Hollande bo po prisegi postal prvi francoski predsednik, ki ni poročen. Foto: EPA
Hollande bo po prisegi postal prvi francoski predsednik, ki ni poročen. Foto: EPA
Za Valérie Trierweiler sta dva zakona, iz drugega s publicistom in akademikom Denisom Trierweilerjem ima tri otroke. Foto: EPA

Valérie, zunajzakonska partnerica novoizvoljenega Françoisa Hollanda, je prav zato, ker s Hollandom nista poročena, nekaj novega za Francoze. Doslej namreč še niso imeli predsednika, ki ne bi bil poročen.

Hollandovo zasebno življenje je za tabloide postalo še posebej zanimivo leta 2007, saj je bil dotlej več kot 30 let v razmerju (prav tako zunajzakonskem, poroka naj bi bila po njunem mnenju po nekaterih navedbah "preveč buržujska") s Ségolène Royal.

Da, ime je širši svetovni javnosti znano zato, ker je bila prav Royalova Sarkozyjeva tekmica na francoskih predsedniških volitvah pred petimi leti. Hollande in Royalova imata štiri otroke, to so Thomas (1984), Clémence (1985), Julien (1987) in Flora (1992). Leta 2007, mesec po porazu Royalove na volitvah, sta napovedala, da se razhajata, že kmalu zatem pa so francoski mediji začeli pisati o Hollandovem razmerju s francosko novinarko Trierweiler.

Prvotno razkritje razmerja je dvignilo precej prahu v javnosti, saj so Francozi precej dosledni glede tihe prepovedi poročanja o zasebnem življenju politikov. Novembra leta pa 2007 je Trierweilerjeva sama utišala ugibanja in v televizijskem intervjuju potrdila, da sta s Hollandom v razmerju.

In kdo je ženska, ki naj bi povzročila razpad dolgoletnega partnerstva med Hollandom in Royalovo? Kot Valérie Massonneau se je rodila leta 1965 v Angersu, študirala je zgodovino in politologijo, na tem področju je tudi magistrirala na Sorboni. V svoji uspešni novinarski karieri je vodila več političnih pogovornih oddaj.

Prvič je bila poročena s prijateljem iz otroštva, v tem zakonu se ni rodil noben otrok, nato pa se je poročila z Denisom Trierweilerjem, podurednikom revije Paris Match in akademikom, s katerim imata tri otroke. Tudi njen drugi zakon se je končal z ločitvijo.

Leta 2006 naj bi se začelo njeno razmerje s Hollandom, s katerim naj bi se spoznala že leta 1988 med parlamentarnimi volitvami.