Avstralec praznuje že 38. rojstni dan. Vse najboljše, Hugh! Foto: EPA
Avstralec praznuje že 38. rojstni dan. Vse najboljše, Hugh! Foto: EPA
Halle Berry in Hugh Jackman
Halle in Hugh sta skupaj zaigrala v filmu Operacija mečarica nato pa še v filmu Možje X in njegovih dveh nadaljevanjih. Foto: EPA
Hugh Jackman
Hugh ne vzbuja pozornosti z zvezdniškim življenjem in se redko pojavlja v tabloidih, saj živi umerjeno družinsko življenje. Foto: Reuters
Hugh Jackman
Uspešno je nastopal na Brodwayju in bil za nastop v predstavi Deček iz Oza nagrajen z nagrado tony. Foto: EPA
Hugh Jackman in Deborrah-Lee Furness
Svojo bodočo ženo je spoznal leta 1995, poročila sta se leto pozneje, zdaj pa sta ponosna starša dveh posvojenih otrok, šestletnega Oscarja Maximilliana in enoletne Ave Eliot. Foto: EPA
Hugh Jackman
Hugh se je s svojo ženo Deborrah-Lee Furness udeležil letošnje junijske poroke Nicole Kidman in Keitha Urbana v svoji rodni Avstraliji. Z Nicole pa bosta skupaj zaigrala v najnovejšem filmu Baza Luhrmanna, ki je še brez naslova. Foto: EPA

Nadaljevali so Russell Crowe, Heath Ledger, Nicole Kidman, Naomi Watts ... in seveda Hugh Jackman.

Začetki v Avstraliji
Hugh Michael Jackman se je rodil 12. oktobra leta 1968 v avstralskem Sydneyju angleškim staršem kot najmlajši od petih otrok. Ko je bil star osem let, je njegova mati zapustila svojo družino in se preselila nazaj v Anglijo, sam pa je z očetom, ki je bil računovodja, ter brati in sestrami ostal v Avstraliji. Po končani srednji šoli, kjer se je prvič po naključju srečal z igranjem, je študiral igro na Western Australian Academy of Performing Arts, kmalu pa je dobil glavno vlogo v drami Corelli iz leta 1995, ki se dogaja v zaporu. Ravno med snemanjem tega filma je spoznal svojo bodočo ženo Deborrah-Lee Furness.

Prodor v Hollywood ...
Ker pa Hugh ni le lep igralec, ampak zna tudi dobro peti, je dobival vloge ne samo v filmih in televizijskih nadaljevankah, ampak tudi v glasbenih filmih. Občinstvo zunaj Avstralije je nase prvič opozoril z glavno vlogo v predstavi Oklahoma!, s katero je navduševal v londonskem West Endu. V Hollywood se je prebil skozi stranska vrata, ko je dobil vlogo Logana oziroma Wolverina v filmu Možje X, potem ko je v zadnjem trenutku zamenjal Škota Dougrayja Scotta, ker je bil ta zadržan na snemanju 2. dela filma Misija: Nemogoče, ki se je zavleklo.

Ker je Hugh s svojimi 189 centimetri skoraj 30 centimetrov večji od Wolverina, kot so si ga zamislili v stripu, po katerem je bil film Možje X posnet, so morali pri snemanju Hugha, da bi bil videti manjši, pogosto uporabljati posebne trike in ga snemali le od pasu navzgor ali pa od zgoraj navzdol. Wolverina je zaigral tudi v dveh nadaljevanjih te uspešnice iz leta 2000, in sicer v Možjeh X 2 in Možjeh X: Zadnji spopad. Hugh je skupaj z Johnom Travolto in oskarjevko Halle Berry zaigral tudi v uspešnici Operacija mečarica, glavno vlogo pa je imel tudi v filmih Van Helsing ter Kate in Leopold, za katerega je bil leta 2001 nominiran za zlati globus za najboljšega igralca v glasbenem filmu ali komediji.

... in na Broadway
Tudi na odrskih deskah newyorškega Broadwayja se je izkazal. Za svojo upodobitev avstralskega pisca pesmi in pevca Petra Allena v predstavi Deček iz Oza, kjer je poleg igralskih spet pokazal svoje pevske in plesne sposobnosti, je bil leta 2004 nagrajen z nagrado tony, ki jo vsako leto podeljujejo za dosežke v gledališču. Naslednje leto je dobil še eno prestižno nagrado, emmy, za svoje vodenje podelitve nagrad tony istega leta.

Kakšen pa je Hugh sicer?
Levičar, ki zna žonglirati s petimi žogicami hkrati v zraku, v svojem prostem času rad igra klavir, golf in kitaro ter rad deska na vetru. Močno kratkovidnega igralca, ki se je, ko je gostil podelitev nagrad tony in oddajo Saturday Night Live, svoje besedilo naučil na pamet, da se ne bi mučil z branjem, je revija People kar pet let zapored, med letoma 2000 in 2004, uvrstila na svoj vsakoletni seznam 50-ih najlepših ljudi na svetu. Hugh, ki v zasebnem življenju ne kadi, preveč navdušen pa ni niti nad kajenjem v filmih, za kletvico najraje uporablja besedo "sranje", njegova najljubša hrana pa je suši.

Vzoren družinski mož in oče
Od leta 1996 je srečno poročen z osem let starejšo avstralsko igralko Deborrah-Lee Furness. S soprogo živita umirjeno življenje, po dveh splavih pa sta maja leta 2000 posvojila malega fantka in ga poimenovala Oscar Maximillian Jackman. Kmalu zatem je izbruhnil manjši škandal, saj zakonca nista dovolila fantkovi biološki materi, ki je medtem že umrla, da bi obiskovala svojega sina. Julija leta 2005 je Oscar Maximillian dobil malo sestrico, prav tako posvojeno Ava Eliot Jackman. Družina živi med New Yorkom in Melbournom.

Ne potrebuje Bonda, da bi bil uspešen
Nekaj časa je bil Hugh tudi med kandidati za zamenjavo Piercea Brosnana kot novega tajnega agenta njenega visočanstva Jamesa Bonda. Igralec je o tem povedal: "Zelo skrivnostni so glede izbire igralca. Nihče me ni dejansko poklical in vprašal: 'Ali te zanima ali ne,' vendar ne poznam nikogar, ki si ne bi želel te vloge - vključno z mano. Vsak, ki bi govori drugače, laže." Vendar se je na koncu izkazalo, da Hugh očitno vendarle ni želel vloge, saj naj bi zavrnil ponudbo producentov filma, domnevno po ženinem nasvetu, ker naj bi imel že dovolj uspešno igralsko kariero tudi brez igranja znamenitega agenta 007.

Je pa Hugh v zadnjem trenutku vskočil kot zamenjava za muhastega zvezdnika Russlla Crowa v najnovejšem romantičnem filmu režiserja Baza Luhrmanna, v katerem bo zaigral skupaj z oskarjevko Nicole Kidman. Če pa gre verjeti najnovejšim govoricam, naj bi Hugha videli tudi v vlogi detektiva Harryja Callahana v priredbi filma Umazani Harry, s katerim se je proslavil hollywoodski veteran Clint Eastwood. Za Hughovo (uspešno) igralsko kariero se tako kot kaže vendarle ni treba bati.

T. V.