Lepo pospravljena soba ob prihodu reševalcev poraja sume. Foto: EPA
Lepo pospravljena soba ob prihodu reševalcev poraja sume. Foto: EPA
Sojenje Conradu Murrayu
Jacksonov zdravnik vztraja, da ni kriv smrti iz malomarnosti. Foto: EPA
Sojenje Conradu Murrayu
Ena izmed stekleničk propofola, ki so jih preiskovalci našli v Jacksonovi sobi. Foto: EPA

Zadnja dva dni je tako na prostoru za priče stal zdravnik dr. Steven Shafer, sicer ena pomembnejših prič tožilstva, ki je med drugim dejal, da si umrli kralj popa nikakor ni mogel sam vbrizgati dodatnega (in usodnega) odmerka uspavala propofol, saj je bil za tako dejanje zagotovo preveč omamljen.

Jacksonov zdravnik in njegovi odvetniki namreč trdijo, da si je odmerek zdravila, ki se je pozneje izkazal za smrtnega, vbrizgal sam. Shafer je te trditve označil za "nore" in dodal, da je Murray pevcu zagotovo vbrizgal več propofola, kot je zatrjeval v svoji izjavi policiji in pozneje na sojenju.

Mogoče je samo eno: Murray je lagal
Izvedenec, ki je sodeloval pri pisanju opozoril na stekleničke omenjenega pomirjevala, in predavatelj na univerzi Columbia je razložil več morebitnih potekov dogodkov, ki so vodila v Jacksonovo prezgodnjo smrt, ter ugotovil, da je mogoče samo eno - Murray je lagal tudi o količini pomirjevala, ki ga je zvezdnik dobil tistega usodnega 25. junija 2009. Meni namreč, da je Jackson dobil vsaj 100 ml zdravila, in ne zgolj 25, kot trdi Murray.

Po Shaferjevem prepričanju je Jackson dobival propofol prek infuzije, medtem pa je Murray zapustil sobo, v kateri je ležal pevec. Ko je ta nehal dihati oz. ko je zrak zapustil njegova pljuča, je infuzija v njegovo telo še naprej dovajala propofol. "To se sklada z vsemi podatki, ki so na voljo o tem primeru, in ne poznam najmanjše podrobnosti, ki ne bi ustrezala moji razlagi," je na sodišču še dejal Shafer.

Propofol sploh ni namenjen zdravljenju nespečnosti
Že v sredo je strokovnjak poroti, sodniku in vsem drugim v sodni dvorani pojasnil, da zdravilo propofol ni namenjeno za zdravljenje nespečnosti in da je zato Murrayjeva malomarnost neposredno kriva za zvezdnikovo smrt. "Kaj takšnega, kar se je zgodilo Michaelu Jacksonu, se ni do zdaj še nikomur v zgodovini. Vsaj, kolikor mi je znano," je dejal.

Vsak profesionalni anesteziolog bi zavrnil zvezdnikove prošnje po še več propofola, je glede pojasnil Murrayjevih odvetnikov, da je zdravnik ravnal v skladu z željami svojega pacienta, zatrdil Shafer in dodal: "Zdravniki ne obstajajo zato, da govorijo "da". Vsak sposoben zdravnik bi vedel, da tega ne sme storiti."

Tisti, ki umira, in tisti, ki je dobro - oba sta videti (skoraj enako)
O tem, da so reševalce poklicali s precejšnjo zamudo (po nekaterih trditvah naj bi Murray, ko je ugotovil, da je Jackson mrtev, zahteval, da je treba najprej pospraviti sobo in odstraniti vse stekleničke z zdravili ter šele nato poklicati pomoč), pa je povedal: "Skoraj ne vem, kaj bi rekel. To je popolnoma in skrajno nesprejemljivo." Shafer je na sojenju med drugim še opozoril, da "pacient, ki je tik pred smrtjo, ni videti tako zelo drugačen od tistega, ki je v redu", in dodal, da Murray v nobenem primeru ne bi smel zapustiti bolniške sobe.

Sojenje se bo zdaj nadaljevalo z zaslišanjem prič, ki jih je predlagala obramba (torej Murrayjevi odvetniki). Če bo zdravnik zaradi nevestnega ravnanja obsojen, mu grozijo štiri leta zapora in odvzem zdravniške licence.