Jodie se je rodila 19. novembra 1962. Foto: EPA
Jodie se je rodila 19. novembra 1962. Foto: EPA
Jodie Foster v vlogi Iris
V filmu Taksist je sodelovala z Martinom Scorsesejem.
Naslovnica filma Ko jagenčki obmolknejo
Jodie je za vlogo Clarice Starling dobila oskarja.
Jodie Foster z novinarji
Jodie močno skriva zasebnost pred novinarji. Foto: EPA
Jodie Foster in Robert Schwentke
Jodie občinstvo osvaja trenutno s filmom Pogrešana na letalu. Foto: Reuters

Ameriška igralka Jodie Foster je na svet privekala 19. novembra pred 43 leti kot najmlajša od štirih otrok. Mama in oče sta jo sprva hotela poimenovati Alicia, vendar je njena sestra vztrajala pri imenu Jodie in tako je tudi ostalo.

Mama Evelyn "Brandy" Foster je svoje štiri otroke že od malih nog vodila na različne avdicije, prvi pa je v svet zabave uspel prodreti Jodiin starejši brat Buddy, ki je zaigral v televizijski komediji Mayberry RFD. Kmalu zatem je po nekaj nastopih v televizijskih oglasih v manjših televizijskih vlogah nastopila tudi Jodie. Buddy se je televizijskega življenja kmalu naveličal, medtem ko je Jodie vztrajala naprej. Dela se je lotila profesionalno, nekateri pravijo, da celo bolj profesionalno kot mnogi odrasli igralci.

Kultna vloga Iris v Taksistu
Njen filmski prvenec je bil leta 1972 v Disneyjevem otroškem filmu Napoleon in Damantha, čemur je sledilo veliko zanimanje režiserjev za malo deklico. Tri leta pozneje je z režiserjem Martinom Scorsesejem posnela enega svojih najbolj kontroverznih filmov Taksist, v katerem je zaigrala mladoletno prostitutko Iris. Scorsese je na snemanju sam poskrbel, da na mlado Jodie ne bi vplival scenarij in opolzki liki iz filma. Čeprav vloga prostitutke nanjo ni vplivala, je imelo posnetje filma kljub temu tragične posledice. Fosterjeva je dobila zalozevalca Johna Hinckleyja Jr., ki je leta 1981 celo skušal ubiti ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Motiv za to temačno dejanje je bil ta, da bi naredil vtis na Jodie Foster. V filmu Taksist je namreč podoben prizor, ki je Hinckleyja napeljal na kruto misel.

Nagrajena z dvema oskarjema
Zaradi vseh tegob, ki jih je preživljala po snemanju Taksista, je Jodie postala bolj previdna, predvsem pa se ni hotela več toliko izpostavljati v medijih. Kadarkoli je med intervjujem pogovor nanesel na Hinckleyja, je Jodie prekinila intervju in ni hotela odgovarjati na nobeno vprašanje več. Njena kariera je kljub osebnim težavam napredovala in doživela vrhunec leta 1988, ko je za svojo vlogo posiljene ženske, ki išče pravico na sodišču, v filmu Obtožena prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo. Zmagovalno pa je bilo za Jodie tudi leto 1991, ko je za vlogo FBI-jeve agnetke Clarice Starling v filmu Ko jagenčki obmolknejo, prav tako prejela oskarja.

Po igranju tudi režija
Kljub velikim uspehom kot igralka, pa se diplomiranka z univerze Yale ni zadovoljila le s tem. Kmalu je sedla tudi na režiserski stolček in posnela dramo Mali mož Tate, pozneje pa postala tudi producentka pri filmu Nell, v katerem je bila za upodobitev naslovne junakinje spet nominirana za oskarja, ki pa se ji je tokrat izmuznil iz rok. Režiranja se je ponovno lotila pri filmu Domov na počitnice, ki pa je bil manjši polom, saj je bila gledanost v kinematografih precej nizka. Leta 1997 je skupaj z Robertom Zemeckisom posnela film Kontakt, nato pa je filmsko kariero prekinilo rojstvo sina Charlesa.

Mama s kariero
Jodidin porod je v medijih sprožil veliko prahu, saj igralka ni hotela razkriti, kdo je oče njenega otroka. Fosterjeva se je k igranju vrnila že leto po rojstvu sina in posnela film Anna in kralj, ki pa prav tako ni bil posebej velika uspešnica. Jodie Foster že nekaj let uspešno združuje kariero mame in zaposlene ženske, saj še vedno intenzivno snema filme, v prostem času pa se stran od medijev posveča svojima dvema sinovoma, Charlesu se je namreč leta 2001 pridružil mlajši bratec Kit. Od leta 1993 Jodie živi z igralko in producentko Cydney Bernard, s katero sta se spoznali na snemanju filma Sommersby, zaradi česar mnogi namigujejo, da sta lezbijki. Brat Buddy Foster je v biografiji o Jodie zapisal, da je sestra biseksualka, a Jodie tega ni nikoli komentirala.

Jodie napada na letalu
Jodie v kinematografih v Sloveniji trenutno osvaja s filmom Pogrešana na letalu, ki je nastal po predlogi filma Alfreda Hitchcocka iz leta 1938 The Lady Vanishes. V filmu Jodie igra mamo, ki skupaj s hčero leti iz Berlina v New York, sredi leta pa ugotovi, da je njena hči izginila. Ko o tem obvesti osebje letala, ugotovijo, da njene hčere sploh ni na seznamu potnikov in mamo prepričuejo, da potuje sama. Zato se Jodie v vlogi Kyle Pratt odloči, da bo sama poiskala izginulo hči.