Courtney zaradi njih že večkrat poiskala pomoč. Leta 2003 so jo aretirali, ker je zadeta razdejala hišo svojega tedanjega spremljevalca, le nekaj ur potem, ko so jo izpustili iz zapora je vzela prevelik odmerek tablet na recept. Leto pozneje je Courtney zaradi svojih zelo javnih težav z mamili začasno izgubila skrbništvo nad hčerko. Sodnik ji je naložil program odvajanja, Courtney pa naj bi bila danes (večinoma) trezna.
67-letni igralski veteran Nick Nolte je eden tistih zvezdnikov, ki če pogooglate njihove slike, vrže ven nelaskavi policijski posnetek. Na tem je bil Nick leta 2002 ravno aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola in mamila GHB. Takoj zatem se je Nolte, ki je bil že desetletja hud alkoholik, prijavil na zdravljenje od odvisnosti. Še anekdota: ko ga je pred desetletji spoštovana igralka Katharine Hepburn obtožila, da pada pijan v vsak jarek v mestu, ji je oskarjevski nominiranec odgovoril: 'Imam jih še nekaj za podelati.'
Keith Richards. Je komentar sploh potreben? Da je po vseh svojih mamilarskih izkušnjah še živ, je pravi čudež. Foto: EPA
Ja, tudi Robbie Williams je eden tistih, ki jim je slava ob številnih užitkih prinesla tudi precej tegob. Strah pred neuspehom ga je ob začetku njegove solistične kariere pahnil v alkohol, mamila in depresijo. Priznal je, da je poskusil heroin, lani pa se je prijavil v center za zdravljenje v Arizoni zaradi zasvojenosti z antidepresivom. Britanec je pred slavo doma zbežal v ZDA, sami pa ste lahko opazili, da že nekaj časa ni kakega novega albuma od njega.
45-letni pevec Red Hot Chili Peppersov Anthony Kiedis ima za seboj dolgo preteklost boja z mamili, o katerem je tudi izčrpno pisal v svoji avtobiografiji Scar Tissue. Ameriški rocker je bil zasvojen s heroinom in kokainom, da se mora očistiti, pa mu je postalo jasno po smrti kitarista Chili Peppersov Hillela Slovaka leta 1988. Ta je umrl zaradi prevelikega odmerka t. i. speedballa. Anthony je odšel v rehabilitacijski center in res ostal čist polnih pet let, a spet zapadel v odvisnost leta 1994, potem ko ga je zobozdravnik za komplicirano puljenje modrostnega zoba moral uspavati z valiumom. Kiedisa je to spet vrglo iz tira in naslednjih nekaj let je bil stalen gost rehabilitacijskih centrov. Zdaj je nadarjeni glasbenik od leta 2000 čist: 'Lahko je biti narkoman. Ni lahko biti eden največjih kitaristov vseh časov ali eden največjih piscev,' pove lani v intervjuju.
Pregled končuje CNN-ov novinar Richard Quest, ki dokazuje, da je včasih tudi poročanje o življenju bogatih in slavnih lahko ... stvar, ki te zasvoji. Ste v zadnjih tednih gledalci CNN-a pogrešali nezgrešljiv, predirni glas 46-letnega britanskega poročevalca? Questa na sporedu ni, odkar so ga aprila v New Yorku aretirali zaradi posedovanja metamfetamina. Tabloidi so poročali, da je imel Quest poleg mamila pri sebi tudi precej čudaških seksualnih pripomočkov, pri televizijski mreži pa so novinarja poslali na zdravljenje. Foto: EPA