Didier Drogba je izgubil živce po lanskem polfinalu Lige prvakov. Foto: Reuters
Didier Drogba je izgubil živce po lanskem polfinalu Lige prvakov. Foto: Reuters

Čez slab teden, natančneje 21. septembra, FIFA zaznamuje svetovni dan t. i. "fair playa", zato smo poiskali nekatere primere, ki ne spadajo med športno oziroma vzorno vedenje.

Poleg nogometnih so v zadnjem času najbolj pod drobnogledom teniška igrišča. Jeza med teniškimi igralci namreč ni nekaj novega - skrivljeni loparji so stalna praksa v tem individualnem športu. Živci lahko popustijo zaradi lastne napake, včasih pa imajo prste vmes tudi sodniki, čeprav so v zadnjih letih njihovo vlogo zaradi tehnoloških pomagal zmanjšali (npr. sokolje oko).

Američanki Sereni Williams se je "utrgalo" tik pred koncem polfinalnega srečanja OP ZDA proti Kim Clijsters. Stranska sodnica ji je namreč dosodila prestop, kar je pomenilo dvojno napako, besna Serena pa ji je zagrozila: "Prisežem pri Bogu, da bom pof... Vzela tole pof... žogico in jo pognala po tvojem pof... grlu, prisežem pri Bogu!" Sodnica jo je zatožila, češ da ji je zagrozila, da jo bo ubila. Williamsova je protestirala, da kaj takega že ni rekla in da večina sodnikov sliši še kaj hujšega. Drugi nosilki turnirja za grand slam to ni pomagalo in zaradi kazenske točke se je Belgijka Kim Clisters s 6:4 in 7:5 prebila v finale.


John McEnroe, odličen teniški igralec, se je ljubiteljem tega športa vtisnil v spomin tudi zaradi slabih živcev. V vsej teniški zgodovini verjetno ni igralca, ki bi se večkrat skregal s sodniki, kot je to uspelo prav Američanu, ki je v svoji karieri sicer osvojil sedem turnirjev za grand slam. V Wimbledonu leta 1981 je sodniku izrekel slavni stavek: "You can not be serious!" ("Pa saj ne morete biti resni!")

Roger Federer velja za bolj umirjenega teniškega igralca, ki pa sem ter tja izgubi živce. Na enem izmed dvobojev proti Novaku Djokoviću je zaradi zapravljene žogice skrivil lopar, nazadnje pa je "vzrojil" na nedavnem finalu odprtega prvenstva ZDA, ko je sodniku Jaku Garnerju ob prepoznem ogledu odtisa s sokoljim očesom povedal nekaj krepkih besed.

Didier Drogba, napadalec s Slonokoščene obale je izgubil živce po povratni tekmi polfinala Lige prvakov proti Barceloni (1:1) in žalil sodnika Toma Henninga Övreböja. Veliko je imel sodniku povedati tudi njegov soigralec Jose Bosingwa. Drogba ne bo smel igrati na petih tekmah, zadnji dve sta pogojni. Bosingwa pa je kaznovan s tremi tekmami, a sta prav tako zadnji dve le pogojni.

V nogometu je nasploh veliko grobosti. To je dokazal tudi branilec madridskega Reala Pepe, ki je izgubil živce, potem ko je napadalec Getafeja prehitro padel v kazenskem prostoru, Brazilec pa ga je nato dvakrat brcnil in si prislužil rdeči karton.

Fair play poznajo tudi v Aziji, kar pa ne bi mogli reči za reprezentanco Kitajske, katere igralci so se na vzhodnoazijskem prvenstvu lani dodobra znesli nad svojimi nasprotniki iz Japonske ... Japonci so sicer zmagali z 1 : 0 in na koncu osvojili srebrno medaljo, Kitajci, ki so gostili prvenstvo, pa so se morali zadovoljiti s tretjim mestom.


Poleg grobosti ne spada v nogometni fair play tudi nepoštenje. Eden najbolj znanih takih primerov je gol argentinskega virtuoza Maradone. Ta je leta 1986 v četrtfinalu proti Angliji dosegel dva gola - prvega je dosegel z roko, kar pa sodnik ni videl. Na koncu so z 2:1 slavili igralci iz Južne Amerike.

Veliko pozornosti je spožila tudi vrnitev angleškega nogometaša Davida Beckhama iz italijanskega Milana v Los Angeles Galaxy. Ameriški navijači so mu izlet na Apeninski polotok zelo zamerili, še bolj pa dejstvo, da se je Becs vrnil le zaradi pogodbe, ki ga veže s klubom. Na tekmi proti svojemu nekdanjemu klubu je moral ves čas poslušati žvižge navijačev, enkrat pa mu je prekipelo in se je celo odpravil proti navijačem ter želel z njimi (verbalno) obračunati...
Eric Cantona je bil znan kot problematični nogometaš - leta 1996 je s pravim "kung fu" udarcem napadel navijača in si prislužil devetmesečno prepoved igranja.
Jeza se pogosto zakuha tudi na hokejskih tekmah, saj je v tem športu veliko telesnega stika. Svoje boksarske sposobnosti je npr. lani proti Albi Volan pokazal hokejist Tilie Olimpije Brendan Yarema ...

Na turnirju golfa Barclays pred dobrim tednom dni svoje jeze ni mogel ukrotiti tudi znameniti Tiger Woods. Ob ponesrečenem udarcu je namreč jezno "zabrisal" v grmovje svojo palico, ki jo je na njegovo smolo ujel eden izmed gledalcev.


Pravi plaz psovk je delo srbskega košarkarja Darka Miličića. Ta se je po porazu srbske košarkarske reprezentance na EP-ju leta 2007 v Španiji proti ekipi Grčije tako razbesenel, da je v celotnem intervjuju uporabljal same kletvice na račun italijanskih sodnikov in celo njihovih sorodnikov.


Poleg košarkarja ima svoj repertoar kletvic tudi nogometaš Dejan Savičević, ki ga je med intervjujem prekinil neki navijač in mu dejal "Ti si govno!" Kaj mu je odgovoril Savičević, si oglejte v videoposnetku.

Francoski šahovski velemojster rusko-kazahstanskega rodu Vladislav Tkačijev je na začetku septembra med turnirjem v Kalkuti po 15 potezah zaspal med šahovsko partijo, saj je bil preveč pijan. Tkačijev, ki zaseda 58. mesto na svetu, je zaspal med igro proti indijskemu velemojstru Praveenu Kumaru. Čeprav so ga preostali šahisti začeli buditi, ko je bil na potezi, se ni mogel prebuditi in je na koncu izgubil zaradi prekoračenja časovne omejitve.
Hrvaški teniški igralec Goran Ivanišević je v dvoboju na turnirju Samsung Open leta 2000 zaradi jeze uničil vse tri loparje, ki jih je prinesel s seboj na igrišče, zato je bil izključen, pa še moral je plačati 1.000 ameriških dolarjev kazni. Foto: EPA