Se moč skriva v njegovih rokah? Foto: EPA
Se moč skriva v njegovih rokah? Foto: EPA

Nikakor nisem še poskusil vsega. Pripravljam se na to, da bom v šovu oplodil dekle - seveda brez spolnega odnosa. Počakajte, navdušeni boste.

V vsej stvari gre v resnici za uresničevanje človekovih sanj.

Če bi želel, bi lahko povzročil, da bi celotni Manhattan izginil in se pojavil v tej čudoviti ritki (od Jennifer Lopez).

David Copperfield
Njegovi šovi so razprodani mesece vnaprej. Foto: EPA
David Copperfield, Liz Taylor
Claudia Schiffer, David Copperfield
Zveza, ki nikoli ni obstajala? Foto: EPA

David Seth Kotkin se je judovskim priseljencem iz Rusije rodil 16. septembra leta 1956 v mestu Metuchen v državi New Jersey. Pozneje se je preimenoval v Davida Copperfielda, po romanu Charlesa Dickensa iz leta 1850.

Prvič se je s čaranjem srečal pri dvanajstih letih, kmalu potem je postal tudi najmlajši član Združenja ameriških čarovnikov. Pri še vedno rosnih 16 letih je že predaval na tečaju čarodejstva na newyorški univerzi, dve leti pozneje pa se je vpisal na univerzo Fordham, kjer so ga izbrali tudi za glavno vlogo v muzikalu The Magic Man, v katerem je pel, plesal, in seveda, čaral. Leta 1980 je v filmu Terror Train odigral vlogo čarovnika Kena, čez 14 let pa se je vrnil na filmska platna - nastopil je v filmu Prêt-à-Porter, ki pa ni doživel dobrih kritik.

Project Magic - njegov ponos
Leta 1982 je ustanovil Project Magic, ki pomaga invalidom in ponesrečencem, da s pridobivanjem ročnih spretnosti nadaljujejo zdravljenjem in pri tem napredujejo. Ta program je doživel velik uspeh, dobra priporočila mu je podelilo tudi Ameriško združenje za delovno terapijo, zato ga še vedno uporablja več kot 1.000 bolnišnic po vsem svetu.

David je v preteklosti načrtoval odprtje dveh tematskih restavracij, imenovanih Magic Underground, ki naj bi bili v New Yorku in Disneylandu. Zamislil si je, da bi se v teh lokalih njegovi gostje lahko interaktivno sporazumevali z njim (tako imenovani sistem D.A.V.I.D. - Digital, Audio, Video, Interface, Device). Mize naj bi "lebdele" v zraku, natakarji pa naj bi gostom poleg hrane vedno postregli tudi s kakšno čarovnijo. Te zamisli pa (na žalost?) nikoli ni uresničil.

Zamislil si je čarovniški muzej
Uresničil pa je nekaj drugega - začel je zbirati starodavne "čarovniške" knjige in magične trike, ki bi bili sicer za vedno izgubljeni. Pri tem je bil zelo uspešen, njegova ogromna zbirka, poznana tudi pod imenom Mednarodni muzej in knjižnica o umetnosti čarovništva, je dom našla v mestu luči, Las Vegasu.

Denar? Nikakršna težava
Revija Forbes je Davida leta 2003 uvrstila na deseto mesto najbolje plačanih zvezdnikov na svetu, saj je samo v tem letu zaslužil 57 milijonov dolarjev. Naslednje leto se je z enako vsoto uvrstil na 35. mesto, leta 2005 pa je bil 41. največji zaslužkar med slavnimi. Nič čudnega, saj ima na leto več kot 500 predstav, dodati pa je treba še zaslužek od reklamnih predmetov z njegovo podobo.

Tudi njegove televizijske oddaje The Magic of David Copperfield so prave uspešnice po vsem svetu, večkrat so bile tudi nagrajene. Kritiki so pohvalili tudi njegove predstave v živo, Dreams and Nightmares, s katerimi je osvojil Broadway. Napisal je tudi dve knjigi, ki govorita o magiji, iluzijah in čarovništvu, David Copperfield's Tales of the Impossible in David Copperfield's Beyond Imagination. Francoska vlada mu je celo podelila viteški red, njegova podoba pa je krasila tudi veliko različnih znamk.

Slaven, tako slaven
Pojavil se je tudi na naslovnicah veliko znanih revij, kot so Vanity Fair, Esquire, Architectural Digest, Paris Match, Hello! in Bunte. Slavna hiša voščenih lutk, londonska Madame Tussaud, ga je upodobila lebdečega v zraku, do zdaj pa je tudi edini čarovnik, ki je dobil svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.

Osvojil je tudi Claudio Schiffer
Davidu pa ne cveti samo posel, pred leti so se mu mnogi posmehovali, da je zagotovo začaral tako lepotico, kot je nemška manekenka Claudia Schiffer, da je postala njegova. Njuna zveza je trajala šest let, leta 1999 pa sta se dokončno razšla. Nekateri mediji so celo namigovali, da ljubezni med njima sploh ni bilo, ampak da je David najel Claudio, da bi si tako izboljšal svojo javno podobo. Ta namigovanja je pozneje še podpihnil Richard Jeffries, oče Claudijinega naslednjega fanta Tima, ki je dejal, da David in Claudia sploh nikoli nista imela spolnih odnosov, kar pa je David zavrnil z besedami, da Jeffries tega ne more vedeti, saj nikoli ni bil v njuni spalnici.

Njegov slogan: Vse je mogoče
Kakor koli, vse se je začelo pri Davidovih neverjetnih čarovniških sposobnostih. Njegovo glavno načelo pri čarovnijah je: če so vsi prepričani, da nekaj ni mogoče, bom jaz dokazal nasprotno. "Moja skrivnost je v tem, da nobene stvari ne jemljem kot nemogoče. Ko se prepričam, da je s čarovnijo vse mogoče, nadaljujem, da je torej tudi verjetno. Če se ukvarjam z nemogočimi stvarmi, kar zagotovo se, moram vedno stremeti k temu, da segam čez rob."

S čim bo še šokiral?
Avgusta letos je znova razburkal svetovno javnost, saj je zatrdil, da je v južnih Bahamih, med štirimi otočki, ki jih je kupil 14. julija letos, odkril "vodnjak večne mladosti". Prepričan je, da voda iz tega vodnjaka k življenju obuja mrtvece in žuželkam tik pred smrtjo vrača življenjsko moč. Najel naj bi celo biologe in geologe, da bi preučili, če ima ta skrivnostna voda enake učinke tudi na ljudi. Ali je s tem že namignil, da bo njegova naslednja čarovnija obujanje mrtvecev?

Nikakor nisem še poskusil vsega. Pripravljam se na to, da bom v šovu oplodil dekle - seveda brez spolnega odnosa. Počakajte, navdušeni boste.

V vsej stvari gre v resnici za uresničevanje človekovih sanj.

Če bi želel, bi lahko povzročil, da bi celotni Manhattan izginil in se pojavil v tej čudoviti ritki (od Jennifer Lopez).