Axl Rose je škotskega, nemškega in irskega rodu. Foto:
Axl Rose je škotskega, nemškega in irskega rodu. Foto:

Včasih sem bil veliko na internetu, a sem se naveličal brati vse svinjarije o sebi. Internet je en sam ogromen koš za smeti.

Rad imam zasebnost; ne potrebuješ vedno vseh okoli sebe - tudi, ko te imajo radi.

Življenje je usrano, a na lep način.

Gunsi v starih dobrih časih.
Axl na naslovnici Rolling Stona, revije, ki je Gunse razglasila za 92. največje izvajalce rokenrola vseh časov.
Ena izmed dveh Axlovih velikih ljubezni je bila manekenka Stephanie Seymour.
Bili so časi bizarnih koncertnih oprav ...
... in še bizarnejših oprav.
Poročen je bil enkrat - z Everly, a zakon je bil že od začetka obsojen na propad.
Pogosto je pristal na naslovnicah rumenih medijev.
Nekoč nerazdružljiva, danes smrtna sovražnika: Axl in Slash.
Kot zanimivost: Axl Rose je mannično depresiven, tožb proti njemu je bilo vloženih okoli 30, na večini procesov pa se je zagovarjal kar sam. Foto: EPA
Axl je danes daleč od podobe starega Axla. Zredil se je, svoje dolge lase pa nosi spletene v kitke. Foto: EPA
Najtežje pričakovani album desetletja.

In tudi če niste oboževalec Gunsov, je veličino Axlu težko oporekati.

William Bruce Rose 6. februarja 1962 v Indiani, je odrasel v težavnem družinskem okolju. Ko je bil Axl star dve leti, je oče družino zapustil, pri Roseu pa so leta pozneje na psihoterapiji prišli na dan potlačeni spomini in javno je izjavil, da ga je njegov oče spolno nadlegoval. Roseova mati se je poročila drugič, toda njen novi soprog je Axla ter njegova polbrata in polsestro pretepal.

Travme iz otroštva
(Ljubiteljski?) psihologi so prav zaradi težavnega odraščanja in maminega vztrajanja z nasilnim soprogom za Axla radi večkrat povedali, da ima pevec težave z zvezami. To tezo je v intervjuju tudi sam potrdil, češ da je rastel z idejo, da so ženske in spolnost vir vsega zla, družinsko nasilje pa je nekaj popolnoma običajnega. Globoko verna starša sta Axla tudi do osemkrat na teden silila k maši in od petega leta dalje je pel v cerkvenem zboru ter celo poučeval verouk.

Šele leta pozneje je spregovoril o svojem razočaranju nad verskim vzgajanjem: "Moja cerkev je bila polna farizejskih licemercev, ki so zlorabljali in spolno nadlegovali otroke. To so bili ljudje, ki so bili tudi sami kot otroci in v življenju nasploh zlorabljeni. Ljudje, ki so našli Boga, a so še vedno živeli s svojimi ranami in te zadajali svojim otrokom. Moral sem hoditi v cerkev od tri- do osemkrat na teden, medtem ko so me doma pretepali, mojo sestro pa spolno zlorabljali."

Začetki v mestu angelov
A cerkev je vseeno dala Roseu vsaj nekaj dobrega: glasbeno podlago. Poleg zbora se je naučil igrati tudi na klavir, zaradi kljubovanja učiteljici petja pa ob baritonu razvil še celo vrsto glasov. Pri 17 letih je izvedel, da moški, ki ga je klical oče, v resnici ni njegov biološki oče, in sledilo je obdobje uporništva. Postal je stari znanec policije (zlasti zaradi javnega pijančevanja), pri 16 letih pa so ga starši vrgli iz hiše, ker si ni hotel ostriči las. V tistem obdobju je spoznal Izzyja Stradlina, povezala ju je ljubezen do rockglasbe in kmalu sta skupaj preigravala v različnih bendih.

Zaradi težav z zakonom je Axlov odvetnik fantu predlagal, naj zapusti Indiano, kar je tudi storil. Leta 1982 se je s svojim dekletom preselil v Los Angeles, si spremenil ime v W. Axl Rose ("Axl" po bendu, v katerem je nekoč igral), in si "novo identiteto" tudi vtetoviral na roko. V mestu angelov je preigraval z različnimi bendi, vendar mu ni takoj steklo. Da bi preživel, je imel več občasnih zaposlitev – med drugim je kadil cigarete za znanstveno raziskavo kalifornijske univerze.

Izstrelitev med zvezde
Leta 1985 je ustanovil skupino Guns N' Roses, ki je kmalu dobila svoj krog oboževalcev, s tem pa tudi pozornost glasbenih založb. Postava se je počasi ustalila z Roseom (vokali), Slashem (kitara), Izzyjem Stradlinom (ritem kitara), Duffom McKaganom (bas kitara) in Stevenom Adlerjem (bobni). Leta 1986 so izdali prvo miniploščo, Live ?!*@ Like a Suicide.

Manj kot leto dni pozneje je sledila že prva GNR-klasika, Appetite for Destruction, ki se je po počasnem začetku s pomočjo intenzivnega koncertiranja in radijskega predvajanja singla Sweet Child o'Mine nazadnje dvignila na sam vrh Billboardove lestvice in s 27 milijoni izvodov še danes velja za najbolje prodajan debitantski album. Axl je nenadoma postal veliki rockzvezdnik - glasbeni novinar Kurt Loder ga je, denimo, leta 1990 razglasil za "morda najboljši hard rockpevca na sceni ta hip in zagotovo najbolj karizmatičnega".

Axl – homofob?
Veliko prahu je leta 1988 dvignil GNR-komad One in a Million, ki je vseboval besede "niggers" (zamorci) in "faggots" (pedri). Rosea, avtorja besedila, so označili za rasista in homofoba, kar je on vztrajno zanikal, čeprav je priznal, da je imel slabe izkušnje s homoseksualci in da ni razumel njihovega življenjskega sloga. Obenem pa je poudaril, da sta njegova največja glasbena idola, Elton John in Freddie Mercury, istospolno usmerjena. V dokaz je sledil duet November Rain z Johnom na MTV-jevih glasbenih nagradah leta 1992 in duet Bohemian Rapsody na koncertu v poklon Queenom. Glede obtožb rasizma je dal več razlag, med zadnjimi tisto, da nikakor ni rasist in da je bil le jezen na neko skupino temnopoltih, ki so ga skušali oropati.


Use Your Illusion
Sledile so na eni strani glamurozne naslovnice za Rolling Stone, na drugi pa se je skupina spopadala z Adlerjevo zasvojenostjo z mamili (nazadnje so ga zamenjali z Mattom Sorumom), Rose pa je izsilil tudi zamenjavo menedžerja. Glasbi notranja trenja niso škodila – Gunsi so v tistem času ustvarili dovolj materiala za dva albuma: Use Your Illusion I in Use Your Illusion II. Rezultat? 1. in 2. mesto na Billboardovi lestvici, s čimer so GNR še danes edina skupina, ki ji je uspelo kaj takega.

Toda še pred izidom so se podali na svetovno turnejo Use Your Illusion – ta je postala slavna tako po svojem finančnem uspehu kot tudi po številnih incidentih, ki so se pripetili med koncerti. Axlovi odnosi z drugimi člani skupine so postajali čedalje bolj napeti – Stradlin je odkorakal in zamenjal ga je Gilby Clarke, tega pa nato Paul Tobias. Ko je Rose zamenjal Slashove kitarske dele s Tobiasovimi na komadu Sympathy for the Devil za soundtrack Intervjuja z vampirjem, so se napetosti še zaostrile.

GNR in mamila
Čeprav Axl ni bil nikdar zasvojen z mamili, pa tudi ni zanikal njihovega uživanja. V intervjuju leta 1989 je tako dejal: "Imam drugačno telesno konstitucijo in drugačno mnenje o mamilih kot kdor koli, ki sem ga spoznal v Hollywoodu, saj ne abstiniram od mamil, vendar ne dovolim, da mi preidejo v j*** navado." Potem ko so GNR postali uspešni, je Rose izjavil, da je prenehal s trdimi drogami. V nasprotju z večino rockerjev mu tudi alkohol ni delal preglavic – razen incidenta v Stockholmu leta 2006, ko so ga aretirali zaradi pijanskega besnjenja v hotelski avli. Kljub temu pa naj bi mamila vseeno močno vplivala na skupino – nekateri so namreč mnenja, da so mnoga trenja in odpuščanja v skupini nastajala prav zato, ker se drugi člani niso hoteli odreči udejanjanju velikega slogana "seks, droge in rokenrol" , medtem ko je Rose strogo obsojal vsakršno jemanje mamil.


"Puščavnik rocka"
Slash, McKagan in Sorum so vsi na določenih točkah med letoma 1996 in 1997 zapustili GNR, s čimer sta ostala Rose in klaviaturist Dizzy Reed še edina prvotna člana benda. V naslednjem desetletju sta Slash in McKagan vložila več tožb proti Axlu, vsestranski pevec pa se je začel umikati iz javnega življenja. Skupina se uradno sicer nikdar ni razšla, a veliko let niso ne koncertirali ne izdali novega materiala, Rose je rekrutiral nove člane za zamenjavo "odpadnikov".

Ob koncu 90. let se je Axla že prijel sloves puščavnika, ki se redko pojavlja v javnosti in preživi večino časa v svoji graščini na Malibuju. Mediji so ga označevali za "Howarda Hughesa rocka" in "največjega puščavnika rocka". Potiho (a ko gre za velikane rocka, kakršni so Gunsi, bi bilo iluzorno pričakovati, da bo zares "tiho") je Rose vse noči preživljal v preigravanju in pisanju pesmi za težko pričakovani nov GNR-album, Chinese Democracy. Skupina je v tako rekoč popolnoma novi postavi sicer pokukala na plano z množično obiskanima koncertnima turnejama leta 2002 in 2006. Axl je takrat Chinese Democracy obljubljal za "najpozneje jeseni".

Fantomska Chinese Democracy
Decembra 2006 je v odprtem pismu oboževalcem pojasnjeval, zakaj albuma še ni, in obljubljal, da bo nared najpozneje marca 2007. To se seveda ni zgodilo, ljubitelji in poznavalci glasbe po vsem svetu pa so skovali že celo vrsto duhovitih domislic za fantomski album (češ prej bo prišla demokracija na Kitajsko, kot bo izšla dejanska Chinese Democracy, Dr. Pepper je reklamiral, da bo dal vsakomur v Ameriki zastonj pločevinko pepperja, če album kdaj izide in podobno).

23. novembra 2008, ko s(m)o zadevo že skorajda vsi odpisali, je album le ugledal luč. Ocene so se razvrščale od: "eden najboljših rockalbumov vseh časov" do "November Pain".

S kom Axl sploh ni v sporu?
Axl – muhast in nepredvidljiv? Nedvomno. Govorimo le o človeku, ki je včasih s koncerti zamujal tudi po več ur, ki se je pogosto ustavil sredi pesmi, da je lastnoročno izvrgel prezagretega (prenasilnega) oboževalca iz občinstva in dajal napotke varnostnikom, ter za človeka, ki ga je sredi koncerta neki oboževalec z videokamero tako razburil, da je vrgel mikrofon na tla, se zahvalil "usrani varnostni službi" in šel domov. Rose je tako muhast, da je nekdanji Metallicin basist Jason Newsted po skupnem koncertu izjavil, da jih je turneja z Gunsi naučila, "kako se kot bend NE obnašati".

Seznam ljudi, s katerimi je imel Axl zloglasne spore, se bere kot seznam "kdo je kdo v svetu rocka". Leta 1989 se je Rose stepel s pevcem Mötley Crüeja Vinceom Neilom, leta 1992 pa je veliko prahu dvignil spor s Kurtom Cobainom. Axl je bil velik oboževalec Nirvane in je želel, da nastopijo kot predskupina Gunsov, kar je Cobain zavrnil in medijem razširil, da so Gunsi "tako očitno patetični in nenadarjeni", vloga Axla Rosea da je že tako stara kot rokenrol sam, Axl pa da je tako egocentričen, da misli, da se ves svet vrti okoli samo njega.

Leta 2006 je Axl svojo predskupino na koncertu v Clevelandu Eagles of Death Metal (Orli death metala, op. a.) napovedal kot "Pigeons of Shit Metal" (Golobi usranega metala, op. a.), že približno 20 let pa je na smrt sprt tudi z Bon Jovijem. Spor epskih razsežnosti je vladal (vlada?) tudi med Axlom in skupino Velvet Revolver, kamor je presedlal Slash.

Axl in ženske ali "ljubezen boli"
Po vsem povedanem je jasno, da ni lahko biti že oboževalec Axla Rosea. Kako se mora šele počutiti ljubiti Axla Rosea? O tem bi lahko precej povedale njegove nekdanje spremljevalke. Najprej je bila skoraj desetletje (v 80. in začetku 90.) tu Erin Everly. Axl je zanjo napisal Sweet Child o'Mine in poročila sta se aprila 1990. A to ni bila klasična romantična poroka: po Everlyjinih besedah se je Rose prikazal pri njej doma, ji rekel, da ima v avtu pištolo in da se bo ubil, če se ne bo poročila z njim. Po slabem mesecu dni se je par že razšel, se spet pobotal, Everly je zanosila, a splavila, kar je Axla močno prizadelo. Zakon je bil leta 1991 razveljavljen, Axl pa je še leto dni skušal s cvetjem, pismi in celo kletkami ptic dobiti Everly nazaj, ona pa je na to odgovorila s tožbo zaradi domnevnega družinskega nasilja. Leta 1991 je Rose začel razmerje s supermanekenko Stephanie Seymour, ki je nastopila v dveh morda najbolj slovitih videih GNR, November Rain in Don't Cry. Leta 1993 sta se razšla, nato pa drug proti drugemu vložila tožbi, v katerih sta oba navajala, da je drugi izvajal fizično nasilje.


"Prej mrtev kot spet s Slashem"
In kdor misli, da bo z novim stoletjem, novimi Gunsi in novim albumom dobil tudi novega (in izboljšanega) Axla, se je močno uštel. Pri založbi namreč še zdaj besnijo, ker se je Rose popolnoma odpovedal promociji Chinese Democracy. Dva meseca po izidu plošče se še vedno ni niti oglašal po telefonu.

V prvem intervjuju po več letih je pevec 6. februarja za Billboard vseeno spregovoril o kontroverznostih, izrazil razočaranje nad svojo založbo, ki da ga ni dovolj podpirala, o tem, kako je nagel razvoj glasbene industrije deloval proti izdaji Chinese Democracy in da je turneja GNR "mogoča", da pa živ ne bo nikdar več nastopil s Slashem: "Kar je jasno, je, da bo eden od naju prej umrl, preden bo prišlo do ponovne združitve, in kakor koli žalostno, grdo ali nesrečno se to zdi, tako pač je. Te odločitve so bile sprejete že pred veliko časa. Nekdo jih je neprestano ponavljal leto za letom. Kar je bilo, je pač bilo. Da pa se žalitve ponavljajo dan za dnem, leto za letom, že več kot desetletje, je nočna mora. Vsak, ki postavlja svojo lastno osebno zabavo pred vse drugo, je ogaben."

Dramatičnosti Axlu pač nikoli ni manjkalo.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Včasih sem bil veliko na internetu, a sem se naveličal brati vse svinjarije o sebi. Internet je en sam ogromen koš za smeti.

Rad imam zasebnost; ne potrebuješ vedno vseh okoli sebe - tudi, ko te imajo radi.

Življenje je usrano, a na lep način.