Dve glasbeni legendi, podobna smrt: Whitney Houston je zaradi kombinacije različnih mamil umrla leta 2012, Prince pa zaradi predoziranja s tabletami na recept 21. aprila letos. Foto: Reuters
Dve glasbeni legendi, podobna smrt: Whitney Houston je zaradi kombinacije različnih mamil umrla leta 2012, Prince pa zaradi predoziranja s tabletami na recept 21. aprila letos. Foto: Reuters

Gre za po naročilu izdelano električno kitaro, ki jo je pred kratkim umrli pevec kupil v znani trgovini z glasbili Knut-Koupee v Minneapolisu konec 80. let prejšnjega stoletja, na koncertih pa so ga na njej videli in slišali igrati do sredine 90. let, saj je bila ena njegovih najljubših. Na dražbi, ki jo je organizirala dražbena hiša Heritage Auctions, so kitaro ponujali za izklicno ceno 30.000 ameriških dolarjev, na koncu pa jo je Jim Irsay, strasten zbiralec predmetov znanih glasbenikov in lastnik kluba ameriškega nogometa Indianapolis Colts, kupil za 137.500 dolarjev.

Irsay velja za navdušenega zbiralca glasbil in drugih predmetov, ki so jih nekoč imeli ali uporabljali glasbeni zvezdniki, na primer Bob Dylan, John Lennon ali Ringo Starr, pri čemer mu ni treba gledati na ceno, zato včasih za kakšno stvar odšteje zares astronomski znesek - za Ringove bobne je tako plačal kar 2,1 milijona dolarjev.

Morda bo kakšno "malenkost" kupil tudi na dražbi osebnih predmetov pokojne Whitney Houston, ki jo organizirajo upravitelji njenega premoženja. A na dražbi skoraj zagotovo ne bo emmyja, ki ga je prejela pred 30 leti za pesem Saving All My Love for You, saj so pri ameriški akademiji televizijskih umetnosti in znanosti, ki nagrade podeljuje, napovedali tožbo zaradi napovedane prodaje kipca.

Prepričani so namreč, da bi takšna dražba okrnila ugled njihove akademije, ob tem pa dodajajo, da so še vedno oni lastniki kipcev, saj jih prejemnikom nagrade le "posodijo". Prejemniki kipcev so sicer upravičeni, da jih obdržijo, saj odražajo njihove presežne dosežke, vendar pa jih ne smejo prodati, so pri akademiji zapisali v tožbi, ki so jo pred dnevi vložili na losangeleško sodišče.