Je tudi glasbenik, okoljevarstvenik in ljubitelj živali. Takole je v Romuniji reševal potepuške pse. Foto: AP
Je tudi glasbenik, okoljevarstvenik in ljubitelj živali. Takole je v Romuniji reševal potepuške pse. Foto: AP
Steven Seagal in Vladimir Putin
Srečanja z ruskim predsednikom Putinom so vedno prisrčna. Foto: Reuters

šole aikida in urjenju srbskih specialcev.

63-letni hollywoodski zvezdnik akcijskih filmov ne velja le za velikega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je pred časom označil za "enega največjih živečih svetovnih voditeljev", ampak tudi Srbije.

Mnogim Srbom je namreč prirasel k srcu, ko je med katastrofalnimi poplavami na Balkanu maja leta 2014 na omrežju YouTube objavil poziv k pomoči in donacijam. Takrat je dejal: "Mislim, da ima Srbija čudovito kulturo in pogumne bojevnike. Tudi sam sem bojevnik. Zato spoštujem ljudi v Srbiji in mislim, da se bomo ujeli na tej točki. To bo dober začetek našega prijateljstva."

Od takrat je večkrat obiskal Beograd, tokrat v spremstvu četrte žene, Mongolke Erdenetuye Batsuk Seagal. V Beograd so ga povabili, ker so mu izročili nagrado sklada "Braća Karića" za dobrodelnost in humanitarne dejavnosti.

Navijač Partizana
Med tridnevnim obiskom je Seagal obiskal vodstvo nogometnega kluba Partizan, ki mu je pokazalo vse pokale in trofeje črno-belih, Seagal pa je dejal, da bo še naprej "z zadovoljstvom spremljal tekme Partizana in njihov pohod na evropskem in svetovnem nogometnem področju kot tudi v državnem prvenstvu".

Sestal se je tudi z beograjskim županom Malijem in mu zaupal svojo željo, da v bližnji prihodnosti v mestu odpre svojo šolo borilne veščine aikido. Seagal se namreč s to spretnostjo ukvarja že od najstniških let, pohvali pa se lahko tudi z licenco učitelja aikida.

Privabiti velike filmske ekipe
"Na tak način bi lahko promoviral ta šport in mesto Beograd,"
je dejal Mali, ki si želi tudi, da bi hollywoodski studii odkrili Beograd kot prizorišče za snemanje filmov. "Gre za eno najstarejših evropskih mest, ki ponuja odlične možnosti za res slikovite prizore," je prepričan beograjski župan. Dodal je: "Ko pride tako pomembna oseba, kot je Steven Seagal, v Srbijo, in ljubi Beograd in naš narod, ga moramo povabiti, da kmalu spet pride in da se dogovorimo za kar največ poslovnih priložnosti."

Seagal je izrazil tudi željo, da kot mojster aikida pokaže in zaupa nekaj trikov posebnim policijskim enotam Srbije.

Morda se spomnite, da se je Seagal junija lani ustavil tudi v Ljubljani, a v popolnoma drugačni vlogi - kot bluzovski glasbenik. Občinstva ni prepričal.