Večini je znan le njen obraz, ime pa jim je neznanka. Foto: EPA
Večini je znan le njen obraz, ime pa jim je neznanka. Foto: EPA

Kozmetičarke mi vedno želijo stanjšati obrvi, najraje bi se jih lotile kar s kosilnico. Pogosto pa tudi slišim, da imam konjske zobe in da se tudi smejim kot konj.

Obstaja le majhna skupina izvrstnih igralk moje starosti, s katerimi si režiserji želijo delati. Ni lahko napisati dobre vloge in zanjo dobiti dobro igralko.

Če bi morala izbrati, ali naj se odpovem siru ali čokoladi, bi se v trenutku odločila za čokolado.

Jack & Jill
Mladi, lepi in z veliko težavami. To so bili liki nanizanke Jack & Jill. Foto: Warner Bros
Amanda Peet
Zaradi zgovornosti in neposrednosti je pogosta gostja pogovornih oddaj.
Amanda Peet
Film Morilec mehkega srca je pomenil Amandino prelomnico.
Amanda Peet, Jack Nicholson, Diane Keaton
Na snemanju filma Ljubezen je luštna stvar je osvajalski Jack Nicholson zelo zabaval svoje soigralke. Foto: EPA
Amanda Peet
Amando kamere in fotoaparati ljubijo.

Njen oče Charles, po poklicu odvetnik, je pripadnik kvekerjev (ene izmed protestantskih ločin), mati Penny, socialna delavka, pa Judinja. Starša sta se leta 1990 ločila.

Amanda je že zgodaj začela kazati ljubezen do igranja in nastopanja, a pot jo je najprej zanesla drugam. Po končanem Friends Seminaryju, kjer je gulila šolske klopi z danes znanim ameriškim igralcem Lievom Schreiberjem, se je vpisala na univerzo Columbia, smer zgodovina. Študij pa jih je dal več kot diplomo – na prigovarjanje enega izmed učiteljev je poskusila srečo na avdiciji za študij igre pri slavni igralki in učiteljici igre, Američanki z nemškimi koreninami Uti Hagen. Uspelo ji je in Amanda je štiri leta srkala Utino znanje, dokler ni leta 1994 študija tudi uspešno končala. Vmes je nastopila tudi v predelavi igre Awake & Sing.

Njen največji dosežek: reklama za bonbončke
Pregovor, da je vsak začetek težak, se je potrdil tudi pri Amandi. Študij ji je šel sicer dobro od rok, a pravih vlog ni in ni bilo. Zato je sprejela prav vsako ponudbo, saj so se računi nabirali, delo natakarice pa ji ni prineslo veliko denarja. Prvič se je na televizijskem ekranu tako pojavila v oglasu za bonbone Skittles. Nato se ji je uspelo z majhnimi epizodnimi vlogami prebiti v tv-nanizanke Newyorška policija, Central Park West, Zakon in red in The Single Guy.

Končno je prišlo tudi filmsko platno – Amanda zagotovo nikoli ne bo pozabila filma Animal's Room iz leta 1995, kjer se je prvič srečala z igro na velikem platnu. Pred svetovno razpoznavnostjo se je pojavila še v filmih She's the One (ob Jennifer Aniston), One Fine Day (ob Michelle Pfeiffer) in Virginity.

Prodora ni in ni …
Leta 1997 je privlačna rjavolaska nastopila v enem delu humoristične nanizanke Seinfeld, nato pa se je pojavljala večinoma v neodvisnih filmih, kot sta na primer Grind in Touch Me, kjer pa je nabirala predvsem izkušnje, za velike honorarje in rdečo preprogo pa se je morala obrisati pod nosom. Zato je bila majhna vloga v uspešnici Srčne igre (Playing By Heart) zanjo velik uspeh, saj se je pojavila ob tako »težkih« imenih, kot so Sean Connery, Gillian Anderson in Dennis Quaid.

… dokler se ne rodi Jack, ki para živce Jillu
Za Amando se je leta 1999 izvrstno izteklo – namesto da bi igrala v polomiji Sanjsko dekle (Simpy Irresistible), so jo povabili k sodelovanju v tv-nanizanki Jack in Jill. Čeprav so v pilotni epizodi za glavno žensko vlogo izbrali Amelio Heinle, je bila vloga možate in težavne Jacqueline »Jack« Barrett na koncu njena, saj so se ustvarjalci serije, ki je bila na sporedu sicer le dve sezoni, strinjali, da je Amandi pisana na kožo. Nadaljevanka, zmes drame in komedije, se je vrtela okoli ljubezenskega odnosa med Jack in Davidom »Jillom« Jillefskyjem, ki so ga včasih zapletali, včasih pa pomagali reševati njuni prijatelji.

Serija je bila med gledalci precej dobro sprejeta, po zaslugi vroče Amande in njene soigralke, plavolase lepotičke Jaime Pressly, si je pridobila tudi veliko moških oboževalcev. Vloga Jack je bila tako prelomnica v Amandini karieri, vloga, ki jo je dvignila v očeh filmskih kritikov in producentov in ji prinesla širšo razpoznavnost.

Ob Bruceu in Mattu pokaže vse … in uspe
Amanda je po koncu nanizanke nadaljevala svoj pohod proti igralskemu vrhu. Večkrat, kot na primer v filmu Whipped, je upodobila usodno lepotico, ki meša moške glave, tudi razgaljanje ji ni povzročalo težav. Po vlogah v filmih Two Ninas, Jump in Isn't She Great, pa je prišla morda njena najboljša igra na filmskem platnu. V komediji Morilec mehkega srca (The Whole Nine Yards) je s prizorom, kjer je povsem gola, ukradla svojih pet minut slave, postala tarča opravljivih govoric in iz stranske igralke postala ena glavnih zvezd vsakega filma. Glavni vlogi v filmu, ki je bil tako pri kritikih kot gledalcih dobro sprejet, sta sicer odigrala Bruce Willis (kot mafijski plačani morilec) in »prijatelj« Matthew Perry.

Dela ji ne zmanjka
Vlogo ukazovalne in oblastne ženske, ki jo je upodobila že kot pomočnica zobozdravnika, je nato ponovila še v filmu iz leta 2001 Rešimo Silvermana (Saving Silverman), kjer sta bila glavni zvezdi Jack Black in Steve Zahn. V zadnjih letih je Amando Peet mogoče videti v veliko pomembnih filmih z zajetnim proračunom in zvezdniško igralsko zasedbo. Ob Benu Afflecku in Samuelu L. Jacksonu se je pojavila v drami Nevarna smer (Changing Lanes), ob Ashely Judd in Morganu Freemanu pa v filmu Pravi zločin (High Crimes).

Sledil je Morilec mehkega srca 2 (The Whole Ten Yards), v katerem se je pojavila ista igralska zasedba kot v prvem delu. V romantični komediji Ljubezen je luštna stvar (Something's Gotta Give) se je Amanda spremenila v hči Diane Keaton in ljubico Jacka Nicholsona, v komediji Več kot ljubezen (A Lot Like Love) pa v srčno izbranko Ashtona Kutcherja. V stranski vlogi se je kot obupana žena Matta Damona pojavila tudi v Clooneyjevem političnem trilerju Siriana.

Kmalu tudi mamica
Amanda Peet nima preveč pestre zgodovine, kar se tiče menjavanja partnerjev. Vedno je bila v zvezah resna, zato se je, vsaj uradno, grela le ob dveh moških. Med snemanjem filma Whipped se je zaljubila v soigralca Briana Van Holta, s katerim sta se ob koncu leta 2001 razšla. V začetku leta 2003 pa je začela hoditi z igralcem in scenaristom Davidom Benioffom (ki je odgovoren tudi za scenarij uspešnice Troja), s katerim sta se julija leta 2005 zaročila, 30. septembra lani pa v New Yorku tudi poročila. Kmalu bo na svet privekal tudi njun prvi otrok.

Lepota nikoli ne škodi …
Amandi privlačna zunanjost vsekakor le koristi. Leta 2000 jo je revija People uvrstila na seznam 50 najlepših ljudi na svetu, dve leti pozneje pa je zasedla 44. mesto na lestvici 102 najbolj seksi žensk, ki ga je objavila revija Stuff. Zanimanje zanjo nikakor še ni upadlo – lani se je med 100 najprivlačnejšimi ženskami po mnenju moške revije FHM uvrstila na 87. mesto.

Anja Pavlič

Kozmetičarke mi vedno želijo stanjšati obrvi, najraje bi se jih lotile kar s kosilnico. Pogosto pa tudi slišim, da imam konjske zobe in da se tudi smejim kot konj.

Obstaja le majhna skupina izvrstnih igralk moje starosti, s katerimi si režiserji želijo delati. Ni lahko napisati dobre vloge in zanjo dobiti dobro igralko.

Če bi morala izbrati, ali naj se odpovem siru ali čokoladi, bi se v trenutku odločila za čokolado.