3. februarja 2004 je Drew Barrymore dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih in se tam pridružila svojim prednikom Ethel, Johnu in Lionelu Barrymoru. Foto: Reuters
3. februarja 2004 je Drew Barrymore dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih in se tam pridružila svojim prednikom Ethel, Johnu in Lionelu Barrymoru. Foto: Reuters
Drew Barrymore v E. T. vesoljčku
Drew Barrymore na naslovnici Playboya
Drew Barrymore v Playboyu
1,63 metra visoka Drew ima po telesu več tetovaž: križ na desnem gležnju, luno na palcu na desni nogi, metulje na prsih in trebuhu, marjetico na levem boku … Nekoč je (v šali?) izjavila, da zelo rada teče gola po irskih poljih pšenice. Morda si je ta nenavadni hobi omislila na medenih tednih s Tomom Greenom, ki sta jih preživela prav na Irskem?
Drew Barrymore na Versacejevi zabavi
Revija People je Drew leta 1997 uvrstila na svoj seznam 50 najlepših ljudi na svetu. Bila je obraz in znamke kavbojk Guess?, pa tudi modne hiše Missoni in kozmetike Lancome. Foto: Reuters
Charliejevi angelčki - Drew, Cameron in Lucy

Ameriška filmska igralka in producentka Drew Blythe Barrymore se je rodila 22. februarja 1975 v Culver Cityju v Kaliforniji. Njeni starši, John Drew (bil je sin legendarnega igralca Johna in je za rakom umrl leta 2003 ) in Jaid Barrymore (rojena Makó), so se ukvarjali z igro. Ločila pa sta se kmalu po Drewinem rojstvu. Znano je, da Drew ni (bila) v najboljših odnosih s starši, nekoč pa je izjavila: "Moja oče in mati nista slaba človeka. Samo otroka si nista želela."

Rojena v igralsko dinastijo
Drew se je tako rekoč rodila v igralski poklic, saj prihaja iz družine s skoraj dvestoletno tradicijo igralskih talentov – njena prapraded in praprababica John Drew in Louisa Lane Drew, njena pradeda in prababica Maurice Barrymore, Maurice Costello in Georgiana Drew in njeni stari starši John Barrymore in Dolores Costello so bili vsi uspešni igralci. Je mala nečakinja Lionela Barrymora, Ethel Barrymore in Helene Costello, pa tudi sorodnica Johna Drewa mlajšega, igralke Lousie Drew in ustvarjalca nemih filmov Sidneyja Drewa. Tudi Drewin polbrat John Blyth je igralec. Drew je ime dobila po dekliškem priimku prababice po očetovi strani, Georgiani Drew, srednje ime Blyth pa po izvirnem priimku igralske dinastije, katere začetnik je bil njen praded Maurice Barrymore. Je vnukinja Johna Barrymora, najbolj priznanega igralca prve polovice 20. stoletja. Kar so Kennedyji za ameriško politiko, so Barrymorovi za ameriški film.

In prišel je E. T. vesoljček …
Kariera male Drew se je začela pri starosti 11 mesecev, ko so jo starši peljali na avdicijo za oglas za pasjo hrano. Ko jo je njen pasji "soigralec" ugriznil, so se producenti bali, da bo jokala, a dojenčica se je samo smejala in najeli so jo za delo. Prvo vlogo je dobila v filmu Altered States leta 1980, slabi dve leti pa je zaslovela kot Gertie v E. T. vesoljčku, uspešnici, ki jo je posnel njen boter Steven Spielberg. Leta 1984 je dobila nominacijo za zlati globus za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Irreconcilable Differences.

Zaradi nenadne slave je postala razvpita mlada zvezdnica (nekakšna mlajša različica Lindsay Lohan), ki je pri devetih že kadila in popivala, pri desetih kadila marihuano in pri 12 letih snifala kokain. Njeno burno nočno življenje in zabave so postale priljubljena tema tabloidov. Barrymorova je to težavno obdobje svojega življenja nato opisala v svoji avtobiografiji iz leta 1990 Little Girl Lost.

Ena najprepoznavnejših filmskih zvezd na svetu
Čeprav ji je do odraslosti uspelo premagati svoje težave z mamili, je Drew ostala podoba "porednega dekleta", iz tega pa se je razvila nova vloga sekssimbola, ko se je na filmsko prizorišče vrnila z vlogo manipulativne in zlobne najstniške zapeljivke v filmu Poison Ivy iz leta 1997. Film je požel velik uspeh in postal prava kultna uspešnica v videotekah.

Nato se je zdaj nič več deklica, ampak privlačna mlada ženska začela pojavljati v glavnih vlogah v zelo različnih filmih, od visokoproračunskih romantičnih komedij in dram do znanstvene fantastike, grozljivk in akcijskih trilerjev, ter dokazala, da ni slavna (samo) zaradi slavne družine. Drew je dandanes prava ikona in eden najprepoznavnejših filmskih obrazov na svetu, njeni filmi se po navadi odlično odrežejo pri blagajnah kinodvoran. Po pisanju revije The Hollywood Reporter naj bi bila celo druga največja "zaslužkarica" med igralkami v letu 2006.

Po mnenju mnogih pa je Drew do uspešne vrnitve v svet filma pomagala majhna, a ikonična vlogo v izjemno uspešni in kritiško opevani grozljivki Krik iz leta 1996. Čeprav so ji ponudili glavno vlogo Sydney Prescott, ki jo je nato dobila Neve Campbell, se je Drew raje odločila za vlogo uvodne žrtve morilca Casey Becker, ker se ji je zdelo, da bi bilo to "bolj zabavno". Režiser Wes Craven menda ni bil najbolj navdušen, a ji je nato dal priložnost in ostalo je zgodovina.

Kraljica romantičnih komedij in "Charliejev angelček"
Filmi z Barrymorovo še vedno prinašajo visoke zaslužke na kinoblagajnah, še posebej ji ležijo romantične komedije, kot so Poročiva se (1998), Prvi poljub (1999), 50 prvih poljubov (2004) ... Drew pa je tudi producentka, ima svoje lastno produkcijsko podjetje Flower Films, med drugim je producirala veliko uspešnico Charliejevi angelčki iz leta 2000, v katerem je igrala skupaj s Cameron Diaz in Lucy Liu. Med tremi "angelčki" se je tudi za kamerami spletlo trdno prijateljstvo. Leto zatem se je Drew pojavila v resnejši vlogi v drami Fantje mojega življenja – odigrala je najstniško mater v težavnem zakonu z odvisnikom od mamil, film so posneli po resnični zgodbi Beverly D'Onofrio. V kultnem Donnieju Darku z Jakom Gyllenhaalom v glavni vlogi je odigrala manjšo vlogo učiteljice angleščine. Leta 2003 je ponovila vlogo Dylan Sanders iz Charliejevih angelčkov v drugem delu S polno brzino.

V kino prav te dni prihajata njena nova filma Lucky You režiserja Curtisa Hansona in Music and Lyrics s Hughom Grantom.

V tretje gre rado - a tretjič še ni šlo
Drew živi, kot se za hollywoodsko zvezdnico njenega formata spodobi, že od nekdaj zelo razburljivo (in javno) ljubezensko življenje. Prvič se je v osnovni šoli poljubila s sošolcem Breckinom Meyerjem, kot je zaupala gledalcem DVD-ja 50 prvih zmenkov. Nekaj časa je bila zaročena z igralcem Jamiejem Waltersom, manj kot leto dni pa poročena z valižanskim natakarjem Jeremyjem Thomasom (pred poroko sta se poznala šest tednov). S komikom Tomom Greenom sta po kar dvakratni izmenjavi zaobljub v zakonu zdržala manj kot pol leta.

Januarja 2007 se je Drew razšla z zaročencem, s čednim brazilskim bobnarjem skupine The Strokes Fabriziem Morettijem. Skupaj sta bila skoraj pet let. Le malo pred tem pa je Drew izjavila, da si počasi želi ustvariti družino … Te dni se že pojavljajo govorice, da si Fab Drew želi nazaj, po drugi strani pa naj bi se lepi Brazilec že tolažil s Kirsten Dunst.

Alenka Klun