Janis je bila poznan po svojih razmršenih laseh in mnogih dodatkih, kot so ogrlice in zapestnice. Foto:
Janis je bila poznan po svojih razmršenih laseh in mnogih dodatkih, kot so ogrlice in zapestnice. Foto:
Janis Joplin
Legendarni pevki so leta 1988 v Port Arthurju v Teksasu posvetili veliki bronasti kip z njeno podobo, ki ga je oblikoval Douglas Clark.
Janis Joplin
Janis se je s svojim značilnim bluzovskim glasom zapisala v glasbeno zgodovino.
Porshe, Janis Joplin
Vozila je poslikanega porscheja 356, letnik 1965, ki je na ogled v muzeju Whitney v New Yorku.

Sem žrtev svoje osebnosti. Bil je čas, ko sem želela vedeti vse, to pa me je onesrečevalo. Vsi ti občutki, nisem vedela, kaj naj z njimi. Zdaj pa sem se naučila, kako jih obrniti sebi v prid. Sem polna čustev in ko sem na odru, se povežem s poslušalci, in enost je tisto, kar čutim

Janis za revijo Rolling Stone.

Ob prvem srečanju z njo sem vedela, da se je moja usoda za vedno spremenila. Vedela sem, da bom vedno želela vzpostaviti takšen stik s publiko, kot ga je ona. V trenutku je za vedno spremenila moje življenje.

Stevie Nicks o Janis.

Janis Joplin, s celim imenom Janis Lyn Joplin, se je rodila 19. januarja leta 1943 v Teksasu. Najstarješa hčerka Janis je po besedah mame Dorothy vedno potrebovala več ljubezni in pozornosti kot druga dva otroka, Michael in Laura. Janis je že v mladosti začela prepevati v krajevnem zboru in poslušala bluz, najraje Odetto in Big Mamo Thornton.

Otroštvo in mladost
V srednji šoli je ostala zvesta bluzu. Zase je dejala, da ni bila kot njeni vrstniki: "Veliko sem brala, slikala, rada sem se družila s temnopoltimi …" V tem obdobju se je tudi zelo zredila, zaradi česar ji je koža popokala in ostale so ji brazgotine. Njeni vrstniki so jo zato pogosto zmerjali z različnimi žaljivkami. Po srednji šoli je vpisala dva študija, na Tehničn univerzi Lamar State in na Univerzi Teksas, vendar ju je opustila.

Leta 1962 je njeno petje študentski kolega posnel na kaseto. Prepevala je What Good Can Drinkin' Do. Naslednje leto je zapustila Teksas in odšla v San Francisco, kjer je z Jormom Kaukonenom (bodočim kitaristom zasedbe Jefferson Airplane) posnela nekaj bluzovskih skladb, pridružila pa se jima je še Margareta Kaukonen. V tem času je začela Janis uživati drogo. Klicali so jo kar "speed ferak". Poznana je bila tudi kot uživalka alkohola, predvsem "sladkega viskija" Southern Comfort.

Zaradi načetega zdravja so jo prijatelji prepričali, naj se vrne v Teksas. Sledilo je mirnejše obdobje brez drog. Delala je na Univerzi Lamar in prepevala ob kitari. V tem času se je tudi zaročila, vendar poroke ni bilo, ker si je zaročenec premislil.

Časi z Big Brother and The Holding Company
Njen bluzovski vokal so slišali člani psihadelične skupine Big Brother and The Holding Company, ki je bila poznana predvsem med hipijevskimi skupnostmi. 4. junija 1966 je Janis začela peti v skupini. Njen prvi javni nastop s skupino je bil v San Francisu. V začetku tega obdobja se je pridno izogibala drogam, tudi zaradi dogovora s preostalimi člani skupine.

Skupina je avgusta podpisala pogodbo z založbo Mainstream Records. Snemali so v Chicagu, po koncu snemanja pa jim niso želeli plačati niti letalske vozovnice do San Francisca, zato so se na pot odpravili z avtom in pristali v Lagunitasu v Kaliforniji s skupino Grateful Dead, kjer se je začela Janisina globoka odvisnost od trdih drog.

Leta 1967 se je nakaj mesecev videvala s Countryjem Joejem McDonaldom iz skupine Country Joe and the Fish, s svojim bendom pa je veliko nastopala. Istega leta so pri Columbia Records izdali debitantski album. Le malce prej jih je širša ameriška javnost spoznala in prepoznala njihov potencial na Monterey Pop Festivalu. Dve njihovi pesmi sta bili posneti in vključeni v dokumentarec Monterey Pop. Sledil je podpis pogodbe z menedžerjem Albertom Grossmanom in turneje po širšem delu ZDA. V New Yorku so nastopili ob velikih imenih takratne glasbene scene,kot so Jimi Hendrix, Joni Mitchell, Buddy Guy … Leta 1968 so debitirali še na televiziji. Mediji so Janis označili za eno največjih ženskih vokalistk, ki po kakovosti presega svojo spremljevalno skupino.

Leta 1968 je skupina izdala drugi album Cheap Thrills, na katerem je tudi velika uspešnica Piece of my Heart, ki se je povzpela na prvo mesto Billboardove lestvice. Že v prvem mesecu po izdaji je bilo prodanih več kot milijon albumov. Višek Janisine kariere z Big Brother and the Holding Company pa predstavlja Live at Winterland '68, posnet na festivalu Winterland Ballroom aprila 1968.

Solistična kariera
Sledilo je še nekaj koncertov, nato pa je Janis oznanila, da zapušča skupino. Z njimi je še zadnjič uradno nastopila 1. decembra leta 1968. Janis je nato zasnovala novo spremljevalno skupino Kozmic Blues Band z bolj bluzovsko-funkovsko-soulovskim zvokom s pridihom popa. Janis je bila takrat že močno zasvojena s heroinom, zato je med snemanjem plošče I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! živela kar pri producentu Gabrielu Meklerju, da bi jo držal stran od mamil. Album iz leta 1969 je bil sicer uspešen, vendar ni dosegel slave prejšnjega Cheap Thrills, kritike pa si bile različne. Janisina zasvojenost je pustila senco na nastopih na festivalih, tudi na Woodstocku leta 1969. Konec leta je skupina že razpadla.

Novo upanje - pot v Brazilijo
Februarja leta 1970 je Janis s prijateljico, sicer tudi njeno stilistko, Lindo Gravenites odpotovala v Brazilijo, da bi si nabrala malce moči in se umaknila od mamil. Tam je spoznala učitelja in popotnika Davida (Georgea) Niehausa in se z njim zapletla v romanco. Takoj po vrnitvi v ZDA se je Janis vrnila k uživanju mamil, zaradi česar se je končala romanca z učiteljem. V tem času je ustanovila skupino Full Tilt Boogie Band, ki je tako med kritiki kot oboževalci doživela pozitivne odzive. Na Winterlandu je aprila Janis znova nastopila z nekdanjo skupino Big Brother. V javnosti je povedala, da ne uživa več memil, vendar pa se je stopnjevalo njeno pijančevanje. S svojo skupino Full Tilt Boogie se je julija odpravila na turnejo Festival Express po Kanadi. Z bendom je zadnjič javno nastopila avgusta na stadionu Harvard v Bostonu.

Video na desni: Janis Joplin: Try, Woodstock 1969
Tragična smrt pri 27 letih
Septembra so začeli s producentom Paulom A. Rothchildom snemati album, katerega konec je prehitela Janisina smrt. Čeprav je Mercedes Benz v studiu odpela le enkrat, so pesem uvrstili na album. Prav na dan, ko so jo našli mrtvo v hotelski sobi, pa bi morala posneti vokale za Buried Alive In The Blues. Na album so tako uvrstili instrumentalno različico. Album Pearl je izšel po njeni smrti in postal najbolj prodajan Janisin album, vključno z njenim največjim hitom Me and Boby McGee. Leta 2003 je bil album po izboru revije Rolling Stone uvrščen na 122. mesto med 500 najboljšimi albumi vseh časov.

Video: Tom Jones in Janis Joplin, 1969
3. oktobra 1970 se Janis ni pojavila na snemanju vokalov za pesem Buried Alive In The Blues. V motel, kjer je med snemanjem albuma živela z zaročencem, 21-letnim študentom in preprodajalcem kokaina Sethom Morganom, jo je šel iskat menedžer John Cooke. Našel jo je negibno na tleh. Pri 27 letih je umrla zaradi prevelike količine heroina v kombinaciji z alkoholom. Bila je upepeljena, njeni posmrtni ostanki pa so bili streseni v Tihi ocean. Edine uradne posmrtne slovesnosti so se udeležili le njeni starši in teta. Po njeni smrti so bili izdani številni albumi z njenimi največjimi hiti.

A. M.

Sem žrtev svoje osebnosti. Bil je čas, ko sem želela vedeti vse, to pa me je onesrečevalo. Vsi ti občutki, nisem vedela, kaj naj z njimi. Zdaj pa sem se naučila, kako jih obrniti sebi v prid. Sem polna čustev in ko sem na odru, se povežem s poslušalci, in enost je tisto, kar čutim

Janis za revijo Rolling Stone.

Ob prvem srečanju z njo sem vedela, da se je moja usoda za vedno spremenila. Vedela sem, da bom vedno želela vzpostaviti takšen stik s publiko, kot ga je ona. V trenutku je za vedno spremenila moje življenje.

Stevie Nicks o Janis.