Ruby Franke in Jodi Nan Hildebrandt. Foto: Youtube
Ruby Franke in Jodi Nan Hildebrandt. Foto: Youtube

Ruby Franke in njeno poslovno partnerico Jodi Nan Hildebrandt so ta teden aretirali v Ivinsu v Utahu. 10-letno hčer Ruby Franke so v hiši njenega partnerja našli podhranjeno, obe ženski, ki sta vodili kanal na YouTubu, pa so v petek obtožili zlorabe otrok, poroča BBC.

Policija pravi, da je nedavno tudi 12-letni sin voditeljice Franke zlezel skozi okno in stekel do sosedove hiše, da bi prosil za hrano in vodo." Soseda, ki je klicala, je navedla, da je mladoletnik videti shujšan in podhranjen, z odprtimi ranami in lepilnim trakom okoli okončin," so izjavili na oddelku za javno varnost Santa-Clare Ivins. "Ob prihodu so organi pregona opazili, da so rane in podhranjenost dečka hude," so še sporočili z oddelka.

Dečka so morali odpeljati v bolnišnico zaradi globokih raztrganin, ki jih je dobil zaradi tega, ker naj bi bil zvezan z vrvjo, in zaradi podhranjenosti. V bolnišnico so odpeljali tudi 10-letno hčerko obtožene.

Družini odvzeli štiri otroke

Uradniki so kasneje v zvezi z dogodkom pridobili nalog za preiskavo, skupaj pa so zaradi varnosti staršem odvzeli štiri otroke. V petek so uradniki okrožja Washington v Utahu uradno obtožili tako Franke, kot tudi njeno poslovno parterico. Obtožbe izhajajo iz domnevne zlorabe dveh otrok na tri različne načine: fizično zlorabo, podhranjenost in hude čustvene poškodbe.

Za vsako točko obtožnice je zagrožena zaporna kazen do desetih let in denarna kazen do 10.000 dolarjev (9263 evrov), so sporočili iz okrožja Washington.

Najstarejša hči olajšana

41-letnica je leta 2015 na YouTubu zaslovela s svojim kanalom 8 Passengers, ki je razpravljal o starševstvu. Kanal je pridobil več kot 2 milijona naročnikov, preden je bil na začetku tega leta deaktiviran. Vlogerka je v preteklosti doživela negativne odzive zaradi svojih strogih starševskih ukrepov, opisanih na kanalu, vključno s tem, da je njen sin za kazen domnevno več mesecev spal na sedežni vreči. Prav tako je obtožena že v svojih videoposnetkih odrekanje obrokov opisovala kot možen disciplinski ukrep.

Najstarejša hči Franke Shari je po materini aretaciji na Instagramu delila objavo, v kateri je dejala, da sta ona in njena družina "tako veseli, da je pravici zadoščeno", poročajo ameriški mediji. "Policiji in centru za zaščito otrok že leta govorimo o tem. Tako smo veseli, da so se končno odločili ukrepati," je dejala. Franke je zahtevala odvetnika in ni govorila s policisti, poroča BBC.