Shakira je skupaj z Gabrielom Garcio Marquezom spregovorila na tiskovni konferenci fundacije ALAS v Panami. Foto: EPA
Shakira je skupaj z Gabrielom Garcio Marquezom spregovorila na tiskovni konferenci fundacije ALAS v Panami. Foto: EPA
Raul Castro in Gabriel Garcia Marquez
Marquez, med drugim avtor romanov Sto let samote in Ljubezen v času kolere, je tudi velik prijatelj Kube. Foto: EPA

Latinska Amerika v solidarnostni akciji oziroma America Latina en Accion Solidaria - kratica ALAS v španščini pomeni krila - je v Panami napovedala boj proti revščini v Latinski Ameriki, zaradi katere vsako leto umre najmanj 350.000 otrok.

Prva skrb bo odpravljanje revščine
Shakiri in nobelovcu Marquezu so pomoč obljubili številni drugi zvezdniki, ki večinoma prihajajo iz držav "zelene celine" in Španije. Izvršni direktor fundacije ALAS, ki jo je pred približno enim letom ustanovila Shakira, bo španski pevec Miguel Bose. Vodilna imena ALAS-a so povedala, da fundacija ne bo tekmovala z drugimi organizacijami, ki pomagajo otrokom, ali s programom, ki jih izvajajo posamezne latinskoameriške države. ALAS bo samo še povečal skupna prizadevanja za odpravljanje revščine, so povedali. Eden izmed programov ALAS-a bo skrbel za nosečnice in otroke, ki so mlajši od dveh let, z drugim programom pa bodo skušali poskrbeti za redno šolanje izkoriščanih in brezdomnih otrok.

Pisatelj je častni predsednik
"Vsi moramo prispevati k boju proti neenakosti," je poudarila 29-letna Shakira. Gabriel Garcia Marquez, častni predsednik ALAS-a, pa je povedal: "Latinska Amerika ima grozljivo statistiko. 350.000 otrok, mlajših od pet let, umre zaradi revščine. 40 milijonov mladoletnikov dela na ulici." Fundacija bo imela sedež v opuščenem ameriškem vojaškem oporišču v Panami, kjer so prostor že dobile nekatere druge nevladne organizacije.

Prvi koncert že prihodnje leto
Denar za delovanje bo fundacija America Latina en Accion Solidaria zbirala tudi s koncerti v Buenos Airesu, Miamiju in Los Angelesu - prvi bo naslednje leto. Sodelovanje so že obljubili špansko govoreči glasbeniki Ruben Blades, Juanes, Ricky Martin, mehiška skupina Mana, Aleks Syntek, David Bisbal in Alejandro Sanz.

Shakira vodi tudi Bose noge
Shakira predseduje še eni dobrodelni organizaciji, ki pomagam otrokom - žrtvam nasilja (predvsem dolgoletne državljanske vojne) v Kolumbiji. Fundacija Pies Descalzos je ime dobila po zvezdničinem albumu, ki je izšel leta 1996.