Charlize je ljubljenka fotografov. Foto: EPA
Charlize je ljubljenka fotografov. Foto: EPA

Če bodo kdaj posneli film o mojem življenju, bo glavna igralka potrebovala predvsem veliko tub barve za lase in visoke pete.

Obožujem, ko imam na sebi pižamo. Mehko, udobno, toplo flanelasto pižamo.

Zelo sem ponosna, da sem Južnoafričanka in svojih korenin nikoli ne skrivam. Za svojo državo in rojake bom storila vse, kar je v moji moči, saj čutim, da je to moja dolžnost in ne obveza. Ni treba dobiti oskarja, da bi naredil kaj dobrega za Južnoafriško republiko, zato mora vsak prispevati svoj košček.

Zavedam se, da imam izjemno srečo, ker imam tako telo. Obožujem ga!

Rekel mi je, da ne verjame, da bo po smrti prišel v nebesa. Takrat sem pomislila: Če ti ne boš prišel v nebesa, v kakšni godlji sem potem šele jaz?

O pogovoru z Nelsonom Mandelo.

Ne bi rada zvenela kot feministka, a resnica je, da smo ženske zavladale svetu in da le me lahko dodamo vsaki stvari tisto pikico na i.

Charlize Theron
Se jo še spomnete s temnimi lasmi? Foto: EPA
Charlize Theron
Za izbor oblek jo modni kritiki večinoma hvalijo. Foto: Reuters
Charlize Theron
Charlize Theron
... oskarja pa je prišla iskat prava lepotica. Foto: EPA
Charlize Theron
Po podeltivi oskarjev je obiskala rodno Južnoafriško rebubliko. Ustavila se je tudi v tamkajšnji sirotišnici. Foto: EPA
Nelson Mandela in Charlize Theron
Ob Mandeli so Charlize oblile solze. Foto: EPA
Charlize Theron, Stuart Townsend
Stuart in Charlize sta skupaj že nekaj let. Foto: EPA
Charlize Theron
Pogled, ki vzame sapo. Foto: EPA

Da, ta svetlolasa in občudovana igralka se je rodila 7. avgusta leta 1975 v mestu Benoni v Južnoafriški republiki. Njen oče Charles, lastnik gradbenega podjetja, je imel francoske korenine, mati Gerda pa nemške.

Charlizin materni jezik je tako afrikanščina, čeprav tekoče govori tudi angleško – v vseh filmih in intervjujih govori celo tako tipično ameriško angleščino, da je nemogoče ugotoviti, da ni prava Američanka.

O naglasih je nekoč dejala: »Ko sem prišla v ZDA, mi je bilo zelo težko, ker sem uporabljala tri različne angleške naglase: južnoafriškega, poleg tega sem se trudila z oponašanjem ameriškega in tistega, ki so ga zahtevali na avdicijah. Nato sem se odločila, da si bom vso zadevo poenostavila in bom vedno govorila enako. Zdaj uporabljam ameriško angleščino, a pri tem nisem zatajila svoje kulture.« Pohvali pa se lahko, da bi se znala sporazumeti tudi v jeziku xhosa.

Njen priimek Theron je francoskega izvora in se v afrikanščini izgovori Tron, čeprav je Charlize dejala, da je njej najljubša izgovorjava Thrown. V ZDA jo kljub temu največkrat naslavljajo kot Charlize Théron.

Tragedija že v mladosti
Mala Charlize je kot edinka odraščala na farmi v bližini Johannesburga. Pri 15 letih se je pred njenimi očmi zgodila družinska tragedija: mati je namreč v samoobrambi ustrelila moža in Charlizinega očeta, ki je bil zelo nasilen in velik odvisnik od alkohola. Oče je umrl, a materi se ni bilo treba zagovarjati pred sodiščem. Charlize je še danes zelo navezana na mamo: »Vedno sem bila mamina punčka in vse življenje se počutim kot njen zaščitnik,« je dejala. Na farmi je živela brez televizije in skoraj brez stika s svetom, zato si je medtem, ko je skrbela za živali, velikokrat predstavljala, da kot baletka pleše pred množico ljudi. Balet jo je začel tako zanimati, da ga je začela resno vaditi.

Lepota ji ni prav nič škodila ...
Leto dni kasneje se je takrat 16-letnica udeležila nekega majhnega lepotnega tekmovanja, na katerem je zmagala, nagrada pa je bila enoletna pogodba z modno agencijo v prestolnici mode Milanu. Odpotovala je v Evropo, nato pa je delo dobila še v New Yorku. Čeprav ji je pogodba medtem že potekla, se je odločila, da bo srečo preizkusila v obljubljeni deželi. A ni želela biti več manekenka. Balet je bil vseeno njena prva ljubezen, zato se je vpisala na Joffrey Ballet School. Bila je uspešna, a poškodba kolena, ki jo je staknila pri 18 letih, jo je prisilila, da se je morala od nastopov v velikih baletnih predstavah posloviti.

Pa pojdimo srečo izzivat v Los Angeles!
Manekenstvo je pustila za seboj, prav tako ples. Bila je brez službe in uničena zaradi konca plesnih sanj. Kaj zdaj? Ob strani ji je stala le mati, ki ji je predlagala, naj kupi letalsko karto do Los Angelesa. Ubogala jo je.

Kot pri večini danes uspešnih igralk ji je do uspeha pomagalo veliko naključje in to, da so jo ob pravem času opazili pravi ljudje. Ko se je nekega dne na ves glas v banki prepirala z uslužbencem, ki ni želel unovčiti njenega čeka, jo je namreč opazil lovec na talente in jo povabil k snemanju filma. John Crosby, ki je odkril tudi igralko Rene Russo, ji je tako prvi predlagal, naj poskusi kot igralka. Charlize, brez načrtov in službe, je priložnost pograbila z obema rokama. Denarja ni imela niti toliko, da bi si lahko privoščila učitelja, ki bi se ji pomagal znebiti južnoafriškega naglasa, zato se je ameriško angleščino učila ob prepevanju ameriških skladb in gledanju ameriških pogovornih oddaj.

Po osmih mesecih življenja v Kaliforniji je Charlize tako prvič stala pred filmsko kamero - dobila je vlogo, ki pa ni imela niti vrstice besedila. A kljub temu ji bo film Children of the Corn III za vedno ostal v spominu.

Pazite se hudičeve odvetnice!
Škoda za vse njene oboževalce, a sreča za njeno vzpenjajočo kariero je bila, da ni dobila vloge glavne striptizete v filmu Slačipunce (Showgirls), ki je bil prava katastrofa. Leto 1996 pa je bil čas za njeno prvo pravo filmsko vlogo v filmu 2 Days in The Valley, v katerem je večini najbolj ostala v spominu po divjem pretepu s Teri Hatcher, danes slavno kot zmedeno Susan v nadaljevanki Razočarane gospodinje. Sledil je film Vse, kar si želiš (That Thing You Do!), ki ga je režiral Tom Hanks, zato se Charlize v intervjujih pogosto spomni nanj. Ob Keanu Reevesu in Alu Pacinu pa je imela tudi stransko vlogo v srhljivki Hudičev odvetnik.

Vloge si kar sledijo
1,77 metra visoka svetlolasa lepotica je postajala vse bolj priznana igralka. V filmu Woodyja Allena Celebrity je upodobila supermodel, pojavila se je tudi v Disneyjevem filmu Mighty Joe Young. Leta 1999 je bilo še bolj uspešno – ob šarmantnem Johnnyju Deppu je sodelovala v filmu Astronavtova žena, nato pa je imela tudi stransko vlogo v filmu Hišni red (The Cider House Rules), ki je bil celo nagrajen z oskarjem.

Maja istega leta so se v najbolj priljubljeni reviji za moške, v Playboyu, pojavile gole fotografije Charlize, ki jih je posnela na začetku svoje manekenske poti. Ker je vztrajala, da ji je fotograf Guido Argentini obljubil, da jih je posnel »le za zasebno rabo«, ga je tožila.
Igra ob boku Bena, Matta, Willa, Keana ...

V letu 2000 so si sledili filmu Rop stoletja (Reindeer Games), kjer je združila moči z Benom Affleckom, The Yards, Možje časti (Men of Honor) in Legenda o Baggerju Vanceu, kjer je bila lepši del ekipe, ki je vključevala Matta Damona in Willa Smitha. Ob Keanu Reevesu jo je bilo mogoče videti v pocukranem Sladkem novembru – zaradi te vloge je celo zavrnila glavno žensko vlogo v megauspešnici Pearl Harbour. Odlična izbira pa je bil dobro sprejet film Italijanska misija (The Italian Job), v katerem je pokazala tudi svoje šoferske spretnosti.

Je ta »pošast« zares Charlize?
Ko so gledalci filma Pošast zapuščali kinodvorane, niso mogli verjeti, da je bila ženska, ki je nastopala v glavni vlogi, zares prelestna Charlize Theron. Filmski svet je bil namreč navajen na igralko manekenskih mer, z zapeljivimi zelenimi očmi, gladko kožo in s svetlimi lasmi. Zato so imeli maskerji pri filmu Pošast pred vsako posneto sceno nekaj ur dela, da so iz laboda naredili črnega račka. Charlize je pridobila več kot 15 kilogramov, maskerji so morali postarati njeno kožo, ji uničiti lase in porumeneti zobe. A s takšno podobo je na plan prišla Charlizina res ogromna nadarjenost in znanje o filmski igri.

Pa saj zna resnično tudi igrati!
Ljudje so bili nad filmom, v katerem se je prelevila v Aileen Wournos, prvo serijsko morilko v ZDA, hkrati pretreseni in navdušeni, kritiki so jo – prvič morda povsem odkrito – hvalili vse povprek. S Pošastjo se je dokončno znebila oznake, da je še ena v množici zgolj lepih deklet, ki se sem in tja pojavijo tudi v filmu, v katerem navdušuje le s svojo zunanjo podobo. Ne, to za Charlize brez dvoma ne velja več. Filmski svet je takrat, leta 2003, postal enoten v oceni, da je Južnoafričanka ena najbolj nadarjenih mladih igralk. Seveda, tudi lepih, a predvsem nadarjenih.

Nepozabna vloga, ki jo je ponesla v A-ligo hollywoodskih igralk in katero je filmski kritik Roger Ebert označil kot »eno najboljših iger v zgodovini kinematografije«, ji je prinesla tudi oskarja za glavno žensko vlogo (kot prvi južnoafriški igralki) in na kupe drugih nagrad, med drugim tudi zlati globus in nagrado SAG, ki si jo podeljujejo igralci med seboj. Dejstvo: Charlize so s filmom Pošast začeli jemati zelo resno.

Vrnitev na rodna tla
Charlize na vrhuncu slave, ko je bila najbolj vroče ime v Hollywoodu, ni pozabila na svoje korenine. Kot novopečena oskarjevka se je odpravila v domačo Južnoafriško republiko, kjer so jo ljudje navdušeno sprejeli in v njeno čast priredili veliko slavje. Srečala se je tudi z nekdanjim predsednikom države, legendarnim Nelsonom Mandelo. Ko jo je Mandela, ikona boja proti rasizmu, objel in se ji zahvalil, ker je državo, navajeno slabih novic, postavila na svetovni zemljevid zaradi tako izvrstnega dosežka, so jo oblile solze.

Z oskarjem v žepu gremo naprej ...
Charlize si ni dopustila, da uživa v slavi, ampak se je spet zakopala v delo. Leta 2004 je s Penelope Cruz in zdajšnjim partnerjem, Ircem Stuartom Townsendom, posnela romantično dramo Heads In the Clouds, nato pa še film The Life and Death of Peter Sellers. Lani je posnela tudi znanstvenofantastično akcijo Æon Flux, v kateri je upodobila skrivnostno morilko Æon Flux, in dramo North Country, za katero je bila spet nominirana za oskarja za glavno žensko vlogo. Kipca tokrat ni dobila, a kot rudarka Josey Aimes, ki je dobila prvo tožbo proti spolnemu nadlegovanju v ZDA, je spet pustila izvrsten vtis.

Ljubljenka Christiana Diorja
Seveda, Charlize je v prvi vrsti igralka, ki pa se lahko pohvali tudi z osupljivo lepoto. Zaradi tega jo imajo rada tudi modna podjetja. Tako je leta 2004 nasledila estonski model Tiiu Kuik v oglasih za dišavo Christiana Diorja J'Adore. Nastopila pa je tudi v kampanji proti nošenju krzna, saj je dejavna članica organizacije PETA.

Lepa je, tako lepa ...
Septembra leta 2005 je Charlize na Pločniku slavnih dobila svojo zvezdo. Že nekaj let zapored pa si brez njenega imena ni mogoče predstavljati nobenega seznama najlepših žensk sveta. Charlize je vedno nekje pri vrhu. Veliko k temu pripomore tudi njena ženstvena milina, zrelo obnašanje in eleganca, ki povzročijo, da je vedno in povsod videti kot princesa, a hkrati ne deluje snobovsko in razvajeno.

Stuart ima res srečo
Charlize paparacev nikoli ni razveseljevala s hitrim menjavanjem ljubimcev, z zabavanjem v diskotekah ali drugimi škandalčki. Odkar je slavna, je zamenjala le dva partnerja. Prvi je bil pevec skupine Third Eye Blind Stephan Jenkins, s katerim sta bila skupaj med januarjem 1998 in julijem 2001. Zapustil jo je, ko ni več zdržal njenega prigovarjanja, naj se poročita. Charlize je kmalu našla novo ljubezen, irskega igralca Stuarta Townsenda. Ker sta za hollywoodske razmere skupaj že dolgo, ju novinarji neprestano sprašujejo, kdaj se bosta poročila. Na to vprašanje sta večkrat odgovorila: takrat, ko se bodo lahko poročali tudi istospolni partnerji. In to je ...?

Če bodo kdaj posneli film o mojem življenju, bo glavna igralka potrebovala predvsem veliko tub barve za lase in visoke pete.

Obožujem, ko imam na sebi pižamo. Mehko, udobno, toplo flanelasto pižamo.

Zelo sem ponosna, da sem Južnoafričanka in svojih korenin nikoli ne skrivam. Za svojo državo in rojake bom storila vse, kar je v moji moči, saj čutim, da je to moja dolžnost in ne obveza. Ni treba dobiti oskarja, da bi naredil kaj dobrega za Južnoafriško republiko, zato mora vsak prispevati svoj košček.

Zavedam se, da imam izjemno srečo, ker imam tako telo. Obožujem ga!

Rekel mi je, da ne verjame, da bo po smrti prišel v nebesa. Takrat sem pomislila: Če ti ne boš prišel v nebesa, v kakšni godlji sem potem šele jaz?

O pogovoru z Nelsonom Mandelo.

Ne bi rada zvenela kot feministka, a resnica je, da smo ženske zavladale svetu in da le me lahko dodamo vsaki stvari tisto pikico na i.