Pippa in James Middleton  bosta poskušala prekolesariti vso pot od kalifornijske obale do Annapolisa v Marylandu. Foto: EPA
Pippa in James Middleton bosta poskušala prekolesariti vso pot od kalifornijske obale do Annapolisa v Marylandu. Foto: EPA

Pippa in njen brat James sta del osemčlanske kolesarske ekipe, ki se je prijavila na letošnji RAAM. Vodi jo njun prijatelj James Matthews, ekipa pa se dirke udeležuje v imenu fundacije Jamesovega brata Michaela, ki je leta 1999 umrl med spustom z Mount Everesta, z 22 leti pa je bil najmlajši Britanec, ki je dosegel najvišji vrh sveta.

To za 30-letnico ni prvi vzdržljivostni podvig - tako se je v preteklosti že udeležila smučarske dirke v Švici, maratona v teku na smučeh na Švedskem in teka po Škotskem višavju.

Jure Robič kralj RAAM-a
RAAM je vsakoletna ultramaratonska kolesarska dirka v več kot 20 različnih tekmovalnih razredih, ki že od leta 1982 poteka med med zahodno in vzhodno obalo ZDA. Njena trasa je dolga približno 4.800 km in traja približno en teden. Ni pa razdeljena na posamezne etape, ampak poteka ves čas, kolesarji pa si sami določijo čas za počitek in hrano. V 32 letih pa je RAAM v celoti prevozilo le 200 kolesarjev.

Dirko čez ZDA je rekordnih petkrat osvojil slovenski kolesar Jure Robič, ki je leta 2010 umrl v tragični prometni nesreči na gozdni poti v Plavškem Rovtu pri Jesenicah.