Jolie je njeno drugo ime, a ga uporablja kot priimek. Foto: Reuters
Jolie je njeno drugo ime, a ga uporablja kot priimek. Foto: Reuters
Angelina Jolie Voight
Stari starši po materini strani so francosko-kanadskega in irokeškega rodu, po očetovi pa češko-angleškega. Foto: Reuters

Vsi menijo, da sem obsedena s smrtjo. Resnica pa je, da sem verjetno najmanj morbiden človek, ki ga lahko srečate. Ker več premišljujem o smrti kot drugi ljudje, je to najverjetneje zato, ker bolj ljubim življenje kot oni.

Angelina Jolie
Lepotica, ki slovi po izrazito velikih očeh, polnih ustnicah in raskavem glasu. Foto: Reuters

Če ne greste ven iz kletke, v kateri ste bili vzgojeni, ne morete razumeti, kako je svet velik.

Angelina in Maddox
Po ločitvi je bila nekaj časa edina skrbnica posvojenega sina, a ga je leta 2005 posvojil tudi Brad Pitt. Foto: EPA

Ljubi eno osebo in skrbi zanjo, dokler ne umre. Veste, vzgajaj otroke. Lepo živi! Bodi dober prijatelj! In poskušaj biti to, kar res si. In ugotovi, kaj resnično ljubiš. In ko to ugotoviš, daj vse od sebe, da boš to tudi dobil, ne glede na to, koliko te stane.

Spoznala sta se na snemanju.
Dolgo časa je trdila, da ne bo ženska, ki bi razdrla zakon, saj je bil njen oče tisti, ki je varal mamo, trpela pa je cela družina. Foto: Reuters

Če se osmešim, komu mar? Ne bojim se mnenj, ki jih imajo drugi o meni.

Angelina Jolie in Brad Pitt
Lepo viden trebušček je potrdil namigovanja rumenega tiska. Angelina je nosečnost potrdila 11. januarja. Foto: EPA

Mogoče nikoli ne ugotovite, da ste koristni zaradi pravih stvari – in ne zaradi vseh tistih neumnih stvari, za katere vam drugi pravijo, da ste koristni.

Billy Bob Thornton
Angelina je priznala, da če se ne bi poročila z njim, bi se z žensko. Foto: EPA

Dajemo primer o tem, kaj je lepo. In vi resnično želite, da nosim toliko ličil?

Angelina o plitvosti filmske industrije

Znana je po svojih izpadih, po tem, da se rada igra z noži, ki jih tudi zbira, in po tem, da obožuje kače. Znana pa je tudi po svojem raskavem glasu in polnih ustnicah. Obožujejo jo tako moški kot ženske, trenutno pa se ukvarja predvsem z novorojenko Shiloh Nouvel Jolie-Pitt, ki je na svet prijokala 27. maja v Namibiji.

Seveda, ona je Angelina Jolie, oziroma Angelina Jolie Voight, kot se glasi njeno celotno ime. Ta, 1,73 metra visoka igralka in model, se je rodila 4. junija 1975 ob 9.09 po kalifornijskem času v Los Angelesu. Njen oče je z oskarjem nagrajeni filmski igralec Jon Voight, mati pa igralka Marcheline Bertrand. Angelina je odraščala v Los Angelesu in ji že od malih nog filmska industrija ni bila neznanka.

Osnovno šolo je obiskovala v Tappnu, zvezna država New York, a jo je končala na El Rodeu leta 1989. Pri 16 letih je maturirala na srednji šoli Beverly Hills, še pred tem pa je pri 11 obiskovala Lee Strasberg Theatre Institute. Čeprav se je vpisala na univerzo v New Yorku, nikoli ni dokončala študija.

Najstniške sanje: Mrliški oglednik bom!
Kot najstnica je sanjala, da bo postala mrliški oglednik, a jo je že pri 14 zaneslo v svet manekenstva. Kot model je delala v Londonu, New Yorku in Los Angelesu, pojavila pa se je tudi v videospotih Meatloafa, Lennyja Kravizta, Antonella Vendittija ter skupin The Rolling Stones in The Lemonheads. Poleg tega je zaigrala v petih študentskih filmih, ki jih je režiral njen brat James Haven.

Prvič na filmu leta 1995
V filmu hollywoodske produkcije se je prvič pojavila leta 1995, ko je skupaj z bodočim možem Jonnyjem Leejem Millerjem posnela Hekerje (Hackers). Z Jonnyjem se je poročila 28. marca 1996. Na poročni slovesnosti pa je bila oblečena v črne usnjene hlače in belo majico, na hrbtni strani katere je imela z lastno krvjo napisano moževo ime. A zakon med Angie in Jonnyjem ni trajal dolgo. Ločila sta se slaba tri leta pozneje, 3. februarja 1999.

Oskarjevka, ki je kipec dala mami
Med tem je posnela kar nekaj filmov, kritiki pa so jo proslavili za igro v filmu Gia, ki ga je posnela leta 1998. V Gii, film je posnet po resnični zgodbi, je zaigrala supermodel Gio Carangi, ki je umrla zaradi aidsa. Angelina je bila za svojo igro v tem filmu nagrajena z več nagradami. Leta 1999 je bila za vlogo v filmu Girl, Interrupted nagrajena z oskarjem za najboljšo žensko stransko vlogo. Je ena prvih in redkih igralk, ki je trikrat zapovrstjo dobila zlati globus, in to v treh različnih kategorijah: za najboljšo stransko vlogo v miniseriji George Wallace (1997), za najboljšo igralko v tv-filmu ali miniseriji Gia (1998) in najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Girl, Interrupted (1999). V vseh treh filmih pa je Ange zaigrala resničnega človeka.

Druga poroka leta 2000
Nato je leta 2000 prišla na vrsto njena druga poroka. 5. maja se je poročila z režiserjem in igralcem Billyjem Bobom Thorntonom. Jolie in Billy sta v ampuli, ki sta jo imela obešeno na verižici okoli vratu, nosila kri svojega partnerja. Par, ki je med zakonom in tudi predtem z novicami polnil rumene časopise, se je ločil 27. maja 2003. Že leto pred tem je Angelina naznanila, da se razhajata.

Prva posvojitev ... Maddox
Skupaj je par posvojil kamboškega dečka Maddoxa Chivana Thorntona Jolie (od leta 2005 Maddox Chivan Jolie-Pitt), ki se je rodil 5. avgusta 2001. Ob ločitvi od Thorntona, uradno sta bila ločena 27. maja 2003, je dejala: »Tako sem besna, to je zelo težko in žalostno obdobje zame. Resnično je bila globoka vez med nama. Težko je reči, kaj je bila tista stvar med nama, ki nama je povzročila toliko težav. Jasno mi je, da so se najine prioritete čez noč spremenile. On je se osredinil na glasbo in kariero, jaz pa na svojega otroka. In nazadnje je odločilo to, kaj je komu najpomembnejše.«

Izgubila boj s Courtney Love


Sicer pa je bilo leto 2002 tudi drugače težko. Potegovala se je za vlogo Linde Lovelace, a jo je premagala Courtney Love. Tega leta je bila prvič nominirana za zlato malino kot najslabša igralka. To se ji je nato zgodilo še trikrat – leta 2003, 2004 in 2005. Malino so ji vedno odnesle druge nominiranke.

Vse kipce, ki jih je prejela, je dala svoji mami, saj je Angelina vedno menila, da nima potrebe, da bi shranjevala nagrade, ki jih je dobila kot igralka.

Gospod in gospa Smith
Leta 2004 je začela skupaj s takrat poročenim Bradom Pittom snemati film Gospod in gospa Smith, v katerem se je par zaljubil, njuna ljubezen pa je privedla do ločitve takrat enega najlepših parov iz sveta filma, Brada Pitta in Jennifer Aniston. Catwoman in Pitt sta dolgo zanikala govorice o njuni aferi, ki je dobila nove razsežnosti, šele ko so ju paparaci večkrat fotografirali skupaj tudi zunaj snemalnega studia. Po objavi razhoda z Jennifer je Brad snemal film v Kanadi, kjer ga je obiskala tudi Angelina, niso pa manjkali niti paparaci, ki so njuno druženje posneli in predstavili svetu nov par, ki so ga preprosto imenovali Brangelina. Od takrat so ju mediji nenehno zasledovali.

Par uradno postane ... par


Nazadnje pa sta igralca priznala zvezo šele, ko je Pitt zaprosil sodišče, da bi lahko zakonito posvojil njena dva otroka, Maddoxa in Zaharo. Med 30. decembrom 2005 in 7. januarjem 2006 so mediji objavili več fotografij, na katerih se je jasno videl Angelinin zaobljeni trebušček in začeli namigovati, da je igralka noseča.

11. januarja sta tiskovna predstavnika Angeline in Brada novico o njeni nosečnosti potrdila, 27. maja pa je na svet prijokal njun prvi biološki otrok, deklica Shiloh Nouvel Jolie-Pitt.

Druga posvojitev ... Zahara
AJ, kot jo kličejo prijatelji, je predtem posvojila deklico Zaharo Marley Jolie-Pitt, in sicer 5. julija 2005. Deklica se je rodila 8. januarja istega leta v Etiopiji, njena mama je umrla zaradi aidsa, kdo pa je oče, ni znano. Takoj, ko je Angelina deklico pripeljala v ZDA, je ta zbolela za salmonelo in je morala več dni preživeti v bolnišnici.

Ko je posvojila svojega prvega otroka, Maddoxa, je leta 2004 postala častna državljanka Kambodže. Najprej jo je kot tako imenoval premier, kot razlog pa je navedel njeno humanitarno delo v tej azijski državi. 5. avgusta 2005 pa jo je za kamboško državljanko razglasil tudi kralj Norodom Sihamoni.

Njena ljubezen do brata
Jolie, kar je v bistvu njeno drugo ime, je do svojega brata zelo zaščitniška in ga ima izredno rada. Mediji so večkrat namigovali celo na incestno razmerje med njima, zaradi česar sta oba dala izjavi, da sta si tako blizu, ker sta bila vedno odvisna eden od drugega, saj so bili njuni starši ločeni.

Priznava: Obožuje tudi ženske!
Angelina je tudi javno priznala, da je biseksualka in da je celo imela razmerje z žensko. To je bila njena soigralka Jenny Shimizu, za katero je nekoč dejala, da bi se poročila z njo, če se ne bi predtem s svojim možem. 27. avgusta 2001 je Jolie postala ambasadorka dobre volje pri OZN-ju. Leta 2003 pa je prejela nagrado državljan sveta, ki jo podeljuje OZN. Sama je v nekem intervjuju dejala, da tretjino letnega dobička naloži, tretjino porabi, tretjino pa da v dobrodelne namene.

Angelina govori francosko in obožuje francoske sire. Je levičarka in ni prepričana, ali verjame v katerega koli boga. Sicer pa njeno ime Angelina v italijanščini pomeni mali angel, Jolie pa v francoščini lepa.

Slavna tetovaža na njenem telesu
Angelina ima na telesu 12 tetovaž. Med njenimi tetovažami tako najdemo veliko črko H (oznaka za nejnega brata Jamesa Havna), izrek Tennesseeja Williamsa (A prayer for the wild at heart, kept in cages), zmaja, molitev za sina Maddoxa, plemenski znamenji, latinski izrek Quod me nutrit me destruit, križ, tigra, rimsko številko XIII, arabski napis za moč in voljo ter napis know your rights.

Več tetovaž si je že dala odstraniti oziroma prekriti z novimi. Sicer pa sama pravi, da so njene tetovaže "krive", da imajo maskerji in scenografi veliko dela, ko snemajo njene ljubezenske prizore.

Vsi menijo, da sem obsedena s smrtjo. Resnica pa je, da sem verjetno najmanj morbiden človek, ki ga lahko srečate. Ker več premišljujem o smrti kot drugi ljudje, je to najverjetneje zato, ker bolj ljubim življenje kot oni.

Če ne greste ven iz kletke, v kateri ste bili vzgojeni, ne morete razumeti, kako je svet velik.

Ljubi eno osebo in skrbi zanjo, dokler ne umre. Veste, vzgajaj otroke. Lepo živi! Bodi dober prijatelj! In poskušaj biti to, kar res si. In ugotovi, kaj resnično ljubiš. In ko to ugotoviš, daj vse od sebe, da boš to tudi dobil, ne glede na to, koliko te stane.

Če se osmešim, komu mar? Ne bojim se mnenj, ki jih imajo drugi o meni.

Mogoče nikoli ne ugotovite, da ste koristni zaradi pravih stvari – in ne zaradi vseh tistih neumnih stvari, za katere vam drugi pravijo, da ste koristni.

Dajemo primer o tem, kaj je lepo. In vi resnično želite, da nosim toliko ličil?

Angelina o plitvosti filmske industrije