Howard Donald, Gary Barlow in Mark Owen so se znašli v težavah zaradi neplačevanja davkov. Foto: EPA
Howard Donald, Gary Barlow in Mark Owen so se znašli v težavah zaradi neplačevanja davkov. Foto: EPA

Že leta 2012 so se v medijih pojavili prvi zapisi o tem, da je 43-letni Barlow s kolegoma Howardom Donaldom in Markom Ownom iz nekdanje fantovske skupine Take That, prav tako milijonarjema, denar naložil v shemo, ki jim je omogočala neplačevanje davkov.

Barlow, Donald in Owen so bili med okrog tisoč premožnimi vlagatelji, ki se bodo zdaj znašli na zatožni klopi, saj so na otoški davčni upravi ugotovili, da je bilo partnerstvo, v katero so vlagali, pravzaprav namenjeno temu, da se izognejo plačilu davkov.

Robbie in Jason si nista umazala rok
Nekdanji člani skupine Take That (Robbie Williams, ki mu je po razpadu skupine uspelo najbolje vnovčiti prepoznavnost, in Jason Orange nista del tega, je pa pri prevari sodeloval tudi menedžer skupine Jonathan Wild) so denar - menda kar 26 milijonov funtov - vložili v Barlowovo podjetje Larkdale, eno izmed 51 t. i. "icebreaker partnerships" (po krovnem Icebreaker Management Services), ki jih zdaj preiskujejo sodni organi.

Omenjena partnerstva delujejo po principu davčnih olajšav zaradi načrtnih velikih izgub, ki znašajo celo do petkrat več od vloženih sredstev. Zagovorniki Barlowa, Donalda in Owna trdijo, da njihove stranke niso vedele, za kaj gre, a kot kaže, jim plačilo davka na koncu vendarle ne bo ušlo.

Cameron: Barlow naj obdrži viteško čast
Del britanske javnosti zdaj zahteva, naj se Barlow odpove viteški časti, ki mu jo je podelila kraljica Elizabeta II. (OBE), a je v oddaji Dobro jutro, Britanija Barlowu v bran stopil sam premier Cameron, ki je povedal, da je sam sicer ostro proti "agresivnim shemam izogibanju plačilu davkov", a se mu vseeno ne zdi, da bi moral glasbenik vrniti naziv OBE, kot je predlagal del britanske javnosti. "Gary Barlow je ogromno naredil za našo državo," je povedal premier, pri čemer se je nanašal predvsem na glasbenikovo dobrodelno dejavnost.

Takšna poteza - umik viteške časti - je zelo redka, znan je primer Johna Lennona, ki je medaljo MBE (gre za najodličnejši viteški red britanskega kraljestva) kraljici vrnil iz protesta zaradi britanske vpletenosti v vojna žarišča po svetu, a njegov naslov uradno ni bil nikoli razveljavljen.