Rodila se je 2. decembra 1981. Foto: EPA
Rodila se je 2. decembra 1981. Foto: EPA
Britney slovi po spektakularnih (plesnih) nastopih v živo. Foto: EPA
Gigant brezalkoholnih pijač je Britney plačal gigantsko vsoto denarja.
Britney z Justinom Timberlakom
Zakaj sta se v resnici razšla?
Britney in Madonna
Poljub, ki je pretresel svet. Foto: EPA
Britney s soprogom Kevinom Federlinom
14. septembra se jima je rodil sin Sean Preston. Foto: Reuters

Njeno kariero sestavljajo prodajni rekordi glasbenih plošč, milijonske oglaševalske pogodbe, igralski poskusi in nastop v resničnostni oddaji. Kljub razvpitostim, ki obkrožajo seksualno naravo njene glasbe in njenega videza, ostaja ena najpriljubljenejših glasbenih izvajalk po vsem svetu.

Od »mišketirke« do svetovne glasbene senzacije
Britney Jean Spears se je rodila 2. decembra pred 24 leti na podeželskem jugu ZDA staršema gradbeniku Jamieju in osnovnošolski učiteljici Lynne. Že kot majhna deklica je Britney hodila v plesno šolo in bila odlična gimnastičarka. A rada je predvsem pela, največkrat v cerkvenem zboru.

Že pri osmih letih je poskusila srečo na avdiciji za otroško oddajo na Disneyjevem televizijskem kanalu Mickey Mouse Club, a so jo zavrnili, ker je bila premlada. Dobila pa je vlogo v muzikalu Ruthless in v glavni vlogi dve leti zabavala newyorško občinstvo. Pri enajstih je šla Britney spet na avdicijo za Mickey Mouse Club in takrat ji je uspelo. Postala je »mišketirka« kot mnogi drugi mladi zvezdniki današnjega časa, tudi njen kasnejši spremljevalec Justin Timberlake.

Pravi uspeh pa je prišel šele na koncu devetdesetih let, ko je podpisala pogodbo z založbo Jive Records. V začetku leta 1999 je 17-letna Britney izdala album Baby One More Time in postala mednarodna glasbena zvezdnica. Uspelo ji je predvsem zaradi naslovne pesmi, ki jo je spremljal videospot, v katerem je Britney nastopila kot seksi šolarka v uniformi. Album se je prodal v 13 milijonih primerkov in postal najbolje prodajani album najstniškega izvajalca vseh časov, njen naslednji album iz leta 2000 Oops!...I Did It Again pa so prodali v devetih milijonih primerkov.

Prvi škandali seksi najstniške zvezdnice
Velik škandal se je zgodil aprila leta 1999, ko se je Britney pojavila na naslovnici revije Rolling Stone v seksi položaju, kar ni bilo všeč konservativnemu delu ameriške družbe. Očitne seksualne aluzije na Lolito in govorice o plastični operaciji oprsja pa niso ustavile naraščajoče priljubljenosti najstniške zvezdnice. Spearsova je sicer dolgo trdila, da namerava do sklenitve zakonske zveze ostati devica, a je sčasoma nehala dajati takšne izjave.

Po dveh ameriških turnejah je Spearsova leta 2000 izdala drugi album Oops!...I Did It Again, ki je takoj zasedel vrhove svetovnih lestvic in postal najhitreje prodajan album ženske izvajalke vseh časov, pa tudi kritiki so bili do popizdelka presenetljivo prizanesljivi. Prišel je čas za prvo svetovno turnejo; največ razburjenja je povzročila z nastopom na podelitvi MTV-jevih glasbenih nagrad, ko si je komaj 18-letna s telesa strgala črn kostim in se občinstvu pokazala v delno prozornem, tesno prilegajočem se kostumu, okrašenem s kristalčki. Značilnost
Spearsove je, da med nastopi kaže popek in poje na playback.

Britney Spears – blagovna znamka
Na začetku leta 2001 je podpisala osem milijonov dolarjev vredno pogodbo z gigantom brezalkoholnih pijač Pepsi, prvi oglas z mlado zvezdnico v glavni vlogi pa so predvajali med podelitvijo oskarjev istega leta. Septembra 2001 je Britney spet nastopila na MTV-jevih glasbenih nagradah in vnovič poskrbela za škandal – med novo pesmijo I'm a Slave 4 U je plesala na odru, ki je spominjal na džunglo, s pravo kačo. Nastop je izzval kritike s strani organizacij za zaščito živali in vzbudil pozornost medijev.

Kmalu po nastopu je prišla v trgovine tudi mala plošča z omenjeno pesmijo in videospot, ki je še okrepil Britneyjino seksualno podobo; močno prepotena je v njem sugestivno poplesavala in vzdihovala. Oglaševalska kampanja za novi album je vključevala tudi fotoreportaže v znanih revijah z razgaljeno in sploh seksi Britney.

Novembra 2001 je Britney Spears izdala svoj tretji album z naslovom Britney, pri katerem je prvič kot avtorica sodelovala tudi sama. Album je spet zasedel vrhove lestvic in Spearsova je tako postala prva ženska v zgodovini glasbene industrije, ki ji je uspelo izdati tri albume zapored, ki so se uvrstili na prvo mesto ameriških lestvic. Odpravila se je na drugo svetovno turnejo s spektakularnimi nastopi, ki je bila razprodana po vsem svetu.

Neuspeh na filmskih platnih in konec romance z Justinom
Leta 2002 se je Britney osredotočla na filmsko kariero in odigrala glavno vlogo v filmu Več kot dekle. Film ni dosegel komercialnega uspeha, kritiki pa so pevko dobesedno raztrgali. V tem času se je končalo tudi njeno medijsko razvpito razmerje s pevcem skupine N'Sync Justinom Timberlakom. Tabloidi so analizirali vsako podrobnost njune ljubezenske zveze, krivdo za njen razpad pa pripisovali Spearsovi, ki naj bi Justina prevarala.

A Britneyjinih porazov s tem še ni bilo konec. Istega leta je v New Yorku odprla restavracijo NYLA, ki ni zaživela in so jo manj kot po enem letu zaprli. Zvezdnica je za nekaj časa poniknila iz medijev in že se je začelo govoriti o koncu njene kariere. Avgusta leta 2003 pa se je zgodilo nekaj, kar je vsekakor zaznamovalo zgodovino popularne glasbe.

Zgodovinski poljub z Madonno
Avgusta je Britney spet nastopila na MTV-jevih nagradah skupaj s svojim idolom in verjetno največjo popzvezdnico vseh časov Madonno, popvrstnico Christino Aguilero in raperko Missy Elliott. Spearsova in Aguilera sta zapeli Madonnino uspešnico iz 80. let Like a Virgin, sugestivno plesali, potem pa se je vsaka od njiju poljubila z Madonno. Med poljubom Madonne in Britney se je kamera osredotočila na Britneyjinega nekdanjega fanta Justina Timberlaka, ki je osuplo spremljal dogajanje na odru. Poljub med kraljico in princeso popa, kot so mediji poimenovali Spearsovo, je sprožil pravi medijski škandal in o njem se je govorilo še mesece.

Dogodek gotovo ni škodil promociji Britneyjinega albuma In the Zone, ki je izšel kmalu zatem. Spearsova je dobila tudi svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Album je seveda spet zasedel vrh lestvic, Britney pa je za pesem Toxic dobila svojega prvega grammyja, in sicer za najboljšo plesno izvajalko.

Dve poroki in rojstvo sina Seana Prestona
3. januarja 2004 je Britney poskrbela za nov škandal. V Las Vegasu se je poročila z najstniškim prijateljem Jasonom Allenom Alexandrom. 55 ur trajajoči zakon se je končal z razveljavitvijo. Marca se je nato podala na svojo četrto svetovno turnejo.

Junija je zaradi poškodbe odpovedala preostale datume na turneji in oznanila svojo zaroko s 26-letnim plesalcem Kevinom Federlinom, ki je bil pred tem že poročen z igralko Shar Jackson, s katero ima dva otroka. 18. septembra sta se Britney in Kevin poročila v Kaliforniji. Konec leta je Britney povedala, da bo svojo kariero za nekaj časa postavila v ozadje zaradi načrtovanja družine.

Čeprav se je umaknila iz javnosti, pa gre »industrija Britney Spears«, kot so jo poimenovali poznavalci, naprej. Septembra leta 2004 je tako na tržišče prišel parfum Curious iz hiše Elizabeth Arden s pevkinim podpisom. Za sodelovanje naj bi Britney plačali 12 milijonov dolarjev, parfum pa je postal eden največjih uspehov omenjene kozmetične hiše in kozmetične industrije nasploh, tako da ne preseneča, da je od septembra letos na voljo nov parfum z imenom Fantasy.

9. novembra 2004 je Britney izdala prvo zbirko hitov z naslovom Greatest Hits: My Prerogative. To je bil njen prvi album, ki ni zavzel prvega mesta na lestvicah.

Maja 2005 so začeli predvajati tudi resničnostno oddajo Chaotic z BritneySpears in Kevinom Federlinom v petih epizodah, v katerem so prikazovali predvsem njune domače posnetke od začetka njune romance do poroke. Oddaja ni požela večjega uspeha, pa tudi kritiki niso bili prizanesljivi.

14. septembra 2005 je Britney Spears v Santa Monici s carskim rezom rodila sina Seana Prestona Federlina.