Del Tora danes skupaj s Seanom Pennom, Robertom Downeyjem jr. in Edwardom Nortonom uvrščajo med največje igralce te generacije. Foto: EPA
Del Tora danes skupaj s Seanom Pennom, Robertom Downeyjem jr. in Edwardom Nortonom uvrščajo med največje igralce te generacije. Foto: EPA

Rad rastem. Kar se mene tiče, nisem prišel še nikamor.

Rad jemljem stvari zelo počasi. Ko začenjaš postajati zvezdnik, je lahko verjeti, da si Superman. To te lahko prevara, zato jaz raje ne posvečam veliko pozornosti slavi. Ne obešam svojih fotografij po stenah. Ne da bi se zavedal, lahko vstopiš v začaran krog in misliš, da si zares superjunak. To je trenutek, ko si nakoplješ resnične težave.

James Bond
21-letni Benicio (levo) v vlogi Bondovega zlikovca v polomiji Dovoljenje za ubijanje.
Osumljenih pet
V filmu Osumljenih pet je bil del Toro (v sredini) poleg Kevina Spaceyja (desno) najbolj nepozaben lik.
V Preprodajalcih se je kot obmejni mehiški policist boril proti korupciji in mamilarskim carjem.
Leta 2001 z oskarjem za najboljšo moško vlogo v Preprodajalcih. Zlati kipec mu je izročila Angelina Jolie. Foto: EPA
Z oskarjem so prišle tudi naslovnice. Foto: EPA
Z Johnnyjem Deppom v surrealističnem filmu Strah in groza v Las Vegasu. Foto: EPA
Podobnost s Chejem je več kot očitna. Foto: EPA
Igralec je pravkar posnel film Wolfman, v katerem igra volkodlaka, govori pa se, da naj bi skupaj z Danielom Dayem Lewisom zaigral tudi v naslednjem filmu Martina Scorseseja. Foto: EPA

Igralec, katerega prepoznavni znak je nedvomno nezgrešljivo momljanje (in preostali elementi, ki so značilni za prave metodne igralce), je bil z 21 leti najmlajši Bondov zlobnež, pri 28 letih so ga kritiki opazili v filmu Osumljenih pet, pri 34 letih pa je postal tretji Portoričan z oskarjem.
Letos je Che Guevara. In iskreno povedano, ko boste enkrat videli karizmatičnega Benicia kot Cheja, vam ne le ne bo pustil nobenega dvoma, da je bil prav on edina prava izbira za to vlogo, ampak boste prepričani, da gledate pravega Cheja.
Surfin' USA
Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez se je rodil in odrastel v špansko-italijanski katoliški družini odvetnikov v Portoriku. Mama mu je umrla, ko je bil star 9 let, in štiri leta pozneje je oče svoja sina poslal v ZDA, kjer je Benicio obiskoval gimnazijo v Pennsylvanii, nato pa odšel na študij poslovanja na kalifornijsko univerzo. Diplome ni dočakal, saj ga je premamil igralski poklic, zato je začel obiskovati tečaje igre v Los Angelesu in New Yorku.
"Smešno, a ko sem prišel v Kalifornijo, me je bolj zanimalo srfanje in pohajanje od ene plaže do druge. Nisem načrtoval velike kariere. Zdaj, ko to kariero imam in vidim, da se mi je obrestovala, se še vedno počutim, kot da srfam, le na drugačni ravni. Počutim se zelo svobodnega in to je vse, kar sem kdaj hotel od življenja," se danes spominja igralec.
Osumljenih pet in prodor med največje
Konec 80. let je začel počasi prodirati z manjšimi televizijskimi vlogami – klišejsko so bile to večinoma vloge kriminalcev in prekupčevalcev z mamili. Pri 21 letih mu je uspel preboj na velika platna z vlogo zlobneža v Bondovem filmu Dovoljenje za ubijanje – do danes ostaja del Toro najmlajši Bondov zlikovec. Film ni imel kakšnega večjega uspeha, a vseeno so sledile vloge v filmih Indian Runner, China Moon, Money for Nothing, Fearless in Swimming with Sharks.
Naravnost med najobetavnejše zvezde in ljubljence ženskega spola pa ga je izstrelil film Osumljenih pet (1995), v katerem je del Toro igral momljajočega in duhovitega Freda Fensterja. Vloga se je zdela pisana naravnost zanj. Takega mnenja so bili tudi kritiki, ki so mu podelili nagrado Independent Spirit. "Osumljenih pet vidim kot obdobje, v katerem sem bil 'odkrit'. Potreboval sem šest, sedem let, da sem prišel do te točke. In ni bilo lahko. Boriš se proti ljudem, ki dvomijo o tebi in o tvoji izbiri kariere. Veliko je pomislekov – in moraš ostati osredotočen na tisto, kar hočeš. Igralstvo je kot bejzbol – igra porazov. Avt, avt, avt, neprestano avt. Imeti moraš zelo debelo kožo – tvoji lasje so pretemni, preveč si grd za vlogo, tvoja avdicija ni bila dobra," razmišlja del Toro.
Po sledeh novinarja Gonza
Benicio se je zdaj uveljavil kot karakterni igralec. S to etiketo so prišle še boljše vloge (Pogreb, Basquiat) in še več pohval. Ovinek v bolj komercialno smer je naredil z vlogama v Oboževalcu, kjer je ob boku Roberta De Nira igral karizmatičnega bejzbolskega zvezdnika, in v Odvečni prtljagi (1997), kjer je igral ugrabitelja (in, posledično, ljubimca) Alicie Silverstone. Za vlogo ga je izbrala sama Silverstonova.
Popotovanje v "mainstream" je bilo kratko, saj je Benicio že prihodnje leto zaigral v Strahu in grozi v Las Vegasu, odštekani filmski priredbi Terryja Gilliama, odštekane in kultne knjige Hunterja S. Thompsona. Za vlogo Dr. Gonza se je zredil 18 kilogramov in princip metodnega igranja uveljavil do te mere, da se je celo žgal s cigaretami za neki prizor in bil tako popoln partner prav tako ekscentričnega Johnnyja Deppa. A kritiki ga tokrat niso najtopleje sprejeli, njegovo psihotično, noro predstavo pa so mnogi videli kot potrditev govoric in splošne predstave o čudaku, ki so jo ljudje do neke mere vedno imeli o del Toru.

Zanimivosti:
- Eden izmed petih oskarjevcev (Sophia Loren, Robert De Niro, Roberto Benigni in Marion Cotillard), ki so igrali lik pretežno v tujem jeziku.
- Njegov sosed v Los Angelesu je Rade Šerbedžija.
- Njegova velika strast je oljno slikarstvo.
- Leta 1987 imel manjšo vlogo v Madonninem spotu La Isla Bonita.


Prvi oskar
Po dvoletnem odmoru se je igralec vrnil v velikem slogu – v Prekupčevalcih (Traffic, 2000)Stevena Soderbergha, večplastnem kolažu severnoameriških mamilarskih vojn, je v izvrstni igralski zasedbi izstopal prav on, in sicer z vlogo mehiškega obmejnega policista, ki se trudi ostati pošten sredi korupcije in ilegalnega trgovanja. Večina del Torovega teksta je bila v španščini, a tudi to ni odvrnilo Akademije, da mu ne bi podelila oskarja za najboljšo stransko vlogo.
To je bilo četrtič v zgodovini, da je oskar šel vlogi, govorjeni pretežno v tujem jeziku. Zlati kipec pa je bil le jagoda na torti v sezoni podeljevanja nagrad, ki so vsa minila v znamenju Benicia del Tora. Film je bil popoln uspeh, Benicio pa najbolj vroče "blago" v Hollywoodu.
Več kot le lep obraz
Tistega leta smo ga videli še v dveh odličnih filmih – v Snatchu (Pljuni in jo stisni) Guya Ritchija in v Zaobljubi Beniciovega dobrega prijatelja Seana Penna. Drugo nominacijo za oskarja in nagrado občinstva na Beneškem filmskem festivalu mu je leta 2003 prinesla tesnobna in intenzivna drama 21 gramov. Del Toro bi s svojim videzom, ki ga mnogi primerjajo z videzom Jamesa Deana in Marlona Branda, brez težav lahko podlegel komerciali.
"Latino Brad Pitt", ki so ga pri reviji People že večkrat uvrstili tudi na svoj seznam 50 najlepših ljudi, pa ostaja načelen in zvest sam sebi – tudi zato je danes eden najbolj spoštovanih igralcev med svojimi kolegi. Njegove zadnje vloge le še potrjujejo, da je za del Tora pomembnejša večplastnost lika kot potencialne kinouspešnice. Svoje načelo razlaga: "Sem nekdo, ki ostaja zvest svojim sanjam. Tako sem gledal tudi na igranje, čeprav sem vedel, da bo sprva težko. Nisem mislil na denar, vedno sem živel preprosto. Potrebujem le svoje knjige in bom preživel."
Che: Življenjski projekt
Ob Halle Berry je lani zaigral v drami Things We Lost in the Fire, na festivalu v Cannesu pa pobral nagrado za najboljšega igralca v dolgo in težko pričakovanem Cheju. Gre za vesten in natančen portret Che Guevare, ki ga je Steven Soderbergh z zasedbo sestavljal vrsto let. Rezultat je dobre štiri ure dolg ep, ki ga je moral režiser nazadnje razrezati na dva dela: prvi nosi naslov The Argentine, drugi pa Guerrilla.
Žal je vztrajanje pri dolžini nazadnje popolnoma ubilo film, del Toro pa je kljub veliki hvali za svojo vlogo ostal brez več kot zaslužene oskarjevske nominacije. "Tega, da v tem hipu ni nobenih kron na glavah Soderbergha in Benicia, ne razumem. Che je tako osupljiv film in Benicio je prekleto dober v njem. In dejstvo, da njegovega imena ni poleg naših med oskarjevskimi nominiranci, se mi zdi nepojemljivo," se je kolegu nedavo priklonil tudi Sean Penn, letos nominiran za vlogo v filmu Milk.
Ženskar, ki tega ne obeša na veliki zvon?
A slava in nagrade za danes 42-letnega del Tora pač niso nikdar imele velikega pomena. Tudi to ga loči od mnogih njegovih vrstnikov. Ker ni tipičen zvezdnik in ker noče igrati tipičnih vlog, tudi o njegovem zasebnem življenju ni znano veliko. V 90. letih je hodil s francosko igralko Chiaro Mastroianni, hčerko Marcella Mastroiannija in Catherine Denevue, in z italijansko igralko Valerio Golino, s katero je zaigral v treh filmih.
Govorilo se je, da je nekoč preživel strastno noč s Scarlett Johansson, pripisujejo pa mu tudi razmerja z igralskimi lepotičkami od Sare Foster, Claire Forlani, Monet Mazur, Alicie Silverstone do Lindsay Lohan. A ne pričakujte, da bo "latino Brad Pitt" rumeni tisk kdaj počastil s komentiranjem svojih posteljnih aktivnosti. To ni njegov slog.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Rad rastem. Kar se mene tiče, nisem prišel še nikamor.

Rad jemljem stvari zelo počasi. Ko začenjaš postajati zvezdnik, je lahko verjeti, da si Superman. To te lahko prevara, zato jaz raje ne posvečam veliko pozornosti slavi. Ne obešam svojih fotografij po stenah. Ne da bi se zavedal, lahko vstopiš v začaran krog in misliš, da si zares superjunak. To je trenutek, ko si nakoplješ resnične težave.