Eden izmed najbolj razpoznavnih znakov je njegova brada. Foto:
Eden izmed najbolj razpoznavnih znakov je njegova brada. Foto:
Chuck Norris
Chuck Norris veliko denarja nameni dobrodelnim organizacijam, najbolj si prizadeva za zmanjšanje mamil in nasilja v šolah. Foto: EPA
Steve McQueen
Borilnih veščin je učil tudi igralca Steva McQueena in Priscillo Presley.
Chuck Norris
Chucku sta se v zakonu z drugo ženo rodila dvojčka, deček in deklica. Foto: EPA
Chuck Norris
Večkrat je karate treniral z Bruceem Leejem, ki je tudi eden izmed ljudi, ki jih Chuck najbolj spoštuje. Foto: EPA
Chuck Norris
V predsedniški kampanji Norris podpira Mika Huckabeeja, saj je za McCaina izjavil, da se mu zdi prestar za tako pomembno funkcijo, kot je vodenje države. Foto: EPA

Carlos Ray Norris, ki ga večina bolje pozna pod imenom Chuck Norris, se je rodil 10. 3. 1940 v Oklahomi, v njem pa se pretaka indijanska in irska kri.

Steve McQueen ga spodbuja pri igralski karieri
Po končani srednji šoli je odšel v vojsko, v kateri se je seznanil z borilnimi veščinami in se nad njimi navdušil. Ko je prišel domov, je začel poučevati karate, kmalu pa je postal lastnik številnih šol, kjer je mlade učil borilnih veščin. Eden izmed njegovih učencev je bil tudi sin igralca Steva McQueena, pozneje je učil tudi njega, on pa ga je navdušil, da je začel razmišljati o igralski karieri. Profesionalno se je s karatejem začel ukvarjati leta 1964, svoj prvi boj je izgubil, a je že čez dve leti postal skoraj nepremagljiv. Leta 1968 je postal svetovni prvak v karateju, premagal ga ni nihče, in sicer vse do leta 1974, ko se je upokojil.

Preden je zaslovel s televizijsko serijo Teksaški mož postave, je nastopil v številnih filmih, najbolj znana sta The Delta Force 1 in 2 ter Firewalker. Tako kot v seriji je tudi na filmskih platnih upodabljal heroje, ki se proti negativcem bojujejo s pomočjo pesti. Da Chuck ni bil nikoli negativec, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Pet otrok, šest vnukov
Pri 18 letih se je Chuck poročil z Diane Holechek, poročena sta bila več kot 30 let, v zakonu pa so sta se jima rodila dva sinova, Mike in Eric. Chuck ima tudi nezakonsko hčer Dino, ki se je rodila 1964. Leta 1998 se je Chuck znova podal v zakonsko življenje, poročil se je z nekdanjo manekenko Geno O’Kelley, ki je 28 let mlajša od njega. Leta 2001 sta se jima rodila dvojčka. Norris je bil vedno družinski oče, zato tudi ne želi živeti v Los Anglesu, ampak svoje proste trenutke raje preživlja z družino na ranču v Teksasu, saj meni, da je tam primernejše okolje za vzgajanje otrok. Chuck ima poleg petih otrok še šest vnukov.

Chuck kot medmrežni fenomen
Nekaj "resnic" o Chuck Norrisu:

1. Ko Chuck Norris dela sklece, se ne dviguje, ampak potiska zemljo navzdol.
2. Chuck Norris je edini preštel do neskončno. Dvakrat.
3. Chuck Norris te lahko ubije s katerim koli delom svojega telesa v eni sekundi. Če je dobre volje, ti celo dovoli, da lahko sam izbereš del telesa.
4. Chuck Norris lahko zažge mravljo s pomočjo povečevalnega stekla. Ponoči!
5. Jezus je hodil po vodi samo zato, da bi lahko od blizu videl Chucka Norrisa, ki je na sredi jezera sedel na ležalniku in se sončil.
6. Rosa Parks ni hotela vstati s sedeža na avtobusu, ker ga je pazila za Chucka Norrisa.
7. Zemlja se vrti samo zato, ker Chuck Norris nima nič proti.
8. Ko ti Chuck Norris pokaže sredinec, ti v resnici pokaže, koliko sekund boš še živel.
9. Chuck Norris vedno spi v osvetljenem prostoru. Ne zato, ker se boji teme, ampak zato, ker se tema boji Chucka Norrisa.
10. Vloga Froda v Gospodarju prstanov je bila najrej ponujena Chucku Norrisu, vendar jo je zavrnil z besedami: "Jaz ne potrebujem treh filmov, da uničim en prstan."

“Resnice” o Chucku Norrisu so se na medmrežju prvič pojavile leta 2005, nekateri pa menijo, da je njihov začetnik ameriški voditelj Conan O’Brien. Te resnice se nanašajo predvsem na njegovo vlogo v Teksaškem možu postave. Chuck pa ni edini, ki se lahko pohvali s svojimi resnicami, saj naj bi podobne krožile tudi o Vinu Dieslu in Jacku Bauerju, ki ga v nadaljevanki 24 upodablja Kiefer Sutherland.
Chuck je na svoji spletni strani zapisal, da je neizmerno počaščen, ker so se te resnice pojavile na medmrežju, a tudi presenečen, da je ravno on postal ta fenomen, ki stoji za temi “resnicami”.

Spoštuje krščanske vrednote
Mojster borilnih veščin je tudi avtor mnogih krščanskih knjig, tudi sam živi po načelih, ki jih opisuje Sveto pismo. Prizadeva si tudi, da bi otroci brali Biblijo v javnih šolah in da bi bila molitev sestavni del njihovega življenja. Nastopal je že v številnih televizijskih oddajah, kjer je želel opozoriti na krščanske vrednote, leta 2006 pa je začel v nekem časopisu pisati kolumno, v kateri odkrito razkriva svoj pogled na življenje.

Dejaven tudi v politiki
Chuck Norris je tudi politično zelo ozaveščen, saj je s svojo prepoznavnostjo pomagal marsikateremu republikanskemu kandidatu, ki se poteguje za predsedniški položaj v Ameriki. V trenutni predsedniški kampanji je podprl Mika Huckabeeja, saj meni, da ima le on vse lastnosti, ki jih potrebuje ameriški predsednik. Chuck je že leta 1988 pomagal Georgeu Bushu starejšemu med predsedniško kampanjo, leta 2001 pa se je še z nekaterimi zvezdniškimi republikanci, kot sta Sylvester Stallone in Robert Duvall, udeležil slovesne umestitve Georgea Busha mlajšega.

T. P.