Audrey Hepburn spada med največja ženska igralska imena svetovnega filma. V Belgiji rojeno zvezdnico si bomo med drugim zapomnili po filmih, kot so Zajtrk pri Tiffanyju, Rimske počitnice in My Fair Lady. Foto: EPA
Audrey Hepburn spada med največja ženska igralska imena svetovnega filma. V Belgiji rojeno zvezdnico si bomo med drugim zapomnili po filmih, kot so Zajtrk pri Tiffanyju, Rimske počitnice in My Fair Lady. Foto: EPA
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn, brezčasna modna ikona, je v vlogi Holly Golightly v Zajtrku pri Tiffanyju (1961) utelesila Chanelov ideal male črne oblekice v kombinaciji z biseri. Sledile so ji mnoge ženske po vsem svetu. Foto: EPA

Rada imam ljudi, ki me nasmejejo. Iskreno povedano, mislim, da se najraje smejim. Smeh ozdravi vrsto bolezni in je gotovo najpomembnejša stvar posameznika.

Audrey Hepburn
Odraščala je med drugo svetovno vojno na Nizozemskem. Šolala se je za baletko, a se pozneje odločila za igralski poklic. Najprej so jo opazili v glavni vlogi v broadwayski produkciji igre Gigi, nato pa je dobila vlogo princese Ane v Rimskih počitnicah, ki ji je prinesla oskarja. Foto: EPA
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn je bila leta 1999 razglašena za tretjo najboljšo žensko filmsko zvezdo vseh časov na lestvici ameriškega filmskega inštituta. Foto: EPA
Audrey in Andrea Dotti
Le šest tednov po ločitvi od prvega moža Mela Ferrerja se je Audrey poročila z Andreo Dottijem. Foto: EPA
Audrey in Givenchy
Z oblikovalcem Hubertom de Givencyjem je igralko povezovalo veliko prijateljstvo. Foto: EPA
Audrey in Robert Wolders
Sorodno dušo je igralka našla v Robertu Woldersu, s katerim je živela vse do konca življenja.
Audrey Hepburn
Hepburnova je kot Unicefova ambasadorka miru delala skoraj 40 let. Pred smrtjo januarja 1993 je bila za svoje delo nagrajena s predsedniško medaljo miru. Foto: EPA

Edinstvena, angelska, dar z neba, ženska z največ sloga so le nekateri presežniki, s katerimi so Gregory Peck, Mary Quant, Steven Spielberg, Hubert de Givenchy pohvalili legendarno igralko Audrey Hepburn, katere oči so so razkrivale, da ni lepa le navzven, temveč tudi navznoter.

Iz Audrey v Eddo
Audrey Kathleen Ruston
se je rodila 4. maja 1929 v Belgiji. Njeno otroštvo je bilo vse do petega leta srečno in brezskrbno, ko je njeno mamo, nizozemsko baronico Elle Van Heemstru, zapustil oče, angleško-irski bančnik Joseph Victor Ruston. Z željo, da Audrey ponudi dobro izobrazbo, sta se z mamo preselili v London, kjer je Audrey hodila v zasebno šolo. Ko je Hitler začel svoje osvajalne pohode, sta se z materjo vrnili na Nizozemsko, kjer sta preživeli grozote druge svetovne vojne. Nacisti so kmalu okupirali Nizozemsko, številne igralkine sorodnike so poslali v taborišča, Audreyjina mama pa ji je spremenila ime v Edda, saj to ime ni zvenelo tako angleško kot Audrey. To ni bilo edinkrat, da je Audrey morala spreminjati svoje osebne podatke, saj je njen oče odkril, da so njegovi predniki imeli priimek Hepburn, zato sta si ta priimek nadela tako oče kot Audrey.

Nikoli več kot 46 kilogramov!
Audrey je med vojno dejavno sodelovala v gibanju odpora, nezakonitih baletnih predstavah, pomagala pa je tudi ranjenim vojakom. Takrat je Audrey imela le 16 let, kot je suhljata igralka pozneje priznala, je v tistem času jedla tudi cvetove tulipanov, le da bi preživela. Težko pričakovani konec vojne je prišel in s tem vrnitev v normalno življenje. Hrane je bilo končno dovolj, zato je tudi Audrey pridobila nekaj kilogramov, zaradi česar je padla v še večjo depresijo. Takrat si je igralka objubila, da nikoli več (razen v nosečnosti) ne bo imela več kot 46 kilogramov. Obljubo je držala do konca življenja.

Audrey je po koncu vojne znova odšla v London v baletno šolo, ki jo je oboževala, čeprav se je zavedala, da je previsoka za primabalerino. Zato se je tudi usmerila v manekenske vode, kar jo je pripeljalo do prvih igralskih preizkušenj, od katerih je najpomembnejša tista iz leta 1951, ko je dobila manjšo vlogo v filmu Monte Carlo Baby.

Oskar leta 1954
Na snemanju omenjenega filma je suhljato Audrey opazila Collette, avtorica knjige Gigi. Francozinja je v Audrey prepoznala svojo naslovno junakinjo, po napornem prepričevanju je Audrey prepričala, da na brodwayskih deskah nastopi v istoimenski vlogi. Kritike predstave so bile sicer slabe, a je režiser William Wyler prepoznal Audreyjino nadarjenost in ji ponudil vlogo v filmu Rimske počitnice. Za interpretacijo princese Ane je igralka dobila pohvale, dodatno priznanje pa je dobila, ko je prejela za isto vlogo oskarja za najboljšo žensko vlogo leta 1954.

Veliki prijatelj Hubert de Givenchy
Poleg oskarja je igralka dobila tudi ljubezen, saj je na zabavi Gregoryja Pecka, partnerja iz filma Rimske počitnice, spoznala igralca Mela Ferrera. Oče štirih otrok se je v 12 let mlajšo Audrey zaljubil in takoj od svoje soproge zahteval ločitev. Ljubezen med njima ni trajal, saj se je Audrey medtem spustila v kratko ljubezensko zvezo z igralcem Williamom Holdenom, ki ga je spoznala med filmom Sabrina. Po zaslugi tega filma se je začela igralkina večna ljubezen – modna sicer – ter prijateljstvo z mladim oblikovalcem Hubertom de Givenchyjem. Postala je njegova muza in z njim sodelovala pri večini filmov, tudi zasebno je nosila njegove stvaritve.

Izpolnitev velike želje
Po koncu kratkotrajne zveze s Holdenom se je Audrey spet zapletla z Melom Ferrerom, s katerim se je tudi poročila. Tri leta po poroki se jima je pridružil novi družinski član, sin Sean.
"Rojena sem z veliko željo po pozornosti in še večjo željo, da to pozornost dobim. Že kot otrok sem hotela imeti veliko otrok, zagotovo je lepo to doživeti pri 18, a ko čakate več let, je sreča nepopisna," je izjavila igralka, ki je, preden je rodila sina, doživela nekaj spontanih splavov.

"Vse so lahko videti kot jaz"
Le tri meseca po tem, ko je rodila sina, so ji ponudili vlogo v filmu Zajtrk pri Tiffanyju, kjer je še enkrat potrdila svoj status modne ikone: "Moj videz je dostopen vsem. S figo, velikimi sončnimi očali in črno obleko je lahko videz vsake ženske, kot je moj," je Audrey komentirala to, zakaj jo obožujejo tako moški kot ženske.

Vrnitev v Evropo
Velik Audryjin filmski uspeh pa je slabo vplival na njen zakon, saj so Mela vse bolj klicali zaradi tega, da bi prišli do Audrey, in ne, ker bi želeli njemu ponuditi vlogo. Kmalu je Audrey zahtevala ločitev od Mela in se s sinom preselila nazaj v Evropo. Na križarjenju po grških otokih je Hepburnova spoznala rimskega psihiatra Andrea Dottija, ki jo je takoj osvojil. Le nekaj dni potem je poklicala Givenchyja in ga obvestila, da je spet zaljubljena in srečna. Oblikovalec ni izgubljal časa in je takoj začel ustvarjati poročno obleko, ki jo je, le šest tednov po ločitvi od Ferrerja, igralka tudi oblekla.

Rajši z družino kot na snemanju
Poleg ljubezni in naslova kontese je devet let mlajši Dotti, igralki 'podaril' še sina Luco, ki se je rodil leta 1970. Medtem ko se je igralka družini popolnoma posvetila in se oddaljila od filmskega sveta, je Andrea rajši odhajal na zabave, kot da bi preživljal mirne večere z družino. Njun zakon je trajal vse do leta 1982, ko je igralka zaradi varanja vložila ločitveni zahtevek. Čeprav je v zakonu Audrey posnela le nekaj filmov, ni bila brezposelna. Postala je namreč Unicefova ambasadorka in se do konca življenja posvečala humanitarnemu delu.

Po dveh ločitvah pravi moški
Svojo sorodno dušo je Audrey našla v nizozemskem igralcu Robertu Woldersu, ki si še ni opomogel od smrti soproge Merle Oberon. Oba sta se kmalu zaljubila, a se, čeprav sta živela skupaj vse do igralkine hitre smrti, nista nikoli odpravila do oltarja. Igralka se namreč po dveh propadlih zakonih ni želela več poročiti.

Zadnji božič v krogu družine
Igralka je, kot že rečeno, umrla hitro in nepričakovano. Po potovanju v Somalijo se je namreč zaradi želodčnih težav odpravila k zdravniku. Specialisti v Los Angelesu so odkrili, da ima igralka raka na želodcu, ki pa se je razširil že na druge organe prebavnega sistema. Audrey je bila tako slabotna, da so ji zdravniki prepovedali, da bi se odpravila v Švico, kjer je preživela zadnjih 20 let. Takoj ko je to igralkin veliki prijatelj Givenchy slišal, je poslal po Audrey svoje letalo, ki jo je odpeljalo domov, kjer je preživela svoj zadnji božič v krogu družine.

Audrey Hepburn je umrla 20. januarja 1993. Ob njej so bili: sinova, Robert Wolders in prvi soprog Mel Ferrer.

Rada imam ljudi, ki me nasmejejo. Iskreno povedano, mislim, da se najraje smejim. Smeh ozdravi vrsto bolezni in je gotovo najpomembnejša stvar posameznika.