54-letna Fahreta Jahić Živojinović pravi, da bo za vedno Jugoslovanka. Foto: HRT
54-letna Fahreta Jahić Živojinović pravi, da bo za vedno Jugoslovanka. Foto: HRT

Ostala sem to, kar sem, ponosna sem na svoje starše in korenine. Ko sem zaslovela, so se spreminjali samo tisti okrog mene.

Lepa Brena o muslimanskih koreninah

Hvaležna sem, da obstaja estetska kirurgija. Ljudje si popravijo štrleča ušesa, popravijo prsi, zadnjice ... Vsak ima pravico početi s samim seboj, kar želi. Sem pa proti temu, da bi bili videti plastično in zabuhlo.

Glas Lepe Brene bo 12. aprila odmeval tudi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Foto: HRT

V svojem času nedvomno prva glasbena zvezda Balkana je s helikopterji pristajala na stadionih s 100.000 oboževalci v deliriju, snemala filme, uresničevala sanje mnogih na videz perspektivnih snubcev, na koncu pa osvojila športnega princa Slobodana Boba Živojinovića. Še dolgo po razpadu prostora "od Vardara do Triglava" ima Jugoslavijo v srcu in prepeva o nekdanji skupni državi.

Zgornje vrstice so na hrvaški televiziji zapisali v napovedi pogovorne oddaje Damin gambit, v kateri je preteklo nedeljo gostovala legendarna Lepa Brena. Med drugim je bošnjaško-srbska folkpevka povedala, da bi si, če bi slutila, da bo postala tako priljubljena, nadela drugo, bolj glamurozno ime, na primer Sofija ali Klavdija, morda Elizabeta, a se svojega muslimanskega imena in rodu ne sramuje. "Ostala sem to, kar sem, ponosna sem na svoje starše in korenine. Ko sem zaslovela, so se spreminjali samo tisti okrog mene."

Od Brčkega do Floride
Pevka je najprej spregovorila o svojih začetkih, glasba jo je spremljala že od mladih nog, ko je odraščala v Brčkem. Nekaj časa je zaradi očeta, ki je delal v zdravstvu in ga je pogosto spremljala na delu, razmišljala, da bi postala zdravnica in bi skrbela za ljudi. Priznala je, da ne samo zaradi altruizma, ampak tudi zato, ker so si zdravniki lahko ustvarili res udobno življenje. Njeno otroštvo ni bilo revno, a niso živeli v razkošju, jim pa nikoli ni nič manjkalo, se je spomnila diva, ki je v karieri prodala več kot 40 milijonov plošč in ki ima danes v lasti več razkošnih nepremičnin, tudi v Monte Carlu in na Floridi, kjer občasno prebiva.

A takrat še temnolasa Fahreta, ki ima še starejša brata Faruka in sestro Faketo, je pela že od začetka gimnazijskih let, tudi učitelji so ji zato kdaj pa kdaj pogledali skozi prste (nekateri pa so jo imeli prav zaradi vzporedne pevske kariere na piki), tako da nekako nikoli ni prišla do medicinske fakultete. Vzdevek Brena ji je nadel trener košarke, še sama točno ne ve, kaj pomeni "Brena", pridevnik "Lepa" pa je dodal srbski producent Minimax.

Lepotnih posegov ne skriva
"Koliko delate na sebi," je bila voditeljica Elizabeta Gojan neposredna glede Breninih dokaj opaznih lepotnih posegov na obrazu in gostji hkrati polaskala, da so na njej opravili veliko boljše delo kot pri marsikom drugem, saj se še vedno lahko vsaj smeji. Pevka ji je diplomatsko odgovorila: "Morate paziti nase. Če se ukvarjate s tem poslom in ste nezadovoljni s sabo, morate urediti vse, da bi bili zadovoljni. Hvaležna sem, da obstaja estetska kirurgija. Ljudje si popravijo štrleča ušesa, popravijo prsi, zadnjice ... Vsak ima pravico početi s samim seboj, kar želi. Sem pa proti temu, da bi bili videti plastično in zabuhlo. Zavidam tistim, ki lahko jedo in pijejo vse, kar jim srce poželi, pa se jim to ne pozna. Sama sem precej disciplinirana."

Spregovorila je tudi o najbolj bolečem trenutku v svojem življenju (poleg smrti očeta v letu 2010): novembra 2000 so pripadniki zemunskega klana ugrabili njenega starejšega sina Stefana, z možem pa sta se zadevo odločila rešiti brez policije in sta plačala 2,5 milijona nemških mark odkupnine. "Po tem nikoli več nisem bila zdrava, ta stres je bil za moj organizem velikanski šok," je povedala Brena, ki je kmalu po tem dobila krvno trombozo, zaradi katere se še danes zdravi. Povedala je, da ji od trenutka, ko je spet objela svojega sina, materialno še manj pomeni kot prej.

Za konec oddaje, v katero je prišla pred velikim koncertom na dan žena na stadionu Krnjak pri Karlovcu, je v duetu s hrvaško glasbeno divo Meri Cetinić zapela zimzeleno Samo simpatija.

"Brenomanija" na HRT-ju
Kot zanimivost velja omeniti še, da je Brena, ki bo letos izdala svoj 18. studijski album, med gostovanjem na HRT-ju povzročila pravo "brenomanijo". Kot je povedala urednica in voditeljica Gojanova, je že tisti trenutek, ko je vstopila v zgradbo nacionalke, završalo. "Vest, da je prišla Lepa Brena, se je razširila v sekundi. Mnogi zaposleni na HRT-ju so prihajali iz svojih sob, studiev, pisarn, da bi le uzrli Breno v živo. Fotografirali so se z njo z mobilniki, jo prosili za avtograme, celo tekli za njo po hodnikih." Gojanova pravi, da se do tega trenutka ni zavedala razsežnosti Breninega zvezdništva, prvič je doživela tovrstno evforijo svojih kolegov.

Ostala sem to, kar sem, ponosna sem na svoje starše in korenine. Ko sem zaslovela, so se spreminjali samo tisti okrog mene.

Lepa Brena o muslimanskih koreninah

Hvaležna sem, da obstaja estetska kirurgija. Ljudje si popravijo štrleča ušesa, popravijo prsi, zadnjice ... Vsak ima pravico početi s samim seboj, kar želi. Sem pa proti temu, da bi bili videti plastično in zabuhlo.