Nasmeh, ki je osvojil svet. Foto: EPA
Nasmeh, ki je osvojil svet. Foto: EPA
Heidi Klum
Večino svoje kariere je bila rjavolaska, šele pred kratkim je postala plavolasa.

Preprosto jem prave stvari.

Heidi Klum
Naslovnica iz leta 1998, ki je Heidi izstrelila med najbolj vroča dekleta. Foto: EPA

Vsakdo otrdi, ko se znajde na modni pisti skupaj z Naomi Campbell, ki je brez dvoma najboljši model na svetu.

Heidi Klum
Izdala je tudi knjigo z naslovom Naravno uspešna. Foto: EPA

Najpomembneje je najti ljubezen svojega življenja in se v zvezi zabavati.

Seal in Heidi Klum
Ljubezen ne pozna meja - Seal in Heidi. Foto: EPA

Diete pri meni ne pridejo v poštev – bolj je pomembno, da se veliko gibam. Imam osebnega fitnestrenerja, poleg tega hodim tudi na plesne vaje.

Ta "superženska" je bila rojena 1. junija leta 1973 v nemškem mestu Bergische Gladbach. Težko bi se izognila ukvarjanju z modo, saj je bil njen oče Günther zaposlen v kozmetičnem podjetju, mati Erna pa je bila frizerka.

Mala Heidi je imela mirno in srečno otroštvo. Hodila je v šolo in se zabavala, dokler ji ni pri 18. letih življenja spremenil oglas v reviji Petra, ki je iskala nove modele. Heidi je oglas zamikal, a ni imela poguma, da bi se prijavila. Še dobro, da je bila ob njej prijateljica Karin, ki ji je zabičala, da je to dobra priložnost. In tako se je leta 1991 iz čiste zabave in radovednosti prijavila na tekmovanje Model 92.

Višina: 177 cm Teža: 54 kg
Mere: 86,5/61/86,5 Št. oblačil: 34/36 Št. obutve: 42 Barva oči: rjava Barva las: svetlo rjava/blond

Rojena zmagovalka, kot je, je pometla s konkurenco, zmagala in začela dobivati prve ponudbe za poziranja in modne revije. Privlačno rjavolasko je opazila tudi modna agencija Metropolitan, ki jo je za tri leta vzela pod svoje okrilje.

Spogledovanje z ZDA in selitev
Heidi ni pustila, da bi zaradi prvih uspehov izgubila tla pod nogami. Najprej je končala srednjo šolo – najboljša je bila pri umetnosti in matematiki – šele nato se je prepustila vrtincu modnega sveta. In takrat je padla tudi odločitev: "Želim si biti manekenka!"

Vsak začetek je težak in tudi Heidi ni bilo postlano z rožicami. Hodila je s castinga na casting, najprej v Nemčiji, nato v Parizu in Milanu. Nikoli pa ni pozabila s seboj vzeti prenosnega telefona, ki ji je omogočal, da je bila vsak trenutek v stiku s svojimi starši.

Rjavolaska je poskusila srečo poiskati tudi v obljubljeni deželi – ZDA. Poleti leta 1993 je odšla na snemanje v Miami, jeseni pa se je odločila, da bo njeno domovanje postal izredno tekmovalen Manhattan v New Yorku. Tako Heidi že več kot 13 let živi v Velikem jabolku, v Nemčijo prihaja le na obiske.

Victoria's Secret in Heidi – začetek uspešnega sodelovanja
Modni svet jo je počasi spoznaval, pojavila se je v precej tiskanih oglasih. Slavno podjetje s spodnjim perilom Victoria's Secret pa je bilo tisto, ki je Heidi ponudilo prvo veliko priložnost – postala je ena od njihovih "angelov", kot podjetje poimenuje svoje modele. Naziv, za katerega bi mnoge manekenke šle prek vseh ovir.

Modne revije podjetja Victoria's Secret so izredno priljubljene, na njih se zberejo vsi, ki v modni industriji kaj pomenijo. Dejstvo, da je Heidi delala družbo tako uveljavljenim imenom, kot so Yasmeen Ghauri, Tyra Banks, Helena Christensen in Stephanie Seymour, ji je pomagalo, da je iz razreda »navadnih« manekenk napredovala med supermanekenke. V tem času se je tudi poročila z znanim avstralskim frizerjem Ricom Pipinom. Njun zakon se je končal leta 2003.

Poskusi tudi v šovbiznisu
Heidi je v naslednjih letih svetovno slavo izkoriščala tudi na drugih področjih sveta zabave. Pojavila se je v nekaj delih humoristične nanizanke Vsi županovi možje, kjer je igrala kar sebe. Leta 2001 je ob Sarah Jessici Parker in kolegicah zaigrala v kultni nanizanki Seks v mestu, nato pa je dobila tudi vlogi v filmih Blow Dry in Uročena Ella.

Voditeljica dveh resničnostnih šovov
V zadnjih letih se pod okriljem agencije Elite še vedno sprehaja po modnih pistah na revijah nekaterih najbolj znanih modnih oblikovalcev in sodeluje v reklamnih kampanjah. Leta 2004 je postala tudi tv-voditeljica. Ameriški televizijski program Bravo ji je namreč zaupal vodenje resničnostnega šova Project Runway, v katerem se še neuveljavljeni modni oblikovalci borijo za nastop na prestižnem newyorškem tednu mode.

Naslednje leto je sprejela še eno nalogo – vrnila se je v Nemčijo in postala voditeljica nemške različice ameriške resničnostne serije Next Top Model, ki daje možnost za preboj obetavnim manekenskim začetnicam. Čeprav je šov izredno priljubljen, pa so bile nekatere nemške feministke zgrožene, ko je Heidi eni od kandidatk kljub zelo vitki postavi zabrusila, naj se poslovi, ker je predebela. Pobudi o bojkotu šova se je pridružilo tudi nekaj politikov, saj naj bi oddaja spodbujala anoreksijo in motnje hranjenja.

Naravna lepota šteje!
Heidi se nikoli ni predala rokam lepotnih kirurgov, kar v zadnjem času postaja skoraj nuja v svetu zabave. Ostala je povsem naravna, kar modni strokovnjaki in njeni oboževalci znajo ceniti. Mati narava jo je obdarila s prekrasnim telesom, ki kar puhti od zapeljivih oblin. Seveda pa – kot rada tudi sama poudari – ne gre brez redne telovadbe in pazljivosti pri hrani.

Po srčnih bolečinah pristala v Sealovem objemu
Leta 2004 je Heidi prvič postala mamica – četrtega maja je rodila hčerko Leni, katere oče je znani italijanski plejboj in vodja Renaultovega moštva formule ena, Flavio Briatore. Ker pa se je njuna romanca končala že pred Lenijinim rojstvom, je Flavio od deklice dvignil roke in Heidi je od rojstva otroka pomagal vzgajati britanski temnopolti pevec Seal.

Prav v njegovem objemu je Heidi končno našla srečo v ljubezni. Njuna zveza se je razvijala izredno hitro. Po kratkem poznanstvu sta se 10. maja lani poročila na obali Mehike, septembra pa je Heidi rodila njunega sina, ki sta ga poimenovala Henry Günther Ademola Dashtu Samuel.

Heidi ima tisto nekaj "več"
Seveda, Heidi je videti izvrstno, o tem ni dvoma. A tako je videti tudi ogromno drugih deklet, ki se trudijo uspeti v modnem svetu. Kaj torej nemško lepotico loči od drugih manekenk? Odgovor je njena osebnost, s katero je v trenutku osvojila medije in modne delavce. Navdušuje namreč s svojo odprtostjo in z nalezljivim nasmeškom, ki le redko izgine z ust.

Poleg tega kljub slavi, bogastvu in osupljivi lepoti z nogami stoji trdno na tleh, kar je v svetu mode prava redkost. Večina uspešnih manekenk namreč slovi po trmi, svojeglavosti in prepričanju, da se svet vrti okoli njih. Heidi ne.

Čas si vzame tudi za svoje oboževalce, pogosto se šali, tudi na svoj račun. Ko jo je na primer neki oboževalec vprašal, koliko časa bo še vztrajala kot model, je navihano odgovorila: "To je odvisno od tega, kako dobro bo delovala moja krema proti gubam!"

Preprosto jem prave stvari.

Vsakdo otrdi, ko se znajde na modni pisti skupaj z Naomi Campbell, ki je brez dvoma najboljši model na svetu.

Najpomembneje je najti ljubezen svojega življenja in se v zvezi zabavati.

Diete pri meni ne pridejo v poštev – bolj je pomembno, da se veliko gibam. Imam osebnega fitnestrenerja, poleg tega hodim tudi na plesne vaje.