Stari znanci iz 90. let: Urkel, Maggie in Fleischman ter Kelly Taylor. Foto:
Stari znanci iz 90. let: Urkel, Maggie in Fleischman ter Kelly Taylor. Foto:

Urkel iz Družinskih zadev, zasedba Beverly Hillsa in Saved by the Bell, agent Dale Cooper iz Twin Peaksa, Maggie in Fleischman iz Severnih obzorij, Angela in Jordan Catalano iz My So Called Life ... Nekateri so postali veliki filmski zvezdniki, nekateri so presedlali v druge kariere, drugi pa so poniknili v obskurnost in se jim verjetno toži po dnevih, ko so jih oboževalci prepoznavali na cesti.

Beverly Hills se vrača!
A začnimo na kratko o spinoffu Beverly Hillsa 90210. Priznajte - ne le, da ste religiozno gledali vsak del, ampak ste se tudi česali kot Kelly, hoteli ste imeti tako oblekico in pajkice kot Donna, fanta, kot je Brendon, fantje ste vadili Dylanov trpeči pogled v ogledalu ...
No, zdaj se ta priljubljena serija vrača. Z rahlo drugačno postavo, precej boljšo modo in - upamo - tudi boljšim scenarijem. Kot prva izmed stare zasedbe je svojo udeležbo že potrdila Jennie Garth (kot Kelly Taylor).
Jennie, ki je sicer danes manjša zvezdnica TV-filmov in mama treh otrok, bo tokrat imela vlogo svetovalke na svoji nekdanji gimnaziji West Beverly High. Za vloge lobira kar nekaj drugih starih znencev iz Beverlyja, med njimi tudi Tori Spelling in Ian Ziering, ki v svoji post-beverlyjski karieri nista naredila nič omembe vrednega.

Kaja Sajovic

Jennie Garth je od začetka pa do konca 90. let igrala Kelly Taylor v Beverly Hillsu. Jennie je danes pri 35 letih mati 3 otrok (ki so se ji rodili v srečnem zakonu z igralskim kolegom Petrom Faccinellijem), videli pa smo jo tudi v humoristični seriji Moja super sestra (What I like About You). Ko je Garthova odstopila iz prihajajoče nove CBS-ove serije, so se takoj začele govorice, da bo Jennie prva od stare ekipe Beverly Hillsa, ki se bo pridružila nadaljevanju. Govorice so se kmalu potrdile za resnične.
Ustavimo se še pri Jasonu Priestleyju - pridnemu in poštirkanemu Brandonu iz Beverly Hillsa. Tudi Jason je bil eden od tistih igralcev, ki se je želel otresti podobe (zgolj) lepega fanta. Preizkusil se je v režiji, igral je homoseksualca, skoraj umrl pri dirkanju (je namreč profesionalni dirkač), danes pa je pri 38 letih ponosni očka dojenčice Ave in srečno poročen. Po serijah Tru Calling in Love Monkey je nazadnje igral v Side Order of Life. Dnevi nore slave so verjetno zanj sicer res minili, a mar je res že tako hudo, da potrebujemo tablico z imenom?
Calista Flockhart je zaslovela kot naslovna junakinja Ally McBeal v priljubljeni seriji Raztresena Ally (1997-2002). Danes je 43-letnica zvezda druge serije, Brothers & Sisters, posvojila je sina Liama, že več let pa je tudi srečna v zvezi s Harrisonom Fordom. Pa so rekli, da ne bo trajalo ...
Mlada pevka Brandy Norwood in zvezdnik r'n'b-ja Usher Raymond sta svoji karieri lansirala v seriji Moesha (1996-2001). Danes 29-letna Brandy, ki je svojo prvo nosečnost leta 2002 na ogled postavila v MTV-jevi resničnostni seriji Special Delivery, trenutno dela na svojem petem albumu (produkcijo je malce zaustavila preiskava nenamernega uboja, ko je Brandy zakrivila prometno nesrečo s smrtnim izidom). In 29-letni Usher? Petkratni dobitnik grammyja, ki se je tako rad slačil med svojimi r'n'b baladami, je danes poročen in oče sina. Novi album prihaja na prodajne police konec maja, Usher pa je tudi navdušen podpornik predsedniškega kandidata Baracka Obame.
Heather Locklear in Kristin Davis sta skupaj zaigrali v klasični žajfnici iz 90. let, Melrose Placeu (1992-1999). 46-letna Locklearjeva danes igra predvsem v TV-filmih in je po ločitvi od kitarista Bon Jovija Richieja Sambore srečna s svojim soigralcem iz Melrosa Jackom Wagnerjem, medtem ko je 43-letna Davisova uspela s serijo Seks v mestu, ki te dni prihaja tudi na filmska platna.
Vsi smo pogledali vsaj kakšen del humoristične serije Saved by the Bell (1989-1993), v kateri sta zaljubljena srednješolska golobčka igrala Mark-Paul Gosselaar (Zack) in Tiffani Thiessen (Kelly). Gosselaar je 15 let pozneje 34-letni oče dveh otrok, TV-kariero pa je nadaljeval v seriji Newyorška policija in v najnovejši - Raising the Bar. Enako stara Tiffani je po vlogi Valerie Malone v Beverly Hillsu igrala še v serijah Two Guys, a Girl and a Pizza Place, Fastlane in Good Morning, Miami, na kanalu A pa jo te dni lahko gledate v seriji Kaj je z Brianom. Od leta 2005 je poročena z igralcem Bradyjem Smithom. Nastop v 'spinoffu' Beverly Hillsa naj je ne bi zanimal. Foto: EPA
Še en parček iz iste serije, Saved by the Bell, pa sta upodobila Elizabeth Berkley (Jessie) in Mario Lopez (A.C.). 35-letna Berkleyjeva, ki je pogorela kot striptizeta v enem najslabših filmov vseh časov, Showgirls, danes vodi oddajo na Bravu Step It Up and Dance, medtem ko je 34-letni Lopez tekmoval na Dancing With the Stars (Zvezde plešejo), igra v broadwayski produkciji A Chorus Line, videli pa smo ga tudi v seriji Pod nožem lepote. Foto: EPA
George Clooney in Julianna Margulies sta imela eno tistih velikih TV-romanc v Urgenci. On je igral šarmantnega pediatra Douga Rossa, ona sestro Carol Hathaway v zgodnješih sezonah še vedno trajajoče zdravniške serije. Danes 46-letni Clooney gotovo ne obžaluje odločitve, da je leta 2000 po 5 sezonah zapustil Urgenco, saj se lahko pohvali z zelo uspešno kariero enega največjih filmskih zvezdnikov današnjega časa, odličen je tudi v režiji, prislužil pa si je celo oskarja. Ustvarjalci Urgence si na vso moč prizadevajo, da bi svoj najsupešnejši 'izvozni produkt' privabili nazaj v finale zares zadnje sezone Urgence. Marguliesova je pri 41 letih poročena, igra v seriji Canterbury's Law in je januarja prvikrat postala mamica.
Seriji My so Called Life je bila usojena le ena sezona (leta 1994), a je v tistih 19 epizodah postala kultna. Bila je kontroverzna, nekonvencionalna in je nedvomnoorala ledino kasnejšim mladostniškim serijam, ki so posegle globlje kot zidealizirani Beverly Hills. Protagonista sta bila zamorjena rdečelaska Angela Chase (Claire Danes) in lepi Jordan Catalano (Jared Leto). Danes je Claire, ki je uspeh serije nadgradila kot Julija v filmski uspešnici Baza Luhrmana Romeo + Julija, stara 29 let, je obraz Guccija, priznana igralka v pretežno neodvisnih filmih in rada hodi s svojimi soigralci (po Billyju Crudupu je zdaj očarala še Hugha Dancyja). In lepi Jared s sanjskim pogledom, katerega slike so krasile sobo marsikatere najstnice? 36-letnik je 'prekletstvu' lepega dečka hotel pobegniti z drznimi vlogami kot popolnoma shujšan narkoman v pretresljivem Rekvijemu za sanje ali kot porejen morilec Johna Lennona Mark Chapman v Chapter 27. Sicer pa je Jared te dni dejavnejši kot emo frontman rock skupine 30 Seconds to Mars (od tod eyeliner in zlikana frizura), v prostem času pa se rad liže s hollywoodskimi starletami kot Paris Hilton in podobnimi. Da zna še vedno očarati, dokazujeta resni razmerji s Cameron Diaz in Scarlett Johansson.
Ena najboljših in najbolj priljubljenih serij 90. let je bila Miza za pet (Party of Five, 1994-2000), ki je med zvezdnike izstrelila Neve Campbell, Jennifer Love Hewitt, Matthewa Foxa, Scotta Wolfa in Lacey Chabert. Vsi so več ali manj uspešno nadaljevali TV-kariero. Love Hewittova ima danes pri 28 letih svojo serijo Šepetalka duhovom in je zaročena s škotskim igralcem Rossom McCallom, Matthew Fox pa je danes pri 41 letih kot Jack v seriji Skrivnostni otok še bolj seksi, kot je bil kot najstarejšji brat Charlie v Mizi za pet. In drugi? Scotta Wolfa (Bailey, danes 40 let) smo gledali v seriji Everwood, Neve (Julia, 34) je bila obetavna filmska igralka, nato pa je kariera malce zašla, a se spet pobira, Lacey (Claudia, 25) pa je zaigrala v številnih filmih. Foto: EPA
Se spomnite Melisse Joan Hart iz Sabrine, najstniške čarovnice? Še pred Sabrino je pri 15 igrala v mladinski seriji Clarissa Explains It All (1991-1994), danes pa je Melissa stara 32 let, igra povečini v TV-filmih, je poročena in mamica dveh majhnih sinov (drugi se je rodil marca).
New Kids on the Block morda res niso bili TV-zvezde, a bili so ene večjih zvezd 90. let - vsaj za najstnice. S hitom Step by Step in zelo uspešnim albumom enakega naslova so bili fantje morda največja fantovska skupina tistega časa. Zdaj so 15 let starejši in se vračajo z novim albumom in turnejo. Spodaj od leve proti desni: Danny Wood, Jordan Knight, Joe McIntyre, Donnie Wahlberg (brat igralca Marka Wahlberga in danes tudi sam igralec) in Jonathan Knight.
Skoraj desetletje smo odraščali ob seriji Družinske zadeve, katere najbolj prepoznaven lik je bil nedvomno protoptip piflarja, Steve Urkel. Pri 13 ga je začel igrati Jaleel White, ki se je sam domislil klasične Urklove poze, visoko dvignjenega pasu hlač, nadležnega glasu in piflarskih očal. Danes 32-letni Jaleel sploh ni videti tako slabo, diplomiral je iz igre na UCLA in počasi pluje proti filmskemu svetu.
Je treba Will Smitha sploh posebej predstavljati? Vzljubili smo ga v humoristični seriji Princ z Bel Aira - ki je tako ali tako ne bi mogli pozabiti, saj jo naše komercialne televizije ponavljajo že od pamtiveka - zdaj pa je Smith eden največjih in najuglednješih filmskih zvezdnikov. 'Fresh princa', po sebi poimenovanega Willa Smitha, je igral med letoma 1990 in 1996, danes pa je Will po dvojni karieri hip hop glasbenika in igralca dvakratni oskarjevski nominiranec, že 10 let srečno poročen z igralko Jado Pinkett Smith in očka treh otrok. Lahko verjamete, da bo letos dopolnil 40 let? Foto: EPA
Ah, dvojčici Olsen ... Tako ljubki sta bili kot Michelle Tanner v humoristični seriji Polna hiša - kot mala angelčka. Ker sta si bili na las podobni, sta pač lahko izmenjaje igrali isti lik - in to vse odkar sta bili stari nekaj mesecev leta 1987 pa vse do konca serije leta 1995. Mary Kate in Ashley sta pozneje nedvomno postali največji mojstrici iztržiti največ iz svoje slave - lansirali sta svojo modno kolekcijo, punčke, narejene po svoji podobi, skupaj sta igrali v kopici ne ravno najbolj hvaljenih filmov, danes pa sta pri 21 letih bolj ali manj kraljici nočnih klubov, stalne obiskovalke modnih revij in različnih družabnih dogodkov ter samooklicane modne ikone. Sodeč po slikah, lahko zatrdno rečemo, da imata za modni občutek dve levi nogi.
V Polni hiši je srednjo sestro Stephanie Tanner igrala Jodie Sweetin. Za Jodie življenje po seriji ni bilo ravno rožnato, saj se je dolga leta borila z odvisnostjo od metamfetamina. Danes je 26-letnica poročena in je pravkar rodila prvo hčerko, Zoie Laurel May.
Kratkolasa Janine Turner kot Maggie in očarljivo jamrajoč Rob Morrow kot dr. Joel Fleischman v Severnih obzorjih sta bila morda naš najljubši par 90. let. A če je danes 45-letni Rob še vedno šarmanten, dokaj uspešen (igra v seriji Številke) in ga zob časa ni načel, pa tega ne bi mogli trditi za njegovo vrstnico Janine, ki po seriji Strong Medicine bolj ali manj tava, za nameček pa je še republikanka. Peroksidna. Ah, Maggie, zakaj ...?!
Posebni agent Dale Cooper, FBI. S tem stavkom nas je leta 1990 osvojil takrat tako prikupen Kyle MacLachlan v kultni seriji Davida Lyncha Twin Peaks. Danes je 'Dale Cooper' star že 49 let, na malih zaslonih pa smo ga videli kot čudaškega Charlottinega soproga Treya v Seksu v mestu in kot - hmmm, prav tako čudaškega Breejinega soproga Orsona v Razočaranih gospodinjah. Kyle bo letos prvič postal očka.