Kraljica se je pripeljala v kočiji. Foto: EPA
Kraljica se je pripeljala v kočiji. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta
Elizabeta II. je med Britanci precej priljubljena. Foto: Reuters

V Londonu so s puškami, uperjenimi v zrak, izstrelili tri kratke rafale s slepimi naboji, v ozadju pa je igrala državna himna. Tokrat se je zgodilo prvič, da so tako proslavili kraljičin osebni praznik, saj so slavnostne salve uporabljali predvsem v 18. in 19. stoletju kot znak pomembnih vojaških zmag.

Pred dnevi so kraljici priredili tudi znameniti vojaški sprevod Trooping the Colour, v katerem je sodelovalo več kot 1.100 vojakov, ki so bili kljub 30 stopinjam Celzija oblečeni v tradicionalne škrlatne vojaške suknjiče, na glavah pa so imeli klobuke iz medvedje kože.

V čast britanske monarhinje je v nebo poletelo tudi 49 različnih letal britanske kraljeve letalske vojske, znamenitega RAF-a.

Prišla skoraj vsa kraljeva delegacija
Na praznovanju se je zbrala tudi večina članov kraljeve družine, princ Harry je imel prvič oblečeno celo vojaško uniformo. Kraljica se je na prizorišče slovesnosti pripeljala v kočiji, na konjih pa sta ji sledila tudi princ Charles in kentski vojvoda. Praznovanje si je ogledalo več tisoč Britancev, med katerimi ni bilo princa Williama, ki je ostal na vojaški akademiji Sandhurst.

Praznuje kar dvakrat
Se sprašujete, zakaj so Britanci kraljičin rojstni dan praznovali tudi že aprila? Elizabeta ima rojstni dan kar dvakrat: njen pravi rojstni dan je 21. aprila, ko se je dejansko rodila, za uradno praznovanje njenega rojstnega dne pa izberejo en junijski konec tedna.