Chan je kot igralec debitiral že pri osmih letih. Foto: EPA
Chan je kot igralec debitiral že pri osmih letih. Foto: EPA

Ob rojstvu 7. aprila 1954 so starši akcijskega igralca, mojstra borilnih veščin, režiserja in producenta poimenovali Kong-sang, kar v prevodu pomeni rojen v Hongkongu. Umetnost kung fuja mu je že v otroških letih približal oče, ki je sedemletnega sina tudi vpisal na Kitajsko dramsko akademijo. Tam se je mali Kong-sang deset let uril v borilnih veščinah in se učil akrobatike, petja in igranja. Akademija je namreč veljala za pripravnico dečkov na pekinško opero, kjer pa jih v vseh teh letih niso naučili branja in pisanja.

V Severni Ameriki mu je preboj uspel s filmom Pretep v Bronxu iz leta 1995. Foto: AP
V Severni Ameriki mu je preboj uspel s filmom Pretep v Bronxu iz leta 1995. Foto: AP
Sorodna novica Jackie Chan z olimpijsko baklo na Kitajskem zidu

Chan je kot igralec debitiral že pri osmih letih, ko je nastopil v filmu Wong so Kong Nam chat ba tin (Big and Little Wong Tin Bar, tudi znan kot Seven Little Valiant Fighters) o otroku, ki se uči borilnih veščin, da bi postal bojevnik kung fuja.

Po koncu šolanja na Kitajski dramski akademiji je Chan odšel v Avstralijo, kjer se je pridružil staršema. Tam je delal v eni od restavracij, zaradi enega od zaposlenih z imenom Jack, ki je imel težave z izgovarjavo imena Kong-sang, pa je naprej dobil vzdevek little Jack (mali Jack) in nato še Jackie.

Pozneje je dobil povabilo za prvo glavno vlogo v filmu Xin jing wu men (New Fist of Fury) iz leta 1976, zaradi katere se je Jackie Chan vrnil v Hongkong. V Aziji je kmalu uspel v filmskem svetu, šele čez vrsto let pa tudi v Severni Ameriki, kjer je preboj dosegel s filmom Hung fan kui (Pretep v Bronxu) iz leta 1995.

Priljubljen tako na Zahodu kot tudi v svoji domovini

Tri leta pozneje je izdal avtobiografijo z naslovom I Am Jackie Chan: My Life in Action. Leta 2016 je prejel častnega oskarja za življenjsko delo. V Hollywoodu ima vse od leta 2002 tudi svojo zvezdo na pločniku slavnih.

Sorodna novica Kitajska zastava "ima 1,4 milijarde varuhov", tudi Jackieja Chana

Chan, ki govori številne jezike in je javnost sicer večkrat razburil zaradi svojih političnih prepričanj, ki v primeru Hongkonga zagovarjajo interese Pekinga in kitajske komunistične partije, torej igra že vse od 60. let preteklega stoletja, doslej je nastopil v več kot 150 filmih.

Danes velja za enega od najbolj znanih igralcev na svetu, ki je priljubljen tako na Zahodu kot tudi v svoji domovini. Prepoznaven je po komičnem slogu boja s pretiranimi gibi, uporabi improviziranih orožij in inovativnih kaskaderskih trikov, ki jih na posnetkih običajno izvaja sam. Na Kitajskem je sicer tudi priljubljen popizvajalec, izdal je več glasbenih albumov. Pogosto tudi sam poje v naslovnih skladbah svojih filmov.

Od leta 1982 je poročen s tajvansko igralko Joan Lin, skupaj imata sina Jayceeja. Plod zunajzakonske afere z Elaine Ng Yi-Lei je sicer tudi hčerka Etta.