Po njegovi smrti sta izšli že dve pesmi v angleškem jeziku, kmalu pa lahko pričakujemo še album še neobjavljenih pesmi v angleščini. Foto: EPA
Po njegovi smrti sta izšli že dve pesmi v angleškem jeziku, kmalu pa lahko pričakujemo še album še neobjavljenih pesmi v angleščini. Foto: EPA
Znamka s Tošejevo podobo
Makedonci so v spomin Tošeju izdali tudi poštno znamko z njegovo podobo. Foto: EPA
Tošejev pogreb
Po njegovi tragični in prezgodnji smrti so v Makedoniji razglasili dan žalovanja, na državniškem pogrebu v njegovem rojstnem kraju pa se je zbralo več tisoč ljudi, med njimi tudi ves makedonski politični vrh. Foto: EPA

V letu po njegovi smrti je njegova založba predstavila dve pesmi v angleščini: najprej The Hardest Thing, pred kratkim pa še My Little One, ki jo je Toše posnel s svojim 11-letnim nečakom Kristijanom Markovskim.

Pesem je bila premierno predstavljena na koncertu 5. oktobra v Skopju, ob predvajanju pesmi pa so se vrstile fotografije Tošeja in njegovega nečaka. Po prvih napovedih naj bi bil približno tako videti tudi videospot. Obe pesmi sicer napovedujeta posthumni album s pesmimi v angleščini, ki naj bi izšel kmalu. V spomin na glasbenika sta na DVD-jih z naslovoma Toše Proeski – Live Skopje in Toše Proeski – Live 2007 izšla tudi posnetka njegovih koncertov.

Videospota za pesmi The Hardest Thing in My little one si lahko ogledate na desni strani spodaj.

Posvetili so mu Beovizijo, spominski dom, znamko ...


Tošeju so sicer posvetili številne prireditve (med drugim je bila njegovemu spominu posvečena tudi letošnja Beovizija - srbski izbor za pesem Evrovizije), na slovesnosti v njegovem domačem kraju Kreševu so predstavili posebno znamko z njegovo podobo, ki so jo natisnili v milijon primerkih, makedonska Pravoslavna cerkev pa se je nekaj časa poigravala z mislijo, da bi pevca razglasila za svetnika.

Avgusta pa se je makedonska vlada odločila, da bodo pevcu v spomin v njegovem rojstnem kraju postavili spominski dom. "Njegova dejanja so lahko zgled in sporočilo mnogim generacijam. S postavitvijo spomenika bomo dostojno ohranili spomin na Tošeja," je ob sprejetju odločitve dejala ministrica za kulturo Elizabeta Kančeska - Milevska.

Številne slovesnosti in žalovanja
Ob obletnici njegove smrti se bodo po državah nekdanje Jugoslavije zvrstile številne žalne slovesnosti, na televizijskih in radijskih postajah na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Srbiji in Makedoniji pa napovedujejo različne oddaje o pokojnem pevcu, objavili bodo njegove še neobjavljene intervjuje, pa tudi oddajo z izseki iz njegove zasebnosti.

Na prav poseben način se je njegove smrti spomnilo 25 maratoncev iz skopskega kluba maratoncev Delta, ki so se ob 6. uri zjutraj podali na pot iz Nove Gradiške, kjer je Toše pred enim letom umrl, do Kruševa, kjer je pokopan. Predvidoma naj bi tekli kar tri dni.

Menedžerka si želi, da bi odšla z njim
V zadnjih dneh pa so se mediji znova razpisali tudi o njegovi še vedno žalujoči družini, njegova menedžerka Ljiljana Petrović pa je v zadnjem intervjuju dejala, da se ji je s pevčevo smrtjo sesul svet in da si včasih želi, da bi tudi sama šla z njim. Zato, pravi, se je tudi umaknila iz javnega življenja in se odpovedala poklicu menedžerke: "Zdaj, ko ni več Tošeja, si ne želim delati z nikomer več."

Starši še vedno močno žalujejo


Petrovićeva je spregovorila tudi o žalovanju njegovih staršev, ki po njenih besedah samo še "vegetirata": "Ne sprejemata obiskov, če mogoče pridem k njima, samo sedimo in se ne pogovarjamo. Živita samo za to, da obiskujeta njegov grob." Ljiljana je sicer še dodaja, da ju obiskuje, kadar more, in da se trudi, da bi ju znova obudila v življenje.

Znano je, da so se po Tošejevi smrti med Petrovićevo in Tošejevim dekletom, rokometašico Adrijano Budimir, vneli besedni spopadi, ki pa očitno še niso končani - menedžerka jo je v zadnjem pogovoru namreč spet napadla.

Trdi, da Andrijana sploh ni bila Tošejevo dekle pred smrtjo, kar po njenih besedah dokazuje tudi pevčev telefon - v njem naj ne bi bilo nobenega SMS-sporočila od športnice. "Zahtevala sem tudi telefonski izpisek in na njem nisem zasledila nobenega sporočila, ki bi ga Toše njej poslal in nasprotno," še pravi Petrovićeva in ponavlja, da je Andrijana v mesecih po glasbenikovi smrti lagala in zavajala javnost.

T. K.