Jeremy Clarkson ni dovolj dobro mrmral, da bi skril žaljivko. Foto: EPA
Jeremy Clarkson ni dovolj dobro mrmral, da bi skril žaljivko. Foto: EPA
Piers Morgan je prepričan, da bi moral Clarkson ostati brez službe: "Rona Atkinsona so pri ITV-ju odpustili, ker je uporabil besedo na 'n'. Ne vem, kako bi se BBC lahko temu izognil, če je Clarkson storil enako. V Ameriki bi bil zdaj že brez službe." Foto: CNN

Na naslovnici britanskega Mirrorja se je namreč pojavila obtožba, da je Clarkson med snemanjem nove epizode oddaje med dvema avtomobiloma izbiral z rasistično različico otroške izštevanke, ki vključuje slabšalno besedo za temnopolte.

Rima se namreč glasi: "Eeny, meeny, miny, moe ... catch a nigger by his toe," kar bi v prevodu pomenilo: "An, ban, pet podgan ... ulovi črnuha za prst na nogi."

Na posnetku, ki je bil objavljen v oddaji, Clarkson sicer namesto tega uporabi besedo 'učitelj', vendar se je Mirror dokopal tudi do prvotnega posnetka. Na njem voditelj sporni del sicer zamrmra, tabloid pa je trdil, da so se obrnili na strokovnjaka, ki jim je "potrdil, da je voditelj res izrekel to, česar je obtožen".

Prosi odpuščanja, a tokrat ni prvič zabredel
54-letni voditelj se je najprej odzval na Twitterju, kjer je jezno zapisal: "Nisem uporabil besede na 'n'. Nikoli je ne uporabljam. Mirror je šel tokrat predaleč." Toda pritisk javnosti ni popustil, saj so se na BBC usule pritožbe in zahteve, naj voditelja odpustijo.

Sploh zaradi tega, ker Clarkson tokrat ni prvič uporabil rasistične opazke - marca letos se je namreč neprimerno pošalil o "poševnookih" Azijcih, januarja 2012 je stresal opazke o Indiji, leto prej si je prislužil grajo veleposlanika zaradi šal o Mehičanih, leta 2005 je v prispevku o nemškem BWM-ju prikazal nacistični pozdrav in dejal, da "njegova navigacija vodi samo do Poljske", svojega novega psička - črnega terierja - pa je poimenoval Didier Drogba, po temnopoltem nogometašu iz Slonokoščene obale.

Clarkson je zato zdaj objavil videoposnetek, v katerem skesano priznava uporabo besede 'črnuh' pred kamero, a se hkrati poskuša braniti. Pravi namreč, da je izštevanko izgovarjal zavedajoč, da vsebuje rasistično besedo, in jo je prav zato namenoma nerazločno zamrmral, a priznal, da se "očitno pri tem ni dovolj potrudil", zato javnost prosi odpuščanja.

Pirs Morgan brez dlake na jeziku
Javno mu je v bran stopil tudi njegov sovoditelj James May, ki je na Twitterju zapisal, da je Clarkson "sicer veliko stvari, ni pa rasist". "Če bi bil, ne bi delal z njim," je bil jasen.

Veliko ostrejši pa je bil voditelj Piers Morgan, ki ima sicer dolgo zgodovino prepirov s Clarksonom. Tokrat na Twitterju celo vodi s pozivi, naj Clarksona odpustijo - označil ga je za "pečenega", za "TV-toast".

Zapisal je: "Rona Atkinsona so pri ITV-ju odpustili, ker je uporabil besedo na 'n'. Ne vem, kako bi se BBC lahko temu izognil, če je Clarkson storil enako. V Ameriki bi bil zdaj že brez službe."