31. avgusta je minilo deset let od tragične smrti Diane, princese ljudskih src. Foto: Reuters
31. avgusta je minilo deset let od tragične smrti Diane, princese ljudskih src. Foto: Reuters

Med najbolj razvpitimi je zagotovo primer princese Diane, ki je avgusta 1997 v nekem pariškem tunelu umrla v prometni nesreči skupaj s spremljevalcem Dodijem Al Fayedom in njunim voznikom. 15 let prej, natančneje septembra leta 1982, pa je usodno nesrečo doživela kneginja Grace Kelly, soproga monaškega kneza Rainierja.

Leta 1955 je v starosti rosnih 24 let umrl hollywoodski zvezdnik James Dean, ki je tudi zaradi nesreče postal nesmrten v srcih oboževalcev. A to na žalost še zdaleč ni konec seznama zvezdniških življenj, ki so ugasnila na cesti ...

Ob tragični smrti makedonskega popzvezdnika Tošeja Proeskega smo se spomnili na nekaj slavnih ljudi, ki so mnogo prezgodaj za vedno odšli - na cesti.

A. K.

Isadora Duncan je bila ameriška plesalka, ki jo imajo mnogi za mater modernega plesa in pionirko slogovno dovršenega in drznega oblačenja, ki jo je na koncu tudi ubilo. 14. septembra leta 1927 je radoživa Duncanova v Nici sedla v športni avtomobil nekega mladega italijanskega mehanika, okrog vratu pa je imela, kot je bilo v njeni navadi, dolg frfotajoč šal. Ko je voznik speljal, se je šal Duncanove zapletel v zadnje kolo avta in se tako napel, da je plesalki zlomil vrat in jo ubil.
Francoski pisec in filozof Albert Camus, ki so ga pogosto uvrščali v smer eksistencializma, čeprav je sam to zavračal, je bil drugi najmlajši dobitnik Nobelove nagrade za literaturo in prvi v Afriki rojeni literarni nobelovec. Je pa tudi najkrajše živeči nagrajenec za literaturo, le tri leta po prejemu priznanja je umrl v prometni nesreči. Leta 1960 je pisal nov roman, polbiografsko delo o svojem mladostnem življenju v Alžiriji. 4. januarja 1960 se je Camus s s svojim založnikom Michelom Gallimardom in Gallimardovo ženo in hčerko v športnem avtu vozil iz Provanse v Pariz. Na poti je avto zdrsnil z mokre ceste in zletel v drevo, pri čemer se je Camusu zlomil vrat in je v trenutku umrl, Gallimard pa je umrl le nekaj dni pozneje.
Jayne Mansfield, ena prvih svetlolasih sekssimbolov 50. let, se je večkrat pojavila v Playboyu, a je dobila tudi več igralskih priznanj, med njimi dva zlata globusa. Igrala je v več priljubljenih hollywoodskih filmih, v katerih je bila kamera usmerjena predvsem na njene platinasto svetle lase, postavo v obliki peščene ure in pomanjkljiva oblačila. A kmalu je Jayneina zvezda zbledela in začela se je pojavljati v nizkoproračunskih melodramah in komedijah, nato pa je padla še niže - nastopala je v nočnih klubih. Umrla je 29. junija 1967 v prometni nesreči, stara le 34 let, ko se je skupaj z odvetnikom (in ljubimcem?) Samom Brodyjem, voznikom Ronniejem Harrisonom in tremi otroki iz enega od prejšnjih zakonov (med njimi je bila tudi Mariska Hargitay, danes znana igralka iz serije Zakon in red: Enota za posebne primere) vračala z nočnega nastopa v nekem klubu. Odrasli potniki v avtu so umrli takoj, otroci pa so preživeli.
Monaška kneginja in nekdanja hollywoodska zvezdnica Grace Kelly je umrla zaradi posledic prometne nesreče, ki se je v sumljivih okoliščinah zgodila en dan prej. 13. septembra sta se Grace in njena hči Stephanie peljali po ovinkastih cestah Monaka iz njihovega podeželskega doma proti Monte Carlu. Po uradnem poročilu naj bi 52-letna Grace doživela srčno kap in zaradi tega zapeljala s ceste navzdol po pobočju. Pri tem se je huje poškodovala, tako da se sploh ni več zbudila. Stephanie je v nesreči dobila le manjše poškodbe. Pozneje so se pojavile govorice, da avtomobila sploh ni vozila Grace, ampak Stephanie, a je knežja družina namigovanja zavrnila kot absurdna.
31. avgusta 1997 je svet pretresla novica, da je ob 4.00 zjutraj umrla kraljica ljudskih src, britanska princesa Diana. Nenavadne okoliščine prometne nesreče, ki se je zgodila sredi noči v Parizu, so, razumljivo, vodile k številnim teorijam. Že istega dne so se začela ugibanja, kaj se je v resnici zgodilo nekaj minut čez polnoč v predoru pod Pont de l'Alma. Znano je, da sta se takrat 36-letna Diana in njen šest let starejši ljubimec, Dodi Al Fayed, odpeljala izpred hotela Ritz v Parizu. Onadva sta sedela zadaj, Dodijev telesni stražar Trevor Rees-Jones, ki je edini preživel nesrečo, pa je sedel poleg voznika Henrija Paula. Pet minut pozneje sta bila Dodi in Paul že mrtva, Diano pa so ob 2.03 pripeljali v bolnišnico, kjer je zaradi hudih poškodb pljuč in srca umrla tudi ona. Foto: EPA
Johann Hölzel, bolj znan pod umetniškim imenom Falco, je bil avstrijski otroški talent klasične glasbe, ki je nato postal popzvezdnik. Po vsem svetu je prodal okoli 60 milijonov albumov in plošč. Falco je v prometni nesreči v Dominikanski republiki umrl le dva tedna pred svojim 41. rojstnim dnevom, natančneje 6. februarja 1998. S svojim mitsubishijem pajerom se je blizu letovišča Puerto Plata zaletel v avtobus in utrpel smrtne poškodbe.
Priljubljena pevka R & B skupine TLC Lisa Lopes, znana tudi pod vzdevkom Left-Eye, je umrla 25. aprila 2002 na dobrodelnih počitnicah v Hondurasu. Stara je bila 30 let. Lopesova je bila za volanom najetega mitsubishijevega terenskega vozila, ko se je nesreča zgodila. Menda je poskušala prehiteti avto na avtocesti, ko se je na drugem pasu približal tovornjak, zaradi česar je morala ostro zaviti na levo in je priletela v drevo. Lopesova je umrla, preostalih sedem potnikov pa je preživelo. Foto: EPA